Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΌλα τα βλέμματα στις Κυκλάδες

Όλα τα βλέμματα στις Κυκλάδες

|

Πως διαμορφώνεται το σκηνικό στην ακτοπλοΐα από το Αιγαίο έως την Αδριατική για το 2015 

Με παρατεταγμένους τους στόλους, από το Αιγαίο έως την Αδριατική, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ετοιμάζουν να μετατρέψουν το 2015 σε πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τον κλάδο. Ο ανταγωνισμός θα αγγίξει το «κόκκινο» και ήδη άρχισαν τα όργανα στην Αδριατική. Τράπεζες, πόλεμος τιμών, συμμαχίες, χρέη και επιχειρηματικά κτυπήματα δημιουργούν μία «σύνθεση χρωμάτων» μοναδική. Η κυβέρνηση έχει σκοπό να παίξει τον ρόλο της, όμως, προς το παρόν, έχει να αντιμετωπίσει το «μείζον» που είναι διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τις δανειακές υποχρεώσεις.

Οι προσδοκίες για το 2015 που έχουν τα επιτελεία των ακτοπλοϊκών Ομίλων είναι ότι θα υπάρξει αύξηση της επιβατικής κίνησης κυρίως λόγω της έλευσης μεγαλύτερου αριθμού ξένων τουριστών. Ακριβή πρόβλεψη δεν μπορούν να κάνουν αφού λόγω των πολιτικών-οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα που έχει φρενάρει τον ρυθμό κρατήσεων στα ξενοδοχεία. Όμως αισιοδοξούν ότι οι επιβάτες που θα μετακινηθούν θα αγγίξουν τα 14 εκατομμύρια. Πόλος έλξης είναι οι Κυκλάδες που θα τραβήξουν το ακτοπλοϊκό άρμα.

Το 2014 υπήρξε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 4,7% με τη σημαντικότερη άνοδο να παρουσιάζουν οι ανατολικές Κυκλάδες και ακολούθησε το Ηράκλειο της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα. Ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν έφθασε 13,3 εκατομμύρια. Το 65% με σκοπό του ταξιδιού τους τον τουρισμό και το 35% ήταν για επαγγελματικούς λόγους καθώς και μετακινήσεις νησιωτών. Από το 65% των τουριστών το 35% ήταν Έλληνες και το 305 αλλοδαποί. Ο εσωτερικός τουρισμός σύμφωνα με τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις μειώθηκε το 2014.

Την ίδια χρονιά διακινήθηκαν 1.700.000 ΙΧ αυτοκίνητα και 600.000 φορτηγά ή 7.500.000 τόνους εμπορευμάτων. Για την εξυπηρέτηση του παραπάνω μεταφορικού έργου εκτελέστηκαν το 2014 39.000 δρομολόγια, χωρίς κανένα πρόβλημα, πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν ξεπερνούν τις 10.

Στις γραμμές Αιγαίου και Κρήτης, το 70% των επιβατών ταξιδεύει με πλοία μέσου όρου ηλικίας μικρότερου των 15 ετών, γεγονός που καθιστά τον ελληνικό ακτοπλοϊκό στόλο εκ των νεώτερων παγκοσμίως. Στις γραμμές της Αδριατικής θάλασσας, στις οποίες εκτελέστηκαν το 2014 3.350 δρομολόγια και διακινήθηκαν: 1.360.000 επιβάτες, 307.000 ΙΧ αυτοκίνητα, 292.000 φορτηγά. Είναι δρομολογημένα επίσης νεότευκτα πλοία μέσου όρου ηλικίας μικρότερου των 10 ετών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης επισήμανε στο «b.s.»: «Ο ΣΕΕΝ έχει πρόθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος ώστε να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του. Ήδη είχαμε μία πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είναι γνώστης των θεμάτων αφού παρακολουθούσε από κοντά τα τεκταινόμενα τα τελευταία χρόνια. Θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τόσο τις προκλήσεις των υπερχρεωμένων εταιρειών της ακτοπλοΐας που έχουν συσσωρεύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο υποχρεώσεις όσο και τον μειωμένο προϋπολογισμό για τις άγονες γραμμές ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Με εξαίρεση τα δύο νεότευκτα του Ομίλου Attica που παραδόθηκαν δύο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, το Blue Star Delos, το 2011 και το Blue Star Patmos, το 2012, δεν υπάρχει καμία νέα προσθήκη στον στόλο. Ειδικότερα, οι τέσσερις εισηγμένες εταιρείες ΑΝΕΚ, Attica, Minoan Lines, NEL και η μη εισηγμένη Hellenic Seaways έχουν πουλήσει στη διάρκεια της κρίσης συνολικά 16 πλοία με αποτέλεσμα ο στόλος τους να μειωθεί στα 65 πλοία έναντι 81 το 2008.

δρομολόγια

Για το 2015 οι περισσότερες εταιρείες έχουν δηλώσει τα δρομολόγιά τους και έχουν ανοίξει τα πλάνα τους για κρατήσεις. Ο αριθμός των δρομολογίων θα είναι ο ίδιος με το 2014 ενώ θα υπάρξει ενίσχυση στις Κυκλάδες με επιπλέον δρομολόγια για Παροναξία τόσο με συμβατικά πλοία όσο και με ταχύπλοα. Επίσης, θα προκηρυχθούν τις προσεχείς ημέρες τρεις άγονες γραμμές για το βορειοανατολικό Αιγαίο, με σύνδεση των Ψαρών από Πειραιά με τη Χίο και τη Μυτιλήνη και των δύο αυτών νησιών με την Καβάλα. Η τρίτη γραμμή θα προβλέπει τη σύνδεση της Πάτμου και της Σάμου με τη βόρειο Ελλάδα.

 

Ανταγωνισμός 

 

Με την είσοδο του 2015 ο Όμιλος Γκριμάλντι αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στην Αδριατική επιτείνοντας τον ανταγωνισμό, ενώ δρομολογεί πλοία μεγάλης χωρητικότητας. Από τις 16 Φεβρουαρίου, επανέφερε τη γραμμή που συνδέει τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Ραβέννας. Η δρομολογιακή γραμμή εξυπηρετείται από το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Catania», με ιταλική σημαία, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2003. Εκτός από τη γραμμή που συνδέει τη Ραβέννα με την Ελλάδα, το Catania κάθε Σάββατο θα εξυπηρετεί και το λιμάνι της Τεργέστης. Μέσω της Grimaldi Lines και της Minoan Lines, ο όμιλος Grimaldi έχει τρεις εβδομαδιαίες αναχωρήσεις από και προς τη Βόρεια-Aνατολική Ιταλία (Τεργέστη), δύο αναχωρήσεις από/προς τη Βόρεια-Κεντρική Ιταλία (Ραβέννα), έξι αναχωρήσεις από/προς την Κεντρική Ιταλία (Αγκώνα) και καθημερινές αναχωρήσεις από και προς τη Νότια Ιταλία (Μπρίντιζι). Όμως το μέτωπο είναι διπλό και επεκτείνεται και στην Κρήτη. Ο Εμάνουελ Γκριμάλντι ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Minοan Lines μέσω των οποίων είναι μεγαλομέτοχος στην Hellenic Seaways με 33,35% πιέζει τους Έλληνες ανταγωνιστές του, κυρίως στην Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό κάνει συνεχείς προσπάθειες για να δρομολογήσει πλοίο στα Χανιά.

Ως απάντηση αυτής της πίεσης η κοινοπραξία AtticaANEK διεύρυνε της συνεργασίας της τόσο στις γραμμές Πάτρας-Ιταλίας και στη γραμμή Πειραιάς –Ηράκλειο. Η κοινοπραξία διαχειρίζεται συνολικά 11 πλοία εκ των τέσσερα στην Κρήτη και επτά στην Αδριατική. Επίσης, υπάρχει κοινός σχεδιασμός για τα δρομολόγια των Χανιών όπου ήταν δρομολογημένα μόνο πλοία της ΑΝΕΚ και για τα ιταλικά λιμάνια Μπάρι όπου είχε πλοία μόνο η Superfast και Βενετία όπου δραστηριοποιείτο η ΑΝΕΚ.

Πηγή: newmoney.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΚΑΒ Νάξου: Διακριτική παρουσία και ετοιμότητα στη λιτανεία του Αγίου Νικοδήμου

Με ασθενοφόρο, διασώστες και τη νέα δίκυκλη μονάδα, το ΕΚΑΒ Νάξου εξασφάλισε την υγειονομική κάλυψη των εκατοντάδων συμμετεχόντων στην Ιερά Λιτανεία της 14ης Ιουλίου

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.