Οι κτηνοτρόφοι σε όλο το Αιγαίο θα πάρουν την επιδότηση για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής γάλακτος – Δικαιούχοι και όροι
Στους κτηνοτρόφους όλων των νησιών του Αιγαίου (εκτός Εύβοιας και Κρήτης) αναμένεται να δοθεί η επιδότηση για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής γάλακτος. Η επιδότηση σύμφωνα με την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 103/2015), φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουκουλόπουλου και έγινε στις 21 Ιανουαρίου, αφορά στο αγελαδινό, το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα που παράγεται στα νησιά, αρκεί να παραδίδεται σε τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις ή να τυροκομείται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Η επιδότηση που δίνεται στους κτηνοτρόφους, ανέρχεται συνήθως στα τρία λεπτά τού ευρώ.
Σύμφωνα με την τροποποίηση, οι τυροκομικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις λίστες των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους που έπεται των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Μεταξύ των διατάξεων της απόφασης με θέμα «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 242466/10−2−2010 υπουργικής απόφασης περί λεπτομερειών εφαρμογής της υπ’ αριθμ. 328609/28−09−2009 κοινή υπουργική απόφαση “Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κοινοτικού καθεστώτος, όσον αφορά την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους – Καν (ΕΚ) 1405/2006 του Συμβουλίου” και των κανονισμών Καν (ΕΚ) 1405/2006 του Συμβουλίου και Καν (ΕΚ) 1914/2006 της Επιτροπής», περιλαμβάνονται τα εξής:
Δικαιούχοι
«Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι παραγωγοί αγελαδινού ή/και πρόβειου ή/και αίγειου γάλακτος, οι οποίοι διατηρούν το ζωικό τους κεφάλαιο στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Τυχόν μετακίνηση του ζωικού κεφαλαίου εκτός των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους για ορισμένη περίοδο, η οποία δεν θα ξεπερνά τους έξι (6) μήνες δεν αποκλείει τον παραγωγό από την εν λόγω ενίσχυση. Η ενίσχυση αφορά την ποσότητα γάλακτος που παραδίδεται ή ιδιομεταποιείται, σε τοπικές μεταποιητικές μονάδες (βιομηχανίες − βιοτεχνίες γάλακτος) οι οποίες διαθέτουν:
α) κωδικό αγοραστή γάλακτος από τον ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ, και
β) κωδικό αριθμό έγκρισης των εγκαταστάσεων μεταποίησης γάλακτος από τον Ε.Φ.Ε.Τ..
Στην περίπτωση που δε διαθέτουν κωδικό αριθμό έγκρισης εγκατάστασης από τον Ε.Φ.Ε.Τ., θα πρέπει να έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση και να έχει σε ισχύ άδεια λειτουργίας από την οικεία κτηνιατρική υπηρεσία ή να εμπίπτουν σε ειδικές − σχετικές παρεκκλίσεις.
Η εν λόγω ποσότητα γάλακτος χρησιμοποιείται με σκοπό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών όπως αυτά ορίζονται από τη Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής. Η εν λόγω ποσότητα καθορίζεται βάσει του ζωικού κεφαλαίου, των παραστατικών πώλησης ή εσωτερικής διακίνησης του γάλακτος και του ποσοστού γάλακτος που χρησιμοποίησε η μεταποιητική μονάδα το έτος ενίσχυσης για παραγωγή των επιλέξιμων προϊόντων.»
Υποβολή αιτήσεων − διαδικασία συμμετοχής
«Οι παραγωγοί, κάτοχοι βοοτροφικών ή/και αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης που προβλέπεται στην παρούσα, δηλώνουν συμμετοχή στο εν λόγω καθεστώς σε ειδική θέση στο έντυπο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης. Η εν λόγω δήλωση συμμετοχής του παραγωγού συνεπάγεται ότι αυτός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα, σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης, καθώς και τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις.
Σχετικά με τις αιτήσεις των παραγωγών ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις, για την ενιαία ενίσχυση καθώς και τα άρθρα 16, 17, 18 και 19 του Καν. (ΕΕ) 181/2014. Το αργότερο στις 31 Μαρτίου κάθε έτους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί ανάλυση των αιτήσεων ενίσχυσης που αποσύρθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ώστε να προσδιορίζονται οι βασικοί λόγοι απόσυρσης και οι δυνητικές τάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος οι τοπικές μεταποιητικές μονάδες γάλακτος υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ εγγράφως και σε μηχανογραφημένο αρχείο το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης το υπόδειγμα 2, ή το υπόδειγμα 3 στην περίπτωση των καθετοποιημένων μονάδων, το οποίο εμπεριέχει:
α) ονομαστική κατάσταση των παραγωγών που αποδεδειγμένα (βάσει εμπορικών εγγράφων) παρέδωσαν σε μεταποιητικές μονάδες γάλα, στην οποία φαίνονται οι ποσότητες, κατά είδος γάλακτος και παραγωγό, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου.
β) το ποσοστό της συνολικά μεταποιημένης ποσότητας γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή επιλέξιμων προϊόντων, καθώς και
γ) τα αντίγραφα των σχετικών παραστατικών παραδόσεων ή εσωτερικής διακίνησης του γάλακτος.»