Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠ.Ν.Αι. - Ρόδος: Συνεδρίαση για την αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία Bora

Π.Ν.Αι. – Ρόδος: Συνεδρίαση για την αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία Bora

|

Συνεδρίασε την Τρίτη, η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του έτους και στην οποία μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν προς συζήτηση και λήψη απόφασης ήταν  και εκείνα που αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη θεομηνία Bora  που έπληξε το νησί της Ρόδου.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό ανάδειξης μειοδότη και κατακύρωσης του διαγωνισμού  για το έργο της καθαίρεσης της κατεστραμμένης από τις πλημμύρες  γέφυρας στο ρέμα «Παχύ Άμμος» στο Φαληράκι και της προστασίας των πρανών της γέφυρας. Κατόπιν αυτού, ο ανάδοχος του έργου αναμένεται να εγκατασταθεί εντός των αμέσως επομένων ημερών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της νομοθεσίας και της επιστήμης, δεδομένου του αμμώδους του εδάφους, που απαιτεί μεγάλη προσοχή και ειδική μελέτη της παρέμβασης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μεγαλύτερης ζημιάς στο σημείο.  Υπενθυμίζεται ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, σταμάτησαν στις 8 Δεκεμβρίου και στις 17 του ιδίου μηνός,  συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Εγκρίθηκαν επίσης από την Περιφερειακή Επιτροπή και το πρακτικό ανάδειξης μειοδότη και κατακύρωσης του διαγωνισμού  για το έργο εκπόνησης των κατεπειγουσών υδραυλικών μελετών στα ρέματα «Παχύ Άμμος» στο Φαληράκι, «Πασαούτια» στο Τσαΐρι, «Αποστολής» στην Παστίδα και «Ροδίνι» στη Ρόδο, καθώς και η κατακύρωση του διαγωνισμού και η ανάδειξη μειοδότη για την τεχνική υπηρεσία «Τεχνικός Σύμβουλος υποστήριξης  Γ.Δ.Υ. ΠΝΑΙ για τη μελέτη αποκατάστασης βλαβών που διαπιστώθηκαν μετά την από 30.11.2024 και 01.12.2024  πλημμύρα που έπληξε τη νήσο Ρόδο».

Πρόκειται για την ανάγκη στήριξης των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, με εξωτερικό συνεργάτη, στο ιδιαίτερα επιφορτισμένο και πιεστικό πρόγραμμα εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση των ζημιών και πιο συγκεκριμένα στα ζητήματα της ανάλυσης των εδαφών και των υδραυλικών στοιχείων ρεμάτων και ποταμών, όπου απαιτούνται παρεμβάσεις.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης  – και αφού δήλωσε περήφανος για τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για τον τεράστιο όγκο έργων που καλούνται να φέρουν εις πέρας –  από τις 8 Δεκεμβρίου οπότε τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρουσίασαν ύφεση, η Διεύθυνση αποδύθηκε σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου να έχει συντάξει και καταθέσει ολοκληρωμένο  φάκελο με περίπου 350 σημεία στο νησί της Ρόδου που χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης, με πλήρη φωτογραφική και τεχνική τεκμηρίωση, εκτίμηση κόστους και κατάθεση τεχνικών προτάσεων για κάθε ένα από αυτά. Ο φάκελος έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  για ένταξη και χρηματοδότηση των έργων  από το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί , στόχος είναι μέχρι τις 10  Φεβρουαρίου να συνέλθει εκ νέου η Περιφερειακή Επιτροπή για να προχωρήσει στη δημοπράτηση των πρώτων έργων αποκατάστασης των ζημιών  από την θεομηνία Bora, μεταξύ αυτών και η κατασκευή της νέας γέφυρας στο Φαληράκι.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια φωνή, μια παρέα, μια βραδιά γεμάτη μουσική (video)

Με την κιθάρα του, την εμπειρία του και συνοδοιπόρο τη Χριστιάνα Γαλιάτσου, υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά μουσικής και συναισθημάτων.

Βόλεϊ: Στην ευρωπαϊκή… σέντρα Φοίνικας Σύρου και ΑΟ Θήρας, οι κληρώσεις του Challenge Cup 2025–26

Οι ομάδες των Κυκλάδων ρίχνονται από την πρώτη φάση της διοργάνωσης – Διπλές ελληνικές μονομαχίες και δύσκολοι αντίπαλοι στην πορεία προς την ευρωπαϊκή διάκριση.

Παραίτηση Γκόκα από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου

«Καθαρά προσωπικοί οι λόγοι», δήλωσε ο κ. Γκόκας – Την προεδρία αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Πάρου, με δέσμευση για στελέχωση του φορέα.

Τήνος χωρίς πλαστικά: 398 κιλά απορριμμάτων λιγότερα χάρη στην καμπάνια “Plastic Free Greece”

Με εθελοντές, δύτες και αίσθημα ευθύνης, ο Δήμος Τήνου φιλοξένησε τον 4ο σταθμό της εκστρατείας κατά των πλαστικών μιας χρήσης και καθάρισε βυθούς και ακτές.

Η Πάρος τίμησε τη Γαλλική Εθνική Εορτή και την ιστορική φιλία με τη Γαλλία

Σεμνή τελετή στο μνημείο των ναυαγών της φρεγάτας Le Superbe — Παρουσία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Δημάρχου Πάρου, η 14η Ιουλίου έγινε ημέρα μνήμης, τιμής και φιλίας.

Λίνφιλντ – Σέλμπουρν: «Μιλάει» η έδρα στον επαναληπτικό του Champions League

Οι Βορειοϊρλανδοί κυνηγούν την ανατροπή και την πρόκριση – Στο 2.42 η νίκη τους, με τη Σέλμπουρν να κρατά μικρό προβάδισμα από το πρώτο ματς.

Γαλλία στον γκρεμό: Ο Μπαϊρού κόβει αργίες και δαπάνες, η Λεπέν καραδοκεί

Μέτρα λιτότητας 43,8 δισ. ευρώ, οργή για την κατάργηση αργιών και απειλή πρότασης μομφής — η Γαλλία σε τροχιά πολιτικής ανατροπής καθώς το χρέος σφίγγει τον κλοιό και η άκρα δεξιά ανεβαίνει.

Θεατρική Ομάδα Κύθνου: “Η μαμά Ρόζα” έρχεται στη Νάξο για να σκορπίσει άφθονο γέλιο!

Μια απολαυστική κωμωδία της θεατρικής ομάδας Κύθνου παρουσιάζεται σε Απείρανθο και Δαμαλά – Διασκευή και σκηνοθεσία από τον Γιώργη Βενετούλια

Συνάντηση της Ένωσης Λιμενικών Ν.Α. Αιγαίου με τον νέο Λιμενάρχη Θήρας Παναγιώτη Βαρελά

Σε άριστο κλίμα η πρώτη επαφή με τον νέο Πλωτάρχη του Λιμεναρχείου Θήρας – Στο επίκεντρο τα προβλήματα του προσωπικού και οι δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών

Φιλ. Φόρτωμας: Πράσινο φως για πάνω από 5 εκατ. ευρώ στις Κυκλάδες

19 Δήμοι των Κυκλάδων ενισχύονται από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου – Πρόσθετη στήριξη για τους μικρότερους νησιωτικούς Δήμους

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.