Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

|

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) “Travel in Art”, υποδέχεται στη Σύρο ομάδα φοιτητών-τριών του Πανεπιστημίου Worcester Polytechnic Institute (WPI) της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), που θα εκπονήσουν εργασίες “τύπου project” στο πλαίσιο του Προγράμματος “Interactive Qualifying Project – IQP Program” του WPI, και της μεθόδου “project-based learning” που το WPI περιλαμβάνει, εκτεταμένα, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων μηχανικών. H εξαιρετική χρήση της μεθόδου αυτής έχει δώσει στο WPI σημαντική αναγνώριση τόσο στην Αμερικανική αγορά εργασίας όσο και διεθνώς.

Η συνεργασία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο της υποστήριξης που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η τοπική κοινωνία της Σύρου (το Επιμελητήριο, ο Δήμος Ερμούπολης και άλλοι τοπικοί φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών) παρέχουν στο Κέντρο “WPI Syros, Greece Project Center – IQP” που το WPI ιδρύει στη Σύρο. Το “Interactive Qualifying Project – IQP του WPI δίνει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πραγματικά προβλήματα σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως, συνεργαζόμενοι με τοπικούς φορείς και κοινωνίες.

Το νέο Project Center στη Σύρο, αποτελεί μέρος αυτού του εγχειρήματος και θα προσφέρει σε φοιτητές του WPI την ευκαιρία να εργασθούν σε σημαντικά projects και θέματα με αντίκτυπο στις νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες, και στα δύο Πανεπιστήμια να συνεργασθούν στον εντοπισμό αυτών των θεμάτων και στην υποστήριξη και επίβλεψη της εργασίας των φοιτητριών και φοιτητών του WPI.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνδέεται άλλωστε ήδη με Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο WPI (από το καλοκαίρι του 2024), το οποίο προβλέπει κοινές ερευνητικές δράσεις και ανταλλαγές ερευνητών και φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία, που προβλέπεται να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, και προσβλέπουν στα αποτελέσματα που θα προκύψουν, τόσο για τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όσο και για τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία.

Ο φετινός κύκλος του προγράμματος υλοποιείται με την διαμονή στη Σύρο 12 φοιτητριών και φοιτητών του WPI, για διάστημα  μηνών, 20 Οκτωβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2024.

Οι φοιτητές έχουν χωριστεί σε τρεις (3) ομάδες που υλοποιούν τρία (3) διακριτά projects:

“Improving Waste Management on Syros”: Με την υποστήριξη της ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

To project διερευνά το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε ένα νησιωτικό και τουριστικό περιβάλλον, μελετώντας τα δεδομένα από την υφιστάμενη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, για να προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις που αξιοποιούν την τεχνολογική καινοτομία και ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για περιορισμό της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

“Telling the Story of Aegean Gastronomy”: Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του  Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα νησιά του Αιγαίου παράγουν μία εξαιρετική ποικιλία προϊόντων που διακρίνονται για το συνδυασμό της γεύσης, της ποιότητας και της μοναδικότητας τους. Για τη αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος των νησιών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έχουν συστήσει την πρωτοβουλία Aegean Cuisine, ένα δίκτυο επιχειρήσεων-μελών τους στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων αντίστοιχα, στόχος του οποίου είναι να παρουσιάσει στους επισκέπτες τον εξαιρετικό πλούτο των αιγαιοπελαγίτικων τροφίμων και του κρασιού.

Το project θα ερευνήσει και θα συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με παρόμοιες γαστρονομικές επωνυμίες και πρωτοβουλίες προώθησης τους τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ερευνήσει και θα καταγράψει τα σημαντικότερα κανάλια προώθησης και επικοινωνίας θεμάτων που σχετίζονται με τη γαστρονομία, και των τοπικών προϊόντων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

“The Doorways of Syros”: Με την υποστήριξη της ΚοινΣΕπ “Travel in Art” και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην καθημερινή μας ζωή, δίνουμε ελάχιστη προσοχή στις πόρτες, τις κλειδαριές και τους μεντεσέδες τους. Αλλά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν στην Ερμούπολη κατασκευάστηκαν πολλά νεοκλασικά δημόσια κτίρια, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες, οι κάτοικοι ήξεραν πώς να «διαβάζουν» τις πόρτες της πόλης. Μπορούσαν να βγάλουν συμπεράσματα, από το σχεδιασμό και τη διακόσμηση μιας συγκεκριμένης πόρτας για το κύρος και τις φιλοδοξίες μιας οικογένειας, ή για την πρόσβαση (ή την έλλειψή της) στην πολιτική σκηνή και στην τοπική εξουσία, ή για να τους υπενθυμίζουν απλώς, καθώς έμπαιναν σε μια εκκλησία μέσα από μια πλούσια διακοσμημένη πόρτα, ότι η σωτηρία, ή η αιώνια καταδίκη βρισκόταν “πέρα από αυτήν”…

Το project θα καταγράψει και θα διερευνήσει την ιστορία των θυρών και των κλειδαριών στη Σύρο. H παρουσίαση αυτής της καταγραφής θα πάρει την μορφή ενός όμορφα σχεδιασμένου booklet, μιας διαδικτυακής έκθεσης ή κάποιου άλλου προϊόντος, που θα ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, προσφέροντας μια συναρπαστική αφήγηση της αρχιτεκτονικής και κοινωνικής ιστορίας της Σύρου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.