Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΝότιο Αιγαίο: Απαιτείται έλεγχος (χθες) σχολικών συγκροτημάτων στα νησιά

Νότιο Αιγαίο: Απαιτείται έλεγχος (χθες) σχολικών συγκροτημάτων στα νησιά

|

Σε κλείσιμο των σχολείων στα δύο νησιά Λέρο και Πάτμο, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, προέβησαν από χθες, οι δύο δήμαρχοι Τιμόθεος Κωττάκης και Νικήτας Τσαμπαλάκης.

«Είναι μία απόφασή μου λαμβάνουν οι δήμαρχοι που έχουν την ευθύνη και βεβαίως στα δύο νησιά η απόφασή τους σχετίζεται με την «γηραιότητα» των σχολικών συγκροτημάτων» υποστήριξε ο περιφερειακός δ/ντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Ο κ. Παπαδομαρκάκης ανέφερε ότι αν οι Δήμοι είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους το σχετικό έγγραφο που απέστειλε στις 12/12/2024 -με αφορμή το περιστατικό πτώσης μπασκέτας στη Ρόδο- και είχαν ελέγξει τις κτιριακές υποδομές, δεν θα είχαν αναγκαστεί ακόμη και για προληπτικούς λόγους να περάσουν στο κλείσιμο των σχολείων.

«Στη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο οι δήμαρχοι ζητούσαν τη συνδρομή του για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα σχολεία. Τα περισσότερα σχολεία στις Κυκλάδες έχουν κλείσει, ιδιαίτερα στα νησιά που βρίσκονται εγγύτερα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Σε περίπτωση που ο σεισμικός κύκλος συνεχιστεί, είναι δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας θα αναζητήσει λύση μέσω τηλεκπαίδευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Πάτμου Νικήτας Τσαμπαλάκης εξηγώντας την απόφασή του να κλείσει τα σχολικά κτήρια από την Τετάρτη μέχρι και αύριο Παρασκευή, τόνισε στη «δ», ότι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού και μετά τις δηλώσεις του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη που προκάλεσαν προβληματισμό ότι έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και προκειμένου να ληφθεί προληπτικά το μέτρο, προχώρησε σε αυτή την απόφαση να μην λειτουργήσουν αυτές τις 3 ημέρες, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος λαμβάνει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των κατοίκων και των υποδομών.

«Έχουμε στείλει έγγραφο και στην ΠΝΑι για να γίνει και ο απαραίτητος έλεγχος. Μέχρι την Παρασκευή θα κλείσουν τα σχολεία. Είναι παλιά τα κτήρια και μας ανησύχησε η ανακοίνωση του σεισμολόγου κ. Άκη Τσελέντη», όπως είπε.

Ειδικότερα ο κ. Τσελέντης τόνισε μέσα από ανάρτησή του ότι: «Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθός του. Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως στο Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες τεσσάρων μηνών), οπότε θα μπούμε στην καθαρά μετασεισμική φάση, η οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού, το οποίο δεν είναι ό,τι καλύτερο από συνθήκες δόμησης».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, έχει άλλη άποψη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας.

Ο δήμαρχος Πάτμου υπογράμμισε ότι συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο (Στρατός, ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό): «Είμαστε γενικότερα έτοιμοι, παρόλα αυτά δεν έχουμε Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νησί. Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει κάποιος έλεγχος στα κτήρια της Πάτμου και όπως μας διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, θα γίνει γιατί κάποια σχολεία, όπως δημοτικά είναι προ της δεκαετίας του ’60 και απαιτείται έλεγχος», όπως υποστηρίζει ο κ. Τσαμπαλάκης, προσθέτοντας: «Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολικών μονάδων. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την Πολιτική Προστασία, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις και να τηρούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, παραμένοντας ψύχραιμοι και προσεκτικοί».

Στην ίδια απόφαση για αναστολή στη λειτουργία των σχολικών μονάδων του νησιού, προχώρησε στο βόρειο συγκρότημα και ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης, αφού τα σχολικά κτήρια είναι από την περίοδο της Ιταλοκρατίας. «Στη Λέρο το 80% των σχολικών μονάδων έχουν κτισθεί επί Ιταλοκρατίας, το 1930 περίπου και κάποια άλλα σχολεία από ευεργέτες Λεριούς που είχαν φύγει στην Αίγυπτο, στις αρχές του 1900. Γι΄αυτά τα κτήρια δε μπορεί κανείς να γνωρίζει τη στατική τους υπόσταση. Εμείς ξεκινήσαμε προ μηνών τη διαδικασία μέσω μίας πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου να ελεγχθεί η στατικότητα των κτηρίων για την ασφάλεια των μαθητών μας, που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί», εξηγεί ο κ. Κωττάκης.

Προτροπή ελέγχου στα σχολικά συγκροτήματα

«Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού μαθητή, λόγω πτώσης μπασκέτας σε σχολική μονάδα της περιοχής μας, παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα σε έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων που βρίσκονται στην αρμοδιότητά σας, με έμφαση: Στον έλεγχο της στατικής επάρκειας και της ασφαλούς τοποθέτησης μπασκετών στα σχολικά γήπεδα.

Στη γενική αξιολόγηση της κατάστασης των κτηρίων και του εξοπλισμού τους, προκειμένου να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν τυχόν φθορές ή κίνδυνοι που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών.

Η ασφάλεια των μαθητών/-τριών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων αποτελεί πρωταρχική μέριμνα όλων μας» ανέφερε στο σχετικό έγγραφο της 12.12.2024 ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Παπαδομαρκάκης.

Πηγή:www.dimokratiki.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.