Η Κυβέρνηση αποφάσισε την δημιουργία πέντε νέων κέντρων ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου αλλά οι Βρετανοί μιλούν για χάος
Από τη μία έχουμε την κυβέρνηση που προσπαθεί να μαζέψει ότι μπορεί από το …προσφυγικό κι από την άλλη, την Ευρώπη που αναζητεί αφορές για να …επιτεθεί στην Ελλάδα για το θέμα διαχείρισης και ελέγχου των εισροών από την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη… Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε καταγραφή των αναγκών προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Σάμος, Κω) και να προωθηθεί περαιτέρω η διαδικασία μετεγκατάστασης. Επιπλέον, καταγράφηκαν οι ανάγκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ έγινε απολογισμός ως προς το έργο που έχει παραχθεί.
Κατηγορίες
Σήμερα όμως είχαμε τον βρετανικό Guardian που ξεσπαθώνει και μιλάει για «χάος στα συστήματα καταγραφής»… Και όπως σημειώνει «Το σύστημα καταγραφής προσφύγων της ΕΕ στα ελληνικά νησιά έχει δημιουργήσει τρεις βαθμίδες, που ευνοεί κάποιες εθνικότητες έναντι άλλων και ενθαρρύνει κάποιες εθνοτικές ομάδες να ψεύδονται ώστε να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση. Ολο αυτό έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση την οποία το Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκαλεί ως απόλυτο χάος, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα. Αυτό θα εντείνει τους φόβους για τις απειλές για την ασφάλεια από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που φτάνουν στην Ευρώπη, εν μέσω αντιδράσεων για τους πρόσφυγες έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι, σημειώνει ακόμη, υπενθυμίζοντας ότι το διαβατήριο ενός Σύρου πρόσφυγα που πέρασε από την Ελλάδα βρέθηκε κοντά στη σορό ενός εκ των δραστών.
«Οι οικογένειες από τη Συρία που φτάνουν στη Λέσβο, όπου έχουν φτάσει σχεδόν 400.000 άτομα που αναζητούν άσυλο μέσα στο 2015- διαχωρίζονται από τις άλλες εθνικότητες και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση που τους επιτρέπει να φύγουν από το νησί μέσα σε 24 ώρες. Οι άνδρες από τη Συρία, την Υεμένη και τη Σομαλία καταγράφονται σε ένα ξεχωριστό και πιο αργό προσφυγικό καμπ, αλλά παρόλα αυτά έχουν προνομιακή μεταχείριση και συνήθως μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσα σε μία ημέρα. Ομως, μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων που ζητούν άσυλο- πολλοί από τους οποίους από χώρες που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν- περνούν τη διαδικασία σε διαφορετικό χώρο, όπου υπάρχουν μετά βίας τα μισά σκάνερ διαβατηρίων. Το αποτέλεσμα είναι μία χαοτική παράλληλη διαδικασία καταγραφής, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μία εβδομάδα και εξαιτίας της πολλοί μη Σύροι κοιμούνται έξω στο κρύο για αρκετές νύχτες, ενώ περιμένουν», γράφει ο Guardian.
Διαφορετικές συνθήκες
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για οικογένειες που ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, λαμβάνουν μόνο ένα κύριο γεύμα την ημέρα και καταλήγουν να καίνε δέντρα για να ζεσταθούν το βράδυ. Ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή, οι Αφγανοί έχουν μόνο ένα μήνα για να φύγουν από την Ελλάδα, ενώ για τους Σύρους υπάρχει εξάμηνο περιθώριο, σημειώνει το δημοσίευμα. Αυτή η τριπλή διαδικασία γίνεται προκειμένου να μην υπάρχουν διαμάχες ανάμεσα στις διαφορετικές εθνικότητες, εξήγησε ο δήμαρχος του νησιού στον Guardian. Αλλά ο επικεφαλής ενός εκ των τριών καμπ παραδέχθηκε ότι οι μη Σύροι έρχονται σε δεύτερη μοίρα, επειδή οι αξιωματούχοι υποθέτουν ότι δεν έχουν τόσο ισχυρό αίτημα για άσυλο. «Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί, είναι κατά κύριο λόγο οικονομικοί πρόσφυγες», ανέφερε ο Σπύρος Κούρτης στη βρετανική εφημερίδα.
Το σύστημα έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε κάποιους Αφγανούς και Ιρακινούς, που νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται ως υποψήφιοι δεύτερης κατηγορίας. «Εχουν περάσει επτά ημέρες από τη στιγμή που φτάσαμε εδώ», τόνισε ένας Αφγανός, προσθέτοντας ότι στην περιοχή από την οποία κατάγεται υπάρχει ισχυρή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους. «Ολα γίνονται με ευνοιοκρατία. Εμείς οι Αφγανοί φαίνεται να μην έχουμε αξία. Τι κάναμε λάθος; Και εμείς είμαστε άνθρωποι. Η χώρα μας καίγεται από τον πόλεμο», προσθέτει. Αυτός ο εκνευρισμός όμως έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στους Αφγανούς και άλλες εθνικότητες στο καμπ.
«Απόλυτο χάος»
Ο Πίτερ Μπουκέρτ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρασε αρκετές εβδομάδες το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά νησιά και τη βαλκανική διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες. Οπως λέει, το σύστημα που ακολουθείται έχει δημιουργήσει το απόλυτο χάος. Οι Σύροι επίσης τυγχάνουν θερμότερης υποδοχής στη Γερμανία, όπου ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο τόσοι Αφγανοί να ζητούν άσυλο. Οι βαλκανικές χώρες επίσης συζητούν πλέον τη διαφοροποίηση των προσφύγων με βάση την εθνικότητά τους, μπλοκάροντας τους Αφρικανούς, αλλά εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα σε Αφγανούς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Στην Ελλάδα, αυτή η προνομιακή μεταχείριση έχει οδηγήσει κάποιους Ιρακινούς να προσποιούνται τους Σύρους, προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία καταγραφής τους. Κάτι που όμως υπογραμμίζει τις ελλείψεις ασφαλείας στη διαδικασία, τονίζει ο Guardian. Ενας Σϋρος που έφτασε στη Λέσβο αυτό το μήνα δήλωσε ότι πίστευε ότι η οικογένειά του ήταν οι μόνοι Σύροι στη βάρκα που τους μετέφερε. Ομως, οι περισσότεροι από τους συνεπιβάτες τους επίσης δήλωσαν Σύροι. Ολο αυτό το ζήτημα έχει δημιουργία μία τεράστια αγορά για πλαστά διαβατήρια στην Τουρκία, επισημαίνει ο Μπουκέρτ. Πολλοί Ιρακινοί ή Λιβανέζοι αγοράζουν συριακά διαβατήρια, για να προχωρήσει πιο γρήγορα η καταγραφή τους.
Με πληροφορίες από την iefimerida.gr