Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Στηρίζουμε τον Δήμαρχο Θήρας

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Στηρίζουμε τον Δήμαρχο Θήρας

|

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου με διευρυμένη Σύνθεση και τη συμμετοχή όλων των Δήμαρχων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αλλά και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 με θέμα την αυτεπάγγελτη και αυτόφωρη δίωξη του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα και του Αντιδημάρχου του Σπύρου Δρόσου για την λειτουργία της χωματερής στη Σαντορίνη.

Στη Συνεδρίαση ομόφωνα όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την στήριξη τους στο Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Θήρας, εκδίδοντας το παρακάτω ψήφισμα συμπαράστασης.

« Με ιδιαίτερη έκπληξη, οργή & αγανάκτηση για την στοχοποίηση της Αυτοδιοίκησης, πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα ειδησεογραφικής ιστοσελίδας των Κυκλάδων (kykladiki.gr), την έκδοση αυτεπαγγέλτου εντάλματος σύλληψης διαρκείας, του συναδέλφου Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, για προβλήματα από τη λειτουργία της χωματερής, στο νησί της Σαντορίνης.

Η έκπληξη κι ο έντονός μας προβληματισμός, προκύπτει από το γεγονός, ότι μια τέτοια προσβλητική για την Αυτοδιοίκηση ενέργεια, από την κυρία Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, και με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που σήμαινε ότι ο Δήμαρχος Θήρας θα κρατείτο στο Αστυνομικό τμήμα, ως τη Δευτέρα το πρωί, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή για να απολογηθεί κάτι που δεν έγινε, λόγω της τυχαίας απουσίας του, από τη Σαντορίνη, εκείνη την ημέρα.

Επιπλέον μας προβληματίζει, ότι αυτή η ενέργεια της Κυρίας Εισαγγελέα, πριν καν λάβει γνώση αυτής, ο ίδιος ο Δήμαρχος, διέρρευσε στον Τύπο, αρχικά των Κυκλάδων και στη συνέχεια σε πανελλαδικά μέσα (makeleio.gr), στοχοποιώντας τον, σαν να ήταν κακοποιός, του κοινού ποινικού δικαίου.

Παράλληλα αυτή η ενέργεια της Κας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Νάξου, αν βέβαια επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα, αντίκειται και στο νόμο, μιας και στο Άρθρο 99, του πρόσφατα ψηφισθέντος Νόμου 5003/2022, επεκτείνεται η ιδιάζουσα δωσιδικία, της Παρ. 06, του άρθρου 111, του Κ.Π.Δ. (Ν.4620 /2019 Α 196) και περιλαμβάνει Περιφερειάρχες και Δημάρχους, κάτι που σημαίνει ότι ΔΕΝ διώκονται με αυτόφωρη διαδικασία, από πρωτοβάθμια όργανα της Δικαιοσύνης.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, τόσο ο Δήμαρχος Θήρας-Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας, αλλά και όσοι συνάδελφοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση, απορούν και εξίστανται. Αυτό που θα ανέφερα εγώ μόνον, είναι ότι τα προβλήματα με τη χωματερή της Σαντορίνης, αλλά και άλλων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, είναι υπαρκτά εδώ και δεκαετίες, αλλά όλα βρίσκονται στη διαδικασία διευθέτησής τους, τόσο μέσω του Τοπικού, όσο και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, που υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, τόσο από τους Δήμους μας, όσο και από τον ενιαίο διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Η δε συγκυρία, άσκησης ελέγχου και δίωξης κατά Αυτοδιοικητικών, για τέτοια ζητήματα, που είναι φυσικά εδώ και δεκαετίες προβλήματα ανοιχτά για όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της Χώρας, γίνεται στο επίσημο ξεκίνημα μιας πολύ ελπιδοφόρας Τουριστικής Περιόδου, στην οποία ειδικά η Σαντορίνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, για όλο τον Ελληνικό Τουρισμό, αλλά και συνάμα μέσα σε μια χρονιά εκλογών της Αυτοδιοίκησης.

Για τους λόγους αυτούς είναι αδιανόητη, η αυτόφωρη διαδικασία κατά του Συναδέλφου Δημάρχου Αντώνη Σιγάλα, που κατά τα δημοσιεύματα έγινε Παρασκευή απόγευμα, για ένα θέμα, που σε τίποτα δεν άλλαξε οτιδήποτε, αντίθετα έτσι είχε παραληφθεί από τον Δήμο, και έτσι ακριβώς είναι τις τελευταίες δεκαετίες.

Μόνον δυσφήμιση, για το εμβληματικό αυτό νησί «προσφέρουν» τέτοιες ενέργειες, εναντίον ενός Αιρετού, ενός Αυτοδιοικητικού και εν προκειμένω αναρμοδίως ενός Δημάρχου.
Ζητάμε λοιπόν, να μείνουν όλοι μακριά από την ποινικοποίηση της Πολιτικής και των Πολιτικών. Ζητάμε να μείνουμε μακριά από Καταχρήσεις Εξουσίας, που τις πληρώνει η κοινωνία και ο Ελληνικός Λαός. Γιατί η Σαντορίνη χωρίς τουρισμό και δουλειά, είναι δηλητήριο στον εργαζόμενο λαό, που έχει ανάγκη να βγάλει το ψωμί του.

Αυτή η παράτυπη, παράνομη και άκαιρη διαδικασία, στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του νησιωτικού λαού, στην αρχή της Τουριστικής, Εργασιακής, Οικονομικής και Κοινωνικής δραστηριότητας, για το 2023.

Τέλος με βάση το Άρθρο 99, του Νόμου 5003/2022, οι Δήμαρχοι ρητά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Αυτόφωρης διαδικασίας αυτού, παρά μόνον στην αρμοδιότητα, του Δευτεροβάθμιου οργάνου της Δικαιοσύνης, δηλαδή του Εφετείου.
Για όλα τα πιο πάνω, εκδίδουμε Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α, από το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με την συμμετοχή όλων των Δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου, που Καταδικάζει Ρητά και Κατηγορηματικά, την παράνομη και άτοπη ενέργεια της Εισαγγελέως, στην περίπτωση, επαναλαμβάνουμε, που τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ακριβή και αληθή ».

Γραφείο Τύπου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη