Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

|

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) “Travel in Art”, υποδέχεται στη Σύρο ομάδα φοιτητών-τριών του Πανεπιστημίου Worcester Polytechnic Institute (WPI) της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), που θα εκπονήσουν εργασίες “τύπου project” στο πλαίσιο του Προγράμματος “Interactive Qualifying Project – IQP Program” του WPI, και της μεθόδου “project-based learning” που το WPI περιλαμβάνει, εκτεταμένα, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων μηχανικών. H εξαιρετική χρήση της μεθόδου αυτής έχει δώσει στο WPI σημαντική αναγνώριση τόσο στην Αμερικανική αγορά εργασίας όσο και διεθνώς.

Η συνεργασία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο της υποστήριξης που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η τοπική κοινωνία της Σύρου (το Επιμελητήριο, ο Δήμος Ερμούπολης και άλλοι τοπικοί φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών) παρέχουν στο Κέντρο “WPI Syros, Greece Project Center – IQP” που το WPI ιδρύει στη Σύρο. Το “Interactive Qualifying Project – IQP του WPI δίνει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πραγματικά προβλήματα σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως, συνεργαζόμενοι με τοπικούς φορείς και κοινωνίες.

Το νέο Project Center στη Σύρο, αποτελεί μέρος αυτού του εγχειρήματος και θα προσφέρει σε φοιτητές του WPI την ευκαιρία να εργασθούν σε σημαντικά projects και θέματα με αντίκτυπο στις νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες, και στα δύο Πανεπιστήμια να συνεργασθούν στον εντοπισμό αυτών των θεμάτων και στην υποστήριξη και επίβλεψη της εργασίας των φοιτητριών και φοιτητών του WPI.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνδέεται άλλωστε ήδη με Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο WPI (από το καλοκαίρι του 2024), το οποίο προβλέπει κοινές ερευνητικές δράσεις και ανταλλαγές ερευνητών και φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία, που προβλέπεται να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, και προσβλέπουν στα αποτελέσματα που θα προκύψουν, τόσο για τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όσο και για τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία.

Ο φετινός κύκλος του προγράμματος υλοποιείται με την διαμονή στη Σύρο 12 φοιτητριών και φοιτητών του WPI, για διάστημα  μηνών, 20 Οκτωβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2024.

Οι φοιτητές έχουν χωριστεί σε τρεις (3) ομάδες που υλοποιούν τρία (3) διακριτά projects:

“Improving Waste Management on Syros”: Με την υποστήριξη της ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

To project διερευνά το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε ένα νησιωτικό και τουριστικό περιβάλλον, μελετώντας τα δεδομένα από την υφιστάμενη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, για να προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις που αξιοποιούν την τεχνολογική καινοτομία και ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για περιορισμό της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

“Telling the Story of Aegean Gastronomy”: Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του  Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα νησιά του Αιγαίου παράγουν μία εξαιρετική ποικιλία προϊόντων που διακρίνονται για το συνδυασμό της γεύσης, της ποιότητας και της μοναδικότητας τους. Για τη αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος των νησιών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έχουν συστήσει την πρωτοβουλία Aegean Cuisine, ένα δίκτυο επιχειρήσεων-μελών τους στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων αντίστοιχα, στόχος του οποίου είναι να παρουσιάσει στους επισκέπτες τον εξαιρετικό πλούτο των αιγαιοπελαγίτικων τροφίμων και του κρασιού.

Το project θα ερευνήσει και θα συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με παρόμοιες γαστρονομικές επωνυμίες και πρωτοβουλίες προώθησης τους τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ερευνήσει και θα καταγράψει τα σημαντικότερα κανάλια προώθησης και επικοινωνίας θεμάτων που σχετίζονται με τη γαστρονομία, και των τοπικών προϊόντων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

“The Doorways of Syros”: Με την υποστήριξη της ΚοινΣΕπ “Travel in Art” και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην καθημερινή μας ζωή, δίνουμε ελάχιστη προσοχή στις πόρτες, τις κλειδαριές και τους μεντεσέδες τους. Αλλά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν στην Ερμούπολη κατασκευάστηκαν πολλά νεοκλασικά δημόσια κτίρια, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες, οι κάτοικοι ήξεραν πώς να «διαβάζουν» τις πόρτες της πόλης. Μπορούσαν να βγάλουν συμπεράσματα, από το σχεδιασμό και τη διακόσμηση μιας συγκεκριμένης πόρτας για το κύρος και τις φιλοδοξίες μιας οικογένειας, ή για την πρόσβαση (ή την έλλειψή της) στην πολιτική σκηνή και στην τοπική εξουσία, ή για να τους υπενθυμίζουν απλώς, καθώς έμπαιναν σε μια εκκλησία μέσα από μια πλούσια διακοσμημένη πόρτα, ότι η σωτηρία, ή η αιώνια καταδίκη βρισκόταν “πέρα από αυτήν”…

Το project θα καταγράψει και θα διερευνήσει την ιστορία των θυρών και των κλειδαριών στη Σύρο. H παρουσίαση αυτής της καταγραφής θα πάρει την μορφή ενός όμορφα σχεδιασμένου booklet, μιας διαδικτυακής έκθεσης ή κάποιου άλλου προϊόντος, που θα ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, προσφέροντας μια συναρπαστική αφήγηση της αρχιτεκτονικής και κοινωνικής ιστορίας της Σύρου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το πέρασμα του “Blue Star 1” και η σιωπή της θάλασσας

Στο ξημέρωμα μιας ήσυχης μέρας, η θάλασσα γίνεται καθρέφτης συναισθημάτων και το Blue Star 1, κάτι παραπάνω από ένα πλοίο: σύμβολο ελπίδας, μνήμης και συνέχειας.

Έλτσε – Μπέτις: Επιστροφή με… Μπακαμπού στην Πριμέρα Ντιβισιόν

Η Έλτσε υποδέχεται την πιο έμπειρη Μπέτις στην πρεμιέρα της La Liga, με στόχο μια δυναμική επιστροφή στα «σαλόνια» – Στο προσκήνιο ο Σεντρίκ Μπακαμπού.

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.