Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΟ ιστότοπος Kos Locally Grown στη διεθνή λίστα «Top Websites for Foodie...

Ο ιστότοπος Kos Locally Grown στη διεθνή λίστα «Top Websites for Foodie Travelers 2024»

|

Το υψηλό επίπεδο στη γαστρονομία και τη συστηματική προώθηση που αποδίδει καρπούς επιβεβαιώνει η διεθνής λίστα της IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας) για τον γαστρονομικό τουρισμό που εκδίδει κάθε χρόνο, καθώς δύο στους δέκα ιστότοπους αφορούν νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Το Kos Locally Grown, η πρωτοβουλία 27 μελών για την προώθηση και υποστήριξη των τοπικών προϊόντων της Κω υπήρξε η πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019 στον εν λόγω διαγωνισμό που περιλήφθηκε στη διεθνή λίστα, προσθέτοντας μια ακόμη αναγνώριση στον μακρύ κατάλογο των διακρίσεων που αφορούν την Γαστρονομία των νησιών μας.

Διάκριση έλαβε και ένα ταξιδιωτικό γραφείο που ειδικεύεται σε αυθεντικές εμπειρίες στο νησί της Ρόδου, μεταξύ των οποίων και γαστρονομικές, με το όνομα Rhodetrip.

Στην Φινλανδία ταξίδεψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να συμμετάσχει στα βραβεία Top Websites for Foodie Travelers, που απονέμονται στους καλύτερους ιστότοπους οι οποίοι παρέχουν μοναδικές δημιουργικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο. Η δημοσίευση της ετήσιας διεθνούς λίστας συμβάλλει στην αύξηση της πρόσβασης των διεθνών επισκεπτών σε ποιοτικά τρόφιμα και πολιτιστικές εμπειρίες και στη διεθνή προβολή τους, ενώ παράλληλα αποτελεί επιβράβευση των μικροεπιχειρήσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τηρεί στην πράξη της δέσμευσή της να καλλιεργεί πιο ουσιαστικές και στενές σχέσεις μεταξύ ντόπιων και διεθνών επισκεπτών και να συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, εξασφαλίζοντας διεθνή προβολή και υποστηρίζοντας τον μικρό και μεσαίο παραγωγό των νησιών μας, αφού η συνεισφορά του στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία».

Οι 10 κορυφαίοι ιστότοποι της IGCAT για το 2024 παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στη Lappeeranta, της Περιφέρειας Saimaa, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2024 στην Φινλανδία και συντονίστηκε από τον Saimi Hoyer, Πρέσβη της Saimaa-European Region of Gastronomy 2024 με την παρουσία του Περιφερειάρχη της Νότιας Καρελίας, Satu Sikanen, την Διευθύντρια Τουρισμού και Μάρκετινγκ στην πόλη Lappeenranta, Mirka Rahman, την Διευθύντρια goSaimaa, εταιρείας περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ, Katja Vehviläinen, την Πρόεδρο του IGCAT, Δρ. Diane Dodd καθώς και διεθνών προσκεκλημένων και εκπροσώπων των υποψήφιων και βραβευμένων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Περιφερειών Γαστρονομίας. Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 εκπροσώπησε στην τελετή απονομής ο κ. Γιώργος Ευγενικός, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή Δωδεκανήσου και μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο οποίος και παρέλαβε τις διακρίσεις για το Kos Locally Grown από την Κω και το Rhodetrip.

Οι 10 κορυφαίοι ιστότοποι που συνθέτουν τη διεθνή λίστα γαστρονομικού τουρισμού του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας ξεχώρισαν για τις εξαιρετικές αξίες τους που σχετίζονται με την υποστήριξη των κυκλικών οικονομιών και τη δημιουργικότητά τους.

Γευσιγνωσίες φαγητού και κρασιού, επισκέψεις σε αγρόκτημα ή μονάδα παραγωγής, μαθήματα μαγειρικής, εμπειρία που σχετίζεται με τη χειροτεχνία, διαδρομές φαγητού ή/και κρασιού, αγορές ή εκθέσεις τροφίμων ή/και κρασιού, μουσεία ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζονται με τρόφιμα είναι μόνο μερικές από τις εμπειρίες που μπορούν οι επισκέπτες να βρουν στους βραβευμένους ιστότοπους που προσπαθούν να προάγουν την τοπική γαστρονομία, τους παραγωγούς και τις ξεχωριστές γαστρονομικές κουλτούρες.

Οι νικητήριες ιστοσελίδες είναι:

Τι είναι το Kos Locally Grown

Συγκεκριμένα, το Kos Locally Grown, που υπήρξε η πρόταση συμμετοχής της Περιφέρειας, είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που αποτελείται από 27 μέλη μέχρι σήμερα, ντόπιοι αγρότες, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου και πιστοποιημένοι παραγωγοί τυποποιημένων τοπικών προϊόντων, όπως κρασί, λάδι, μέλι, τυρί και άλλα, αφιερωμένη στην προώθηση και υποστήριξη των τοπικών προϊόντων στο νησί της Κω. Στον ιστότοπο, παρουσιάζονται προϊόντα που παράγονται τοπικά και πληροφορίες ως προς τα σημεία πώλησης αλλά και εμπειρίες σε επισκέψιμες μονάδες παραγωγής.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ομάδα μαθητών και καθηγητών από το 2ο Λύκειο Κω που πραγματοποίησαν έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, European Students for Sustainability, κατά τη διάρκεια της οποίας, αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο της υποστήριξης των τοπικών προϊόντων στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον ιστότοπο. Στόχευση της ιστοσελίδας είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και η διατήρηση της μοναδικής γεωργικής κληρονομιάς του νησιού της Κω.

Διεθνής κριτική επιτροπή και κριτήρια της IGCAT

Οι ιστοσελίδες που υποβλήθηκαν στην 3η έκδοση του διαγωνισμού Top Websites for Foodie Travelers αξιολογήθηκαν από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών της IGCAT στη βάση μιας σειράς κριτηρίων όπως η χρηστικότητα, η βιωσιμότητα και η δημιουργικότητα των προσφερόμενων εμπειριών και προϊόντων καθώς και η σύνδεσή τους με τις περιοχές που προβάλλουν.

Η κριτική επιτροπή περιελάμβανε τις/τους: Δρ. Edith M. Szivas (Ελβετία/Ηνωμένο Βασίλειο), Αντιπρόεδρο της IGCAT και ειδικό στον αειφόρο τουρισμό, Levan Kharatishvili (Γεωργία), Διευθύνοντα Σύμβουλο και ιδρυτή του Creative Strategies Lab και ειδικό σε πολιτιστικές στρατηγικές, πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικές βιομηχανίες, Δρ. Lidia Varbanova  (Βουλγαρία/Καναδάς), σύμβουλος, λέκτορας και ερευνήτρια στις τέχνες, τον πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Καθ. Dezső Kovács (Ουγγαρία), ειδικό και ερευνητή σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, τουριστικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές οινοτουρισμού και μελισσοκομίας, Marina Simião (Βραζιλία), Επικεφαλής του Επιτελείου της Emater-Minas Gerais και ειδικό στον δημιουργικό τουρισμό και Jorge Bernárdez (Ισπανία), λέκτορα στο EU Business School και ειδικό σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, τεχνών και τουρισμού, τροφίμων και γαστρονομικών δικτύων.

Τι είναι το Top Websites for Foodie Travelers – IGCAT

Με τη δημοσίευση μιας ετήσιας λίστας με τους κορυφαίους ιστότοπους για γαστρονομικούς ταξιδιώτες η IGCAT στοχεύει να αυξήσει την πρόσβαση των διεθνών επισκεπτών σε ποιοτικό φαγητό και πολιτιστικές εμπειρίες, να δώσει διεθνή προβολή στις εξειδικευμένες εμπειρίες τροφίμων και πολιτισμού και να επιβραβεύσει πύλες και εφαρμογές που υποστηρίζουν μικροεπιχειρήσεις και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με αυτόν τον τρόπο, η IGCAT ελπίζει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων και μοναδικών πρωτοβουλιών ή νεοφυών επιχειρήσεων με εμπειρίες τροφίμων και να παρέχει έμπνευση για τη δημιουργία καινοτόμων, δημιουργικών και θετικών εμπειριών τροφίμων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.