Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΜουσικά Εργαστήρια: Ταξίδι σε Κέα, Σέριφο και Σίφνο

Μουσικά Εργαστήρια: Ταξίδι σε Κέα, Σέριφο και Σίφνο

|

Στην κατάμεστη δημοτική βιβλιοθήκη Κάσου “Νικόλαος Γ. Μαυρής” πραγματοποιήθηκε, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η μουσική εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της 2ης χρονιάς του Μουσικού Εργαστηρίου Κάσου. Τα Μουσικά Εργαστήρια, που διοργανώνει, εδώ και 31 χρόνια, ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας”, αποτελούν βασικό άξονα της πολυετούς δράσης του και έχουν ως στόχο να δώσουν στα παιδιά και στους νέους των νησιών την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μουσική παράδοση, την κλασική μουσική και να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Το αγκάλιασμα της δράσης από τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί την πιο σημαντική επιβεβαίωση για τη σημασία του προγράμματος, που φέρνει τους μαθητές τους σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού και ενισχύει τη σύνδεσή τους με τη μουσική ως μέσο έκφρασης.

Στο πλαίσιο των Μουσικών Εργαστηρίων, καταξιωμένοι δάσκαλοι της μουσικής, ειδικά επιλεγμένοι από τον Σύνδεσμο, σαλπάρουν από όλη την Ελλάδα όλο τον χρόνο στα νησιά, για 2 – 3 Σαββατοκύριακα κάθε μήνα, για να διδάξουν στα παιδιά πιάνο, κιθάρα, φλάουτο, φλογέρα, βιολί, τραγούδι, μουσικοκινητική αγωγή, χορό κ.α.

Σταθμοί σε αυτό το μελωδικό ταξίδι που συνδέει τα νησιά μας εκτός από την Κάσο είναι τα νησιά της Ικαρίας, της Κέας, της Λήμνου, της Σερίφου και της Σίφνου.

Ο Σύνδεσμος δίνει τη δυνατότητα σε όσα παιδιά ενδιαφέρονται για ανώτερες μουσικές σπουδές, να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε Ωδεία των Αθηνών. Οι μαθητές που συμμετέχουν στα Μουσικά Εργαστήρια πραγματοποιούν κάθε χρόνο μαθητικές συναυλίες στον τόπο τους. Επίσης το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Μουσικών Εργαστηρίων του Συνδέσμου.

Στο επόμενο διάστημα και αφουγκραζόμενος το κάλεσμα της μουσικής, ο Σύνδεσμος σχεδιάζει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα νησιά –στο παρελθόν έχει τρέξει εργαστήρια στα νησιά Τήνο, Κουφονήσι, Κύθνο και Σαντορίνη – τη δημιουργία πιο ευέλικτων προγραμμάτων για τα απομονωμένα μικρά νησιά, καθώς και την καλλιέργεια ενός δικτύου εκδηλώσεων στο Αιγαίο.

Ο Σύνδεσμος εφαρμόζει συνεχώς και μέσω χορηγιών ευρύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με αξιόλογους μουσικούς/εκπαιδευτές, όπως το πρόγραμμα «Μουσική για όλους» με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και οργανώνει σεμινάρια και επισκέψεις μουσικών στα νησιά καθώς και επισκέψεις μαθητών στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στο παρελθόν, σημαντικοί μουσικοί, όπως ο Διονύσης Μαλλούχος, ο Βαγγέλης Μπουντούνης, ο Αλέξανδρος Ματέυ, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ο Δημήτρης Κουρζάκης, η Νίνα Πατρικίδου, ο Νίκος Ξανθούλης, η Έφη Μηνακούλη, η Μαριβίτα Γραμματικάκη κ.α, έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Κάσου, οι σολίστ και δάσκαλοι κιθάρας και πιάνου, Δημήτρης Κουρζάκης και Διονύσης Μαλλούχος αντίστοιχα, παρουσίασαν από κοινού τη μουσική και την ιστορία αυτών των δύο οργάνων, με εκτελέσεις αντιπροσωπευτικών έργων του ρεπερτορίου τους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Κάσου, η Ειρήνη Δάκα από την Κρήτη (κιθάρα) και ο Θωμάς Καρατζιάς από τη Ρόδο (πιάνο), καθώς και η ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Κάσου Μαρία Μωραϊτάκη (πιάνο).

Με συγκίνηση παρακολούθησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος, Μιχάλης Ερωτόκριτος, και ο Προέδρος της ΚΟ. ΔΕ. ΔΗ. Κάσου, Ηλίας Μαστροπαύλος, που στήριξαν και στηρίζουν το Μουσικό Εργαστήρι με κάθε τρόπο, όπως και ο πατέρας, Γιάννης Βρεττός, ενισχύοντας την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαιότητα της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών, που προσφέρει ο Σύνδεσμος.

Mε το εκπαιδευτικό έργο που γίνεται στα Μουσικά Εργαστήρια, συνδέεται και η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Σίφνο- Musifanto, που πραγματοποιείται στις αρχές Ιουλίου. Σε αυτό εκτός από τις καθημερινές συναυλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, οργανώνονται καθημερινά σεμινάρια στα οποία παίρνουν μέρος μαθητές από όλη την Ελλάδα και από όλα τα Μουσικά Εργαστήρια του Συνδέσμου.

Τα Μουσικά Εργαστήρια χρηματοδοτούνται μέσω χορηγιών, δωρεών, την υποστήριξη δήμων και πολιτιστικών οργανισμών, τη συνεισφορά γονέων και τις συνδρομές των μελών του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” είναι μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό: Τη μελέτη, διατήρηση και προβολή της μοναδικότητας του νησιώτικου περιβάλλοντος και της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Το έργο του Συνδέσμου έχει αναγνωριστεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το “Νησίδες Ποιότητας 2001” και το “Βραβείο Gina Bachauer – Νικολάου Δούμπα 2015”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Τα 3Μ Live στο εστιατόριο “Askas”, ρεμπέτικα, νησιώτικα και γλέντι μέχρι αργά!

Μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη μουσική, ψητά στη σούβλα και μεζέδες για όλα τα γούστα, την Κυριακή 20/7 στις 21:00, δίπλα στο Aegiali Camping στην Αιγιάλη.

Μια συνάντηση ψυχής στη Νάξο: Όταν ο Μύλος 360 και το Antamoma συνομιλούν με το πνεύμα του ELaiolithos

Στη Νάξο της ουσίας και των αξιών, η αυθεντικότητα βρίσκει έκφραση μέσα από έναν ανεμόμυλο, μια γεύση, μια φιλοσοφία. Μια διαδρομή πέρα από τον τουρισμό, στον ρυθμό του τόπου.

Σαουδική Αραβία: Έσβησε ο “κοιμώμενος πρίγκιπας” μετά από 19 χρόνια σε κώμα

Ο Αλ-Ουαλίντ μπιν Χαλίντ Αλ-Σαούντ πέθανε σε ηλικία 36 ετών – Συγκινεί η ανάρτηση του πατέρα του

Μύκονος: Εντοπίστηκαν 26 παράτυποι μετανάστες, συνελήφθη ο διακινητής

Επιχείρηση του Λιμενικού με την εμπλοκή Ειδικών Δυνάμεων – Ο 28χρονος Σύρος που υπέδειξε το σημείο αποβίβασης από ιστιοφόρο

Αργεντινή: Νιούελς Ολντ Μπόις – Μπάνφιλντ και «μιλάει» η έδρα στο 2.15

Με ψυχολογία η Νιούελς μετά την ανατροπή της πρεμιέρας – Αδύναμη εκτός έδρας η Μπάνφιλντ, στο 2.15 ο άσος

Santorini Experience 2025: 10 χρόνια αθλητισμού και μαγείας στη Σαντορίνη

Από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου, η Σαντορίνη μετατρέπεται σε παγκόσμιο κέντρο αθλητικού τουρισμού με αγώνες τρεξίματος και open water κολύμβησης σε ένα μοναδικό ηφαιστειακό τοπίο.

Σύρος – Συνάντηση Αθανασίου – Γκίκα και … από το Master Plan του λιμανιού έως το μεταφορικό ισοδύναμο

Σύσκεψη Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Στέφανο Γκίκα: Επίκεντρο το μέλλον του νησιού - Ολοκληρωμένη ατζέντα θεμάτων στη Σύρο, με συμμετοχή του Υφυπουργού και στελεχών του Δήμου

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Προφορική δέσμευση Δημάρχου για επιπλέον αίθουσα

Μικρό βήμα προόδου μετά από μήνες αδράνειας – Μεταφορά προκατασκευασμένης αίθουσας στον ορίζοντα, εν αναμονή υλοποίησης μέχρι τον Σεπτέμβρη

Χριστούγεννα (!!!) με καύσωνα: Ο Άγιος Βασίλης έκανε check-in στη Νάξο

Ξέχασε το έλκηθρο και τις τάρανδους και κατεβαίνει για φραπέ και μπάνιο με κόκκινο σκούφο – Νέο τουριστικό brand ή πρώιμη κρίση εορταστικής ταυτότητας;

Ρουμανία: Έφοδοι της Κοβέσι στο Αεροδρόμιο του Sibiu

Υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια σε 3 πόλεις

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Νικοδήμεια 2025: Λαμπρός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία σε Χώρα Νάξου και Γλινάδο

Με πάνδημη συμμετοχή, λαμπρές παρουσίες Ιεραρχών και την υποδοχή Ιερού Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας εορτάστηκε ο Αγιορείτης Άγιος σε Χώρα και Γλινάδο