Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΟι παράκτιοι αλιείς στον υπουργό

Οι παράκτιοι αλιείς στον υπουργό

|

Συνάντηση με αντιπροσωπεία παράκτιων αλιέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (ανάμεσά τους και από Άνδρο, Πάρο, Κουφονήσι) είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνης ώστε να ακούσει τα προβλήματά τους 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες και δη αυτοί που ασχολούνται με την παράκτια αλιεία είναι ουκ ολίγα. Αυτό που τους ενοχλεί είναι κυρίως η αντιμετώπιση που τυγχάνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σημειώνεται στην εφημερίδα «Ροδιακή» πριν από μερικές ημέρες. Τι είχε γίνει; Σε έγγραφο που είχαν στείλει οι παράκτιοι αλιείς που πρόσκειται στη «Συνδικαλιστική Οργάνωση Παράκτιας Αλιείας νήσου Ρόδου» (αρ.πρωτ.6242/102856/12-8-2014) είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων για την προστασία του μαγιάτικου. Ποια ήταν η απάντηση του Υπουργείου; «ότι έχουν ληφθεί μέτρα για … την προστασία της σαρδέλας και του γαύρου»  και δίκαια τότε είχαν χαρακτηρίσει τη πολιτική που ασκεί το Υπουργείο ως «Επικίνδυνη και άκρως εξοντωτική»

Γιατί η αναφορά; Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία παράκτιων αλιέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη.   Από την πλευρά των αλιέων τέθηκαν με μεγάλη οξύτητα τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τονίστηκε η σημασία της αλιείας στην πρωτογενή παραγωγή. Κεντρικό αίτημα τους αποτέλεσε η εξαίρεση των αλιέων με σκάφη μεταξύ 12 και 15 μέτρων, από την τοποθέτηση του δορυφορικού συστήματος VMS, το οποίο πέραν από το κόστος αγοράς που επιδοτείται εκ των υστέρων, έχει υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και συνδρομής, που σε ετήσια βάση ανέρχεται στο ύψος των 1.500 €. Τόνισαν μάλιστα ότι, η δυνατότητα εξαίρεσης τους επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά δεν προχωρά λόγω κυβερνητικής ακαμψίας. Το ίδιο τονίστηκε σχετικά και με τη χρήση του ηλεκτρονικού ημερολογίου ERS, το οποίο αδυνατούν να το χρησιμοποιήσουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Επίσης ζητήθηκε να μην επιβάλλονται πρόστιμα από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, έως ότου διευθετηθεί το συνολικό ζήτημα.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, είναι η αντιπροσώπευση των αλιέων,  που από την ψήφιση του ν. 1415, υποχρεώνονται να συγκροτήσουν ομοσπονδίες μαζί με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους κλπ, με αποτέλεσμα να έχουν διαλυθεί τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα.

Άλλα δύο ζητήματα που συζητήθηκαν είναι η μικρή ποσόστωση στο ψάρεμα του τόνου, καθώς και οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των αλιευτικών εργαλείων από τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες).

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ειπώθηκε ότι τα θέματα, ειδικά των δορυφορικών συστημάτων, θα μελετηθούν και θα αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση.  Επίσης ότι η ποσόστωση στο ψάρεμα του τόνου, θα επιδιωχθεί να μεγαλώσει, ενώ το θέμα των αποζημιώσεων από τις ζημιές των θηλαστικών, θα αντιμετωπιστεί από τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μόνο θέμα που υπήρξε ρητή δέσμευση, είναι η μη επιβολή προστίμων από τα λιμεναρχεία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014.

Το παρών έδωσε όπως είναι αυτονόητο και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιος ο οποίος όπως αναφέρεται στο ΔΤ  «Από την πλευρά μας, επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση της στήριξη μας στα εύλογα αιτήματα των παράκτιων αλιέων, που σήμερα λόγω της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών,  έχουν περιέλθει σε δεινή θέση». Στη συνάντηση να σημειωθεί ότι έδωσαν το παρών από τους αλιείς οι: Δ. Ζάννες (Άνδρος), Δ. Σκιαδάς (Πάρος), Γ. Πλατής (Κουφονήσι), ο Γ Μπιασάκος (Εύβοια) και Χ. Καραβέλας (Πειραιάς), ενώ από την πλευρά του υπουργείου, ο Γ.Γ. Μ. Κορασίδης, καθώς και η γενική διευθύντρια αλιείας Μ. Πέτρου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ιστορική πρόκριση για την Ελλάς Σύρου στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας!

Με «χρυσό» γκολ του Γιώργου Καλού στο 72’, η ομάδα της Σύρου πανηγύρισε τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, αποκλείοντας τον Νέστο Χρυσούπολης.

Νάξος – Δύναμη Αλλαγής: «Άνθρακας ο θησαυρός» για τη Δημοτική Αρχή στην υπόθεση της Πορτάρας

Η αντιπολίτευση μιλά για «επικοινωνιακή φούσκα» και κατηγορεί τον Δήμαρχο Λιανό για επιπολαιότητα και ανικανότητα.

Νάξος – Terra Pontica: Παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Κουρδισμένοι” για μικρούς και μεγάλους

Τρεις καλοκαιρινές βραδιές σε Εγγαρές, Κωμιακή και Τρίποδες με ελεύθερη είσοδο – Βασισμένη στο έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου, σε σκηνοθεσία Φιλίππας Καραμολέγκου.

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.