Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποψήφια Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 – Ποντάρει στην ποιότητα της Aegean Cuisine
Την ύψιστη πανευρωπαϊκή διάκριση διεκδικεί με αξιώσεις η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα με πολύ μεγάλες πιθανότητες. Από το Άαρχους της Δανίας, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε την επίσημη υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ανακήρυξή της σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.
Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας διάκριση, που καθιστά την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας, σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.
Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της υποψηφιότητάς της, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.α.
Η υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από χρόνια ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με την ιδιότητά του ως προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γαστρονομία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την τοπική οικονομία, εργάστηκε μεθοδικά πάνω στον στρατηγικό στόχο ανάδειξης του μοναδικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών – αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου – και την καθιέρωση της Aegean Cuisine, η οποία, μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία σε εκθέσεις και διοργανώσεις γαστρονομίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο – κυρίως – στο εξωτερικό, προβάλλοντας τον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο των νησιών μας.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νοτίου Αιγαίου, έγινε από τον Περιφερειάρχη στην διάρκεια εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του του Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου Διαχείρισης Τροφίμων και Βιομηχανίας Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων (IFAMA) και παρουσία του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Phil Hogan και εκπροσώπων του τοπικού και διεθνούς Τύπου. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε τόσο στην πλούσια γαστρονομική παράδοση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όσο και στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το branding και την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων.
Τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, η Επιστημονική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη και Συντονίστρια της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το 2019, κα Χάιντι Λαζάνη, και ο κ. Λοΐζος Σορωνιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Π.Ν.Α. –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης
Η Πλατφόρμα και το Βραβείο της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, έχουν ως στόχο να συνεισφέρουν στην καλλίτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας τις ξεχωριστές διατροφικές κουλτούρες, μέσα από την εκπαίδευση για καλύτερη υγεία και βιωσιμότητα και διεγείροντας την γαστρονομική καινοτομία.
Το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) που διοργανώνει το βραβείο με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων.
Οι υποψήφιες περιφέρειες καλούνται να γίνουν μέλη μιας πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκών περιφερειών προκειμένου να επεκτείνουν τις διασυνοριακές συνεργασίες και να αναπτύξουν από κοινού πρωτοβουλίες.