Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΟ ιστότοπος Kos Locally Grown στη διεθνή λίστα «Top Websites for Foodie...

Ο ιστότοπος Kos Locally Grown στη διεθνή λίστα «Top Websites for Foodie Travelers 2024»

|

Το υψηλό επίπεδο στη γαστρονομία και τη συστηματική προώθηση που αποδίδει καρπούς επιβεβαιώνει η διεθνής λίστα της IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας) για τον γαστρονομικό τουρισμό που εκδίδει κάθε χρόνο, καθώς δύο στους δέκα ιστότοπους αφορούν νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Το Kos Locally Grown, η πρωτοβουλία 27 μελών για την προώθηση και υποστήριξη των τοπικών προϊόντων της Κω υπήρξε η πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019 στον εν λόγω διαγωνισμό που περιλήφθηκε στη διεθνή λίστα, προσθέτοντας μια ακόμη αναγνώριση στον μακρύ κατάλογο των διακρίσεων που αφορούν την Γαστρονομία των νησιών μας.

Διάκριση έλαβε και ένα ταξιδιωτικό γραφείο που ειδικεύεται σε αυθεντικές εμπειρίες στο νησί της Ρόδου, μεταξύ των οποίων και γαστρονομικές, με το όνομα Rhodetrip.

Στην Φινλανδία ταξίδεψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να συμμετάσχει στα βραβεία Top Websites for Foodie Travelers, που απονέμονται στους καλύτερους ιστότοπους οι οποίοι παρέχουν μοναδικές δημιουργικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο. Η δημοσίευση της ετήσιας διεθνούς λίστας συμβάλλει στην αύξηση της πρόσβασης των διεθνών επισκεπτών σε ποιοτικά τρόφιμα και πολιτιστικές εμπειρίες και στη διεθνή προβολή τους, ενώ παράλληλα αποτελεί επιβράβευση των μικροεπιχειρήσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τηρεί στην πράξη της δέσμευσή της να καλλιεργεί πιο ουσιαστικές και στενές σχέσεις μεταξύ ντόπιων και διεθνών επισκεπτών και να συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, εξασφαλίζοντας διεθνή προβολή και υποστηρίζοντας τον μικρό και μεσαίο παραγωγό των νησιών μας, αφού η συνεισφορά του στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία».

Οι 10 κορυφαίοι ιστότοποι της IGCAT για το 2024 παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στη Lappeeranta, της Περιφέρειας Saimaa, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2024 στην Φινλανδία και συντονίστηκε από τον Saimi Hoyer, Πρέσβη της Saimaa-European Region of Gastronomy 2024 με την παρουσία του Περιφερειάρχη της Νότιας Καρελίας, Satu Sikanen, την Διευθύντρια Τουρισμού και Μάρκετινγκ στην πόλη Lappeenranta, Mirka Rahman, την Διευθύντρια goSaimaa, εταιρείας περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ, Katja Vehviläinen, την Πρόεδρο του IGCAT, Δρ. Diane Dodd καθώς και διεθνών προσκεκλημένων και εκπροσώπων των υποψήφιων και βραβευμένων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Περιφερειών Γαστρονομίας. Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 εκπροσώπησε στην τελετή απονομής ο κ. Γιώργος Ευγενικός, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή Δωδεκανήσου και μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο οποίος και παρέλαβε τις διακρίσεις για το Kos Locally Grown από την Κω και το Rhodetrip.

Οι 10 κορυφαίοι ιστότοποι που συνθέτουν τη διεθνή λίστα γαστρονομικού τουρισμού του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας ξεχώρισαν για τις εξαιρετικές αξίες τους που σχετίζονται με την υποστήριξη των κυκλικών οικονομιών και τη δημιουργικότητά τους.

Γευσιγνωσίες φαγητού και κρασιού, επισκέψεις σε αγρόκτημα ή μονάδα παραγωγής, μαθήματα μαγειρικής, εμπειρία που σχετίζεται με τη χειροτεχνία, διαδρομές φαγητού ή/και κρασιού, αγορές ή εκθέσεις τροφίμων ή/και κρασιού, μουσεία ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζονται με τρόφιμα είναι μόνο μερικές από τις εμπειρίες που μπορούν οι επισκέπτες να βρουν στους βραβευμένους ιστότοπους που προσπαθούν να προάγουν την τοπική γαστρονομία, τους παραγωγούς και τις ξεχωριστές γαστρονομικές κουλτούρες.

Οι νικητήριες ιστοσελίδες είναι:

Τι είναι το Kos Locally Grown

Συγκεκριμένα, το Kos Locally Grown, που υπήρξε η πρόταση συμμετοχής της Περιφέρειας, είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που αποτελείται από 27 μέλη μέχρι σήμερα, ντόπιοι αγρότες, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου και πιστοποιημένοι παραγωγοί τυποποιημένων τοπικών προϊόντων, όπως κρασί, λάδι, μέλι, τυρί και άλλα, αφιερωμένη στην προώθηση και υποστήριξη των τοπικών προϊόντων στο νησί της Κω. Στον ιστότοπο, παρουσιάζονται προϊόντα που παράγονται τοπικά και πληροφορίες ως προς τα σημεία πώλησης αλλά και εμπειρίες σε επισκέψιμες μονάδες παραγωγής.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ομάδα μαθητών και καθηγητών από το 2ο Λύκειο Κω που πραγματοποίησαν έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, European Students for Sustainability, κατά τη διάρκεια της οποίας, αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο της υποστήριξης των τοπικών προϊόντων στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον ιστότοπο. Στόχευση της ιστοσελίδας είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και η διατήρηση της μοναδικής γεωργικής κληρονομιάς του νησιού της Κω.

Διεθνής κριτική επιτροπή και κριτήρια της IGCAT

Οι ιστοσελίδες που υποβλήθηκαν στην 3η έκδοση του διαγωνισμού Top Websites for Foodie Travelers αξιολογήθηκαν από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών της IGCAT στη βάση μιας σειράς κριτηρίων όπως η χρηστικότητα, η βιωσιμότητα και η δημιουργικότητα των προσφερόμενων εμπειριών και προϊόντων καθώς και η σύνδεσή τους με τις περιοχές που προβάλλουν.

Η κριτική επιτροπή περιελάμβανε τις/τους: Δρ. Edith M. Szivas (Ελβετία/Ηνωμένο Βασίλειο), Αντιπρόεδρο της IGCAT και ειδικό στον αειφόρο τουρισμό, Levan Kharatishvili (Γεωργία), Διευθύνοντα Σύμβουλο και ιδρυτή του Creative Strategies Lab και ειδικό σε πολιτιστικές στρατηγικές, πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικές βιομηχανίες, Δρ. Lidia Varbanova  (Βουλγαρία/Καναδάς), σύμβουλος, λέκτορας και ερευνήτρια στις τέχνες, τον πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Καθ. Dezső Kovács (Ουγγαρία), ειδικό και ερευνητή σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, τουριστικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές οινοτουρισμού και μελισσοκομίας, Marina Simião (Βραζιλία), Επικεφαλής του Επιτελείου της Emater-Minas Gerais και ειδικό στον δημιουργικό τουρισμό και Jorge Bernárdez (Ισπανία), λέκτορα στο EU Business School και ειδικό σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, τεχνών και τουρισμού, τροφίμων και γαστρονομικών δικτύων.

Τι είναι το Top Websites for Foodie Travelers – IGCAT

Με τη δημοσίευση μιας ετήσιας λίστας με τους κορυφαίους ιστότοπους για γαστρονομικούς ταξιδιώτες η IGCAT στοχεύει να αυξήσει την πρόσβαση των διεθνών επισκεπτών σε ποιοτικό φαγητό και πολιτιστικές εμπειρίες, να δώσει διεθνή προβολή στις εξειδικευμένες εμπειρίες τροφίμων και πολιτισμού και να επιβραβεύσει πύλες και εφαρμογές που υποστηρίζουν μικροεπιχειρήσεις και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με αυτόν τον τρόπο, η IGCAT ελπίζει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων και μοναδικών πρωτοβουλιών ή νεοφυών επιχειρήσεων με εμπειρίες τροφίμων και να παρέχει έμπνευση για τη δημιουργία καινοτόμων, δημιουργικών και θετικών εμπειριών τροφίμων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σέριφος: Ημερίδα για την ανεξέλεγκτη δόμηση και την τουριστική ανάπτυξη

Το Σάββατο 17 Μαΐου η τοπική κοινωνία καλείται να συμμετάσχει σε μια κρίσιμη συζήτηση για τις πιέσεις που δέχεται το νησί από τον τουρισμό και την οικοδομική υπερφόρτιση

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν παίξετε σε ελληνικά διαδικτυακά καζίνο

ο παιχνίδι σε online καζίνο στην Ελλάδα μπορεί να είναι μια συναρπαστική και ασφαλής δραστηριότητα, εφόσον τηρούνται όλοι οι κανόνες και οι συστάσεις

Νίκη για την Κέα: Ακυρώθηκαν 3 ανεμογεννήτριες στη θέση Πάουρα

Ο αγώνας κατοίκων και φορέων φέρνει καρπούς – Η φύση προστατεύεται, αλλά η μάχη για τον Άγιο Παντελεήμονα συνεχίζεται

Fraport: «Πτώση» στη Σαντορίνη, σταθεροποίηση στη Μύκονο τις πρώτες εβδομάδες του 2025

Η Σαντορίνη μετρά σοβαρές απώλειες λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης — Τι δείχνουν τα στοιχεία για την κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Απρίλιο και το α’ τετράμηνο

“Κείων Γεύσεις”: Μια γιορτή που ένωσε την Κέα με γεύσεις, μουσικές και αυθεντική φιλοξενία

Η Ιουλίδα πλημμύρισε αρώματα και χαμόγελα στην πρώτη μεγάλη γαστρονομική γιορτή της Κέας, που στήθηκε με αγάπη από επαγγελματίες, παραγωγούς και τον Δήμο

Καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από τον Δήμο Θήρας

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης, με στόχο ένα καλοκαίρι γεμάτο μάθηση, παιχνίδι και φαντασία για τους μικρούς δημότες

Η Νάξος στο επίκεντρο της επιστήμης: Εκδήλωση για τις νευροεπιστήμες πριν τα μεγάλα συνέδρια

Ενημερωτική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” με κορυφαίους επιστήμονες, λίγο πριν το κοινό συνέδριο της Ελληνικής και της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροεπιστημών

Επίσκεψη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σαντορίνη εν όψει της τουριστικής περιόδου

Συναντήσεις του Προέδρου Γιάννη Ρούσσου με τοπικούς φορείς και τον Δήμαρχο Σαντορίνης για τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης ημέρας

Super Market: Μάχη … δισεκατομμυρίων ευρώ με επίκεντρο τη πίτα από τα τουριστικά νησιά

Ο τουρισμός απογειώνει τον τζίρο σε Κρήτη και νησιά – Σκλαβενίτης, ΑΒ, Lidl, Μασούτης και άλλοι «παίκτες» ενισχύουν τη θέση τους

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος (16/05) σε περιοχές της πόλης Νάξου

Δείτε σε ποιες περιοχές της πόλης Νάξου θα υπάρχει αύριο σχεδόν ωριαία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.