Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΜπαίνει τάξη στο ...χωροταξικό ?

Μπαίνει τάξη στο …χωροταξικό ?

|

Ριζικές αλλαγές στους όρους δόμησης σε περίπου 13.000 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων (ανάμεσά τους ήδη τα Δωδεκάνησα) προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ριζικές αλλαγές στους όρους δόμησης και τους συντελεστές, όπου κριθεί απαραίτητο, για περίπου 13.000 οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει λάβει ήδη τις πρώτες 23 μελέτες, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς έως το τέλος Μαρτίου.

Από τα στοιχεία και τις αναλύσεις αυτών των μελετών θα προκύψει έως το τέλος του χρόνου το ηλεκτρονικό μητρώο των οικισμών στην Ελλάδα που θα αποτελεί και τη χαρτογράφησή τους, όπως σημείωσε η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ρένα Κλαμπατσέα. Στο μητρώο αυτό θα προστεθούν αργότερα τα στοιχεία που θα προκύψουν για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Χθες (σ.σ. τη Παρασκευή 22/01), κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τους φορείς αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, συμφωνήθηκε ότι οι κανόνες που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με ΠΔ που είχαν βγει από το 1982 και μετά δεν μπορούν να συνεχίσουν να ισχύουν, δεδομένου ότι, όπως ειπώθηκε, δημιουργούν απλά αντίγραφα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων ουσιαστικά θα ακυρώσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Οι μελέτες

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και συντονιστή του προγράμματος, Βασίλη Γκανιάτσα, η πρόταση είναι, αφού ολοκληρωθεί και το δεύτερο κύμα μελετών για τους υπόλοιπους οικισμούς της χώρας (απομένουν άλλες 28 και εξαιρούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη), να υπάρξει ένας νέος νόμος, ο οποίος θα καταργεί όλα τα ΠΔ και θα ορίζει γενικούς όρους.

Ωστόσο θα συμπεριλάβει εξειδικευμένα σχέδια ανά Περιφέρεια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσιογνωμία των οικισμών, την ιστορική τους ταυτότητα, την αρχιτεκτονική έκφραση αλλά και τη δυναμική του καθενός, καθώς επίσης το αν αυτός κατοικείται ή έχει εγκαταλειφθεί.

Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για οικισμούς σε 23 περιοχές. Αυτές είναι τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Ημαθία, η Μαγνησία, η Αχαΐα, η Αργολίδα, η Αρκαδία, ο Εβρος, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Αιτωλοακαρνανία, η Δράμα, η Ηλεία, η Περιφέρεια Ιονίων (Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ιθάκη), Καβάλα-Θάσος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Ξάνθη, Πέλλα και Σέρρες.

Θα ακολουθήσει διαβούλευση με επιτόπου παρουσιάσεις τους επόμενους δύο μήνες, ενώ στη συνέχεια οι παρατηρήσεις που θα προκύψουν θα αξιολογηθούν και θα ενσωματωθούν στις μελέτες, οι οποίες θα αξιολογηθούν από επιστημονική επιτροπή.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε μια Disneyland διεσπαρμένη σε 13.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα που λειτουργεί για δύο μήνες τον χρόνο και μετά οι κάτοικοι παραμένουν εκεί 10 μήνες ουσιαστικά ως τουρίστες στον τόπο τους;» αναρωτήθηκε ο κ. Γκανιάτσας φέρνοντας ως παραδείγματα «θεματικά χωριά» στην Ταϊλάνδη και την Κίνα, τα οποία λειτουργούν για τουριστικούς λόγους έχοντας αντιγράψει την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης.

Προσέθεσε μάλιστα ότι με τέτοιες πρακτικές και πιστή ακολουθία μορφολογικών κανόνων, «ενώ επιχειρείται να προστατευθούν μορφές, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να διατηρηθούν εικόνες, καρικατούρες, όχι ο χαρακτήρας».

Τα κριτήρια

Γι΄αυτό και οι μελέτες που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν με διαφορετικά κριτήρια που θα καθορίζουν εξειδικευμένα μέτρα για την ανάπτυξη του κάθε οικισμού. «Η νέα αντίληψη είναι κοινωνική ανάγκη» σημείωσε η Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Σήμερα στην Ελλάδα, από τους 13.000 οικισμούς που υπάρχουν, περί τους 12.000 χαρακτηρίζονται «ουδέτεροι», 850 παραδοσιακοί και περίπου 110 εγκαταλελειμμένοι.

Βάσει των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της καταστροφής των ελληνικών οικισμών:

Η εγκατάλειψη.

Η άκριτη μεταφορά αστικών προτύπων.

Η αυθαίρετη και βεβιασμένη ανάπτυξή τους βάσει μορφολογικών κανόνων για τουριστική κατανάλωση.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Προτάσεις για την προστασία των οικισμών

Η μορφή του ιστού, δηλαδή το δίκτυο δρόμων και πεζοδρόμων, οι ελεύθεροι χώροι, τα δημόσια κτίρια σε σχέση με το τοπικό φυσικό ανάγλυφο και το ευρύτερο τοπίο, οι χρήσεις γης, η οικοδομική κατάτμηση ενός οικισμού με διάκριση δημόσιων και ιδιωτικών οικοπέδων, τα όρια ύψους και απόστασης των κτιρίων ακόμα και τα υλικά κατασκευής και το χρώμα συγκαταλέγονται στα στοιχεία που προτείνει το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για το γενικό πλαίσιο δόμησης των μικρών οικισμών.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στους μικρούς οικισμούς της χώρας είναι, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα και μέλος της Επιτροπής, Μαρία Φραντζή, η ύπαρξη πολλών «νεοπαραδοσιακών» κτιρίων που μιμούνται ανεπιτυχώς το αρχιτεκτονικό ύφος του οικισμού.

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα τα χωριά, στα οποία «ξεφυτρώνουν» μικρές πολυκατοικίες ή τριώροφα που δεν έχουν καμία σχέση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού, ενώ πολλά μονοπάτια ή μικροί δρόμοι έχουν καταστραφεί στα χρόνια που πέρασαν με μόνο στόχο να αντικατασταθούν από μεγαλύτερους δρόμους ώστε να είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητο.

Ρυθμίσεις

Η επιστημονική επιτροπή έχει προτείνει σειρά αλλαγών, μεταξύ των οποίων:

Ρυθμίσεις που θα απαγορεύουν, αποτρέπουν ή θα αποθαρρύνουν αποτελεσματικά τη δημιουργία ψευτοπαραδοσιακών μορφών, όπως είναι τα προκάτ παραδοσιακά.

Ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αναζήτηση της αυθεντικότητας των επιμέρους χαρακτηριστικών υλικών και άυλων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, οι ελληνικοί οικισμοί έγιναν άσχημοι γιατί χάθηκαν τα παλιά κτίριά τους που είχαν απλά σχήματα και αντικαταστάθηκαν από νεότερα που είχαν ως βασικό στόχο τον εντυπωσιασμό.

Ρυθμίσεις που θα διαχωρίζουν την αρχιτεκτονική στέγασης ειδικών χρήσεων, π.χ. δημαρχεία, μουσεία κλπ. Αυτά θα πρέπει να προσαρμόζονται στην κλίμακα του οικισμού

Με αφορμή την προκήρυξη των μελετών για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τη θέσπιση μορφολογικών κανόνων για τους μικρούς οικισμούς, ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων και οι αρχιτεκτονικές σχολές κατήγγειλαν ομόφωνα τα ΠΔ που προκύπτουν από τις μελέτες διότι καταργούν την αρχιτεκτονική δημιουργία. Προτείνουν αξιολόγηση, ομαδοποίηση και κατάταξη των οικισμών, θεσμοθέτηση Γενικού Πλαισίου Δόμησης και εξειδίκευσή του ανά οικισμό με ειδικές μελέτες.

Με πληροφορίες από το «Εθνος» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

National League 2 – Play Off: Πρόκριση Πανναξιακού ΑΟΚ και τώρα .. Μελίσσια

Ψύχραιμος ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε με 73-69 της Ηλιούπολης και με 2-1 νίκες προκρίθηκε στον ημιτελικό των play off που θα αντιμετωπίσει τα Μελίσσια

Νάξος – Λιμάνι: Οι εργασίες στον προβλήτα καλά κρατούν (photo)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες στο λιμάνι της Νάξου για την αποκατάσταση του βόρειου τμήματος στον κεντρικό προβλήτα

ΕεεΕΚ Νάξου: Διοργάνωσης δράση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση (photos-video)

Το μήνυμα αποδοχής και ελπίδας από το ΕΕΕΕΚ Νάξου για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (photos - video)

Νάξος – Γυμνάσιο Τραγαίας: Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, ποιο ήταν το θέμα;

Συμμετοχή του Γυμνασίου Τραγαίας στο 3ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο "ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ" - Ποιο ήταν το θέμα; .

ΕΚΑΒ: Χρονιά ρεκόρ σε αεροδιακομιδές το 2024

H αύξηση του αριθμού των αεροδιακομιδών σχετίζεται με την τουριστική κίνηση, αλλά όχι μόνο - Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Nova – Κακοκαιρία: Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης

Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές κινητής Nova σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης, λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε τις εν λόγω περιοχές

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.