Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠαραλίες - My coast: 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών (+1000 στις Κυκλάδες) σε...

Παραλίες – My coast: 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών (+1000 στις Κυκλάδες) σε 630 παραλίες

|

Σε συνολικά 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών σε 630 παραλίες όλης της χώρας προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε 60 ημέρες, από την έναρξη δηλαδή της διαδικασίας ελέγχων στις αρχές Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους –και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- που έχουν διενεργηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους συνέδραμαν οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα η εφαρμογή MyCoast καθώς και η χρήση drones και δορυφορικών εικόνων. Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν φέτος το καλοκαίρι να εφαρμοστούν από την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών οι αυστηροί κανόνες λειτουργίας και κατάληψης του δημόσιου χώρου και να εφαρμοστούν, παράλληλα, αυστηρές ποινές και διοικητικά μέτρα σε όσους παρανομούν.

Έτσι, κατά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών (με την συνδρομή των κατά τόπους Δήμων και της ΕΛΑΣ) ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις. Συνολικά ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Ειδικά τον μήνα Αύγουστο οι έλεγχοι καταγγελιών και επιχειρήσεων ανήλθαν περί του 50% του συνόλου των αυτοψιών του έτους. Έγιναν συνολικά 11.000 έλεγχοι σε 350 παραλίες και σε περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν 330 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 διοικητικά μέτρα.

Τονίζεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν.

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η βελτιωμένη εικόνα στις παραλίες της χώρας μας αποδεικνύει ότι αυτά που λέμε τα κάνουμε! Δεσμευθήκαμε ότι θα επικρατήσει η νομιμότητα στις παραλίες και αυτό έγινε πράξη στην συντριπτική πλειονότητα των παραλιών, όπως αποδεικνύεται από τους 20.000 και πλέον ελέγχους μέσα σε 60 ημέρες και τα μέτρα που λάβαμε για όσους παρανομούσαν. Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα! Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης ωστόσο μπορεί να αναγνωρίσει την προσπάθεια που κάναμε το φετινό καλοκαίρι και να βγάλει τα συμπεράσματα του. Συνεχίζουμε, με την ίδια συνέπεια και επιμονή προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το δικαίωμα του πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να στηρίξουμε και την υγιή επιχειρηματικότητα που εκπροσωπείται από τους επιχειρηματίες που κάνουν σωστά την δουλειά τους».

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια δήλωσε: «Κατά κοινή ομολογία η κατάσταση στις παράλιες φέτος ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Σε αυτό συνέβαλε το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Κυρίως, όμως, το αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται στον άοκνο αγώνα των Κτηματικών Υπηρεσιών: ολοκλήρωσαν για πρώτη φορά χιλιάδες συμβάσεις παραχώρησης και διενήργησαν χιλιάδες ελέγχους με τη συνδρομή ΕΛΑΣ, και των Δήμων που, εκτός της ελεγκτικής συναρμοδιότητας, έχουν και την αρμοδιότητα απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων από τις παραλίες. Το στίγμα δόθηκε και το αποτέλεσμα είναι ορατό. Μπήκαν, πλέον, τα γερά θεμέλια για την επιβολή της τάξης διότι οι παραλίες είναι για όλους τους Έλληνες!»

Παραβάσεις και πρόστιμα

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τις καταγγελίες και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, τονίζεται πως οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κυρίως μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, ενώ συνολικά μόνο το 10% αυτών των καταγγελιών έγιναν επώνυμα.

Κατόπιν της διαπίστωσης παραβάσεων δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση εκδόθηκαν συνολικά 55 διαταγές σφράγισης τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, από τις οποίες 30 εκδόθηκαν μόνο τον Αύγουστο στις παρακάτω περιοχές: Αχαΐα (2), Βοιωτία (1), Εύβοια (5), Ζάκυνθος (1), Ηλεία (7), Κεφαλλονιά (7), Κέρκυρα (2), Λάρισα (2), Μαγνησία (1), Μεσσηνία (2).

Οι 10 περιοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

  • Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 4.700 καταγγελίες εκ των οποίων οι 630 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και στις 32 παραλίες όπου έχουν γίνει καταγγελίες.
  • Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 2.082 καταγγελίες από τις οποίες οι 305 ήταν επώνυμες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 32 παραλίες έχει εξεταστεί το 85% των παραλιών όπου έγιναν καταγγελίες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με χρήση drones στη περιοχή του Λαγονησίου στις 14 Αυγούστου. Στην περιοχή αυτή έλαβε χώρα και επανασφράγιση επιχείρησης στο Θυμάρι Λαγονησίου και απομακρύνθηκαν τόσο όλα τα κινητά στοιχεία όσο και η ξύλινη κατασκευή στον αιγιαλό.
  • Κυκλάδες: Εξετάσθηκαν 1.150 καταγγελίες από τις οποίες οι 130 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε Μύκονο, Πάρο και Θήρα σε συνεργασία με τον Δήμο. Επίσης, συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες υπάρχει στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
  • Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 973 καταγγελίες, από τις οποίες οι 106 ήταν επώνυμες. Σημειώνεται ότι μόνο στην Ρόδο επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ.
  • Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.075 καταγγελίες. Ελέγχθηκαν 11 παραλίες που συγκέντρωσαν περισσότερες από 600 καταγγελίες.
  • Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 806 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 10 παραλίες στις οποίες έγιναν 170 καταγγελίες.
  • Χανιά: Εξετάστηκαν 620 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 11 παραλίες στις οποίες έγιναν 375 καταγγελίες.
  • Μεσσηνία: Εξετάστηκαν 810 καταγγελίες και εκδόθηκαν 2 εντολές σφράγισης. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 14 παραλίες στις οποίες έγιναν 700 καταγγελίες.
  • Πειραιάς, Δυτική Αττική & Νήσοι Αργοσαρωνικού: Εξετάστηκαν 547 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 9 παραλίες στις οποίες έγιναν 240 καταγγελίες. Στις αυτοψίες στην Ύδρα η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης πραγματοποιήθηκε με την χρήση drones.
  • Καβάλα: Εξετάστηκαν 730 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 8 παραλίες (3 εκ των οποίων στη Θάσο) στις οποίες έγιναν 500 καταγγελίες.

Συνολικά έχουν επιδοθεί πρόστιμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ ενώ οι τρεις περιοχές με τα υψηλότερα πρόστιμα είναι οι εξής:

  • Κεφαλονιά: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.324.000 ευρώ,
  • Δωδεκάνησα: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ,
  • Ηράκλειο: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 742.000 ευρώ.

Ρεκόρ συμβάσεων παραχώρησης

Επιπρόσθετα, ξεπέρασαν κατά πολύ τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί από τις Κτηματικές Υπηρεσίες οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας οι οποίες διενεργήθηκαν με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Πιο αναλυτικά, οι παραχωρήσεις ανήλθαν σε 1.650 ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 1.200. Συνολικά διενεργήθηκαν 1.800 δημοπρασίες εκ των οποίων 150 κρίθηκαν άγονες καθώς είτε δεν υπήρξε ενδιαφέρον είτε ο επιτυχών της δημοπρασίας υπαναχώρησε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Τέλος, ιστορικό υψηλό καταγράφηκε και στις απευθείας συμβάσεις των όμορων επιχειρήσεων ξεπερνώντας τα 2.300 μισθωτήρια.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο Γιώργος Χατζημάρκος… πίσω από τη σχάρα, στην Κω, ο Περιφερειάρχης πήρε μαθήματα «ψησίματος»

Μια στάση για χαιρετισμό εξελίχθηκε σε γρήγορο σεμινάριο… γύρου! Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε το σουβλατζίδικο του φίλου του στην Κω και έβαλε ποδιά.

Cyclades Cup 2025: Η Ρεγκάτα που ένωσε θάλασσα, πολιτισμό και κοινότητα στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και με φόντο την αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία, η δεύτερη διοργάνωση του Cyclades Cup απέδειξε πως η αριστεία στην ιστιοπλοΐα μπορεί να συμβαδίζει με την ουσία και τον σεβασμό στον τόπο

Νάξος: Μέρες πρασίνου και συλλογικής δράσης στη Γαλήνη, ένα χωριό που νοιάζεται (photos)

Από τον καθαρισμό των δρόμων ως τη φύτευση δέντρων στον Αμμίτη, η Γαλήνη «ανάσανε» ξανά χάρη σε μια κοινή προσπάθεια με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου

Σίκινος: Απόδραση στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων

Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές, απομονωμένες παραλίες, μοναδικά μονοπάτια, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανή παράδοση, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της.

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – “Ρίζες & Ειρήνη”: Η καρδιά του χορού χτυπά (21/06) στο Καμπανέλλης

Το Motus Studio και η Μαργαρίτα Τσίγκου παρουσιάζουν για δεύτερη και τελευταία φορά την παράσταση που συγκίνησε, μίλησε για την ειρήνη και ένωσε τα χέρια των παιδιών της Νάξου για έναν καλύτερο κόσμο

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.