Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τα ξημερώματα τη ζωή τους στη μάχη για να περάσουν από τη Τουρκία στην Ελλάδα – Εσπασαν τα ρεκόρ όσον αφορά τις προσφυγικές ροές
Η προσφυγική τραγωδία στο Αιγαίο δεν έχει τέλος. Νέο ναυάγιο σημειώθηκε τη νύχτα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Τουρκίας.
Δεκαοκτώ μετανάστες πνίγηκαν όταν βυθίστηκε το σκάφος που τους μετέφερε με προορισμό την Κάλυμνο. Άλλοι δεκατέσσερις άνθρωποι -Σύροι, Ιρακινοί και Πακιστανοί -διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.
Οι διασωθέντες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία και η κατάστασή τους κρίνεται σοβαρή από τις υγειονομικές αρχές.
Οι πρόσφυγες είχαν αναχωρήσει από την τουρκική παραθαλάσσια πόλη Μποντρούμ στη διάρκεια της νύχτας με ένα παλιό σκάφος που ανατράπηκε και βυθίστηκε δύο ναυτικά μίλια από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων.
Υπάρχει όμως και η γενικότερη εικόνα. Περισσότερο από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσα στο 2015. Μόνο τον Οκτώβριο του 2015 ο αριθμός τους έφτασε τις 210.000. Την ίδια περίοδο περισσότεροι από 500 ανάμεσά τους, στη μεγάλη πλειονότητά τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.
Από τους πρόσφυγες, οι περισσότεροι έφτασαν στη Λέσβο, ένα νησί με 86.000 κατοίκους. Το νησί έχει «πλημμυρίσει». Οπότε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε αυτή την τοποθεσία ως hot spot, που σημαίνει ότι οι μετανάστες πρέπει να αναγνωρίζονται, να καταγράφονται και να λαμβάνουν προσωρινά χαρτιά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ότι στο παρελθόν.
Αλλά ο διευθυντής της Αστυνομίας, Δημήτρης Αμούτζιας, υπεύθυνος για το χώρο, σημειώνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει αφότου εγκαινιάσθηκαν οι εγκαταστάσεις για τους μετανάστες στις 16 Οκτωβρίου.
Καταρχάς, το στρατόπεδο δεν έχει αρκετό προσωπικό, με 125 ανθρώπους, σε βάρδιες των 25, να πρέπει να ελέγχουν καθημερινά 3.000 με 6.000 μετανάστες, ενώ οι δυνατότητες είναι για 1.500 άτομα την ημέρα. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τους διπλάσιους» επισημαίνει.
Μερικοί μετανάστες περιμένουν μέχρι και 4 ημέρες να περάσουν από έλεγχο. Κοιμούνται στις σειρές. Οι ενισχύσεις της Frontex νωρίτερα μέσα στο 2015 δεν ήταν αρκετές να βελτιώσουν την κατάσταση.
Ένας γάλλος αξιωματικός της Frontex, o Jean-Noel Magnin, τονίζει ότι προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές. Από τους μετανάστες ένα 30% τουλάχιστον υποστηρίζει ότι είναι Σύριοι, αλλά το προσωπικό μπορεί να τους αναγνωρίσει μόνο και μόνο ρωτώντας τους λίγες απλές ερωτήσεις, όπως για τα χρήματα, τις πινακίδες των αυτοκινήτων ή διάσημα πρόσωπα στη Συρία
Πηγή: tvxs.gr