Στην κατάμεστη δημοτική βιβλιοθήκη Κάσου “Νικόλαος Γ. Μαυρής” πραγματοποιήθηκε, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η μουσική εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της 2ης χρονιάς του Μουσικού Εργαστηρίου Κάσου. Τα Μουσικά Εργαστήρια, που διοργανώνει, εδώ και 31 χρόνια, ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας”, αποτελούν βασικό άξονα της πολυετούς δράσης του και έχουν ως στόχο να δώσουν στα παιδιά και στους νέους των νησιών την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μουσική παράδοση, την κλασική μουσική και να αναδείξουν το ταλέντο τους.
Το αγκάλιασμα της δράσης από τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί την πιο σημαντική επιβεβαίωση για τη σημασία του προγράμματος, που φέρνει τους μαθητές τους σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού και ενισχύει τη σύνδεσή τους με τη μουσική ως μέσο έκφρασης.
Στο πλαίσιο των Μουσικών Εργαστηρίων, καταξιωμένοι δάσκαλοι της μουσικής, ειδικά επιλεγμένοι από τον Σύνδεσμο, σαλπάρουν από όλη την Ελλάδα όλο τον χρόνο στα νησιά, για 2 – 3 Σαββατοκύριακα κάθε μήνα, για να διδάξουν στα παιδιά πιάνο, κιθάρα, φλάουτο, φλογέρα, βιολί, τραγούδι, μουσικοκινητική αγωγή, χορό κ.α.
Σταθμοί σε αυτό το μελωδικό ταξίδι που συνδέει τα νησιά μας εκτός από την Κάσο είναι τα νησιά της Ικαρίας, της Κέας, της Λήμνου, της Σερίφου και της Σίφνου.
Ο Σύνδεσμος δίνει τη δυνατότητα σε όσα παιδιά ενδιαφέρονται για ανώτερες μουσικές σπουδές, να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε Ωδεία των Αθηνών. Οι μαθητές που συμμετέχουν στα Μουσικά Εργαστήρια πραγματοποιούν κάθε χρόνο μαθητικές συναυλίες στον τόπο τους. Επίσης το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Μουσικών Εργαστηρίων του Συνδέσμου.
Στο επόμενο διάστημα και αφουγκραζόμενος το κάλεσμα της μουσικής, ο Σύνδεσμος σχεδιάζει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα νησιά –στο παρελθόν έχει τρέξει εργαστήρια στα νησιά Τήνο, Κουφονήσι, Κύθνο και Σαντορίνη – τη δημιουργία πιο ευέλικτων προγραμμάτων για τα απομονωμένα μικρά νησιά, καθώς και την καλλιέργεια ενός δικτύου εκδηλώσεων στο Αιγαίο.
Ο Σύνδεσμος εφαρμόζει συνεχώς και μέσω χορηγιών ευρύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με αξιόλογους μουσικούς/εκπαιδευτές, όπως το πρόγραμμα «Μουσική για όλους» με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και οργανώνει σεμινάρια και επισκέψεις μουσικών στα νησιά καθώς και επισκέψεις μαθητών στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στο παρελθόν, σημαντικοί μουσικοί, όπως ο Διονύσης Μαλλούχος, ο Βαγγέλης Μπουντούνης, ο Αλέξανδρος Ματέυ, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ο Δημήτρης Κουρζάκης, η Νίνα Πατρικίδου, ο Νίκος Ξανθούλης, η Έφη Μηνακούλη, η Μαριβίτα Γραμματικάκη κ.α, έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Κάσου, οι σολίστ και δάσκαλοι κιθάρας και πιάνου, Δημήτρης Κουρζάκης και Διονύσης Μαλλούχος αντίστοιχα, παρουσίασαν από κοινού τη μουσική και την ιστορία αυτών των δύο οργάνων, με εκτελέσεις αντιπροσωπευτικών έργων του ρεπερτορίου τους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Κάσου, η Ειρήνη Δάκα από την Κρήτη (κιθάρα) και ο Θωμάς Καρατζιάς από τη Ρόδο (πιάνο), καθώς και η ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Κάσου Μαρία Μωραϊτάκη (πιάνο).
Με συγκίνηση παρακολούθησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος, Μιχάλης Ερωτόκριτος, και ο Προέδρος της ΚΟ. ΔΕ. ΔΗ. Κάσου, Ηλίας Μαστροπαύλος, που στήριξαν και στηρίζουν το Μουσικό Εργαστήρι με κάθε τρόπο, όπως και ο πατέρας, Γιάννης Βρεττός, ενισχύοντας την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαιότητα της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών, που προσφέρει ο Σύνδεσμος.
Mε το εκπαιδευτικό έργο που γίνεται στα Μουσικά Εργαστήρια, συνδέεται και η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Σίφνο- Musifanto, που πραγματοποιείται στις αρχές Ιουλίου. Σε αυτό εκτός από τις καθημερινές συναυλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, οργανώνονται καθημερινά σεμινάρια στα οποία παίρνουν μέρος μαθητές από όλη την Ελλάδα και από όλα τα Μουσικά Εργαστήρια του Συνδέσμου.
Τα Μουσικά Εργαστήρια χρηματοδοτούνται μέσω χορηγιών, δωρεών, την υποστήριξη δήμων και πολιτιστικών οργανισμών, τη συνεισφορά γονέων και τις συνδρομές των μελών του Συνδέσμου.
Ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” είναι μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό: Τη μελέτη, διατήρηση και προβολή της μοναδικότητας του νησιώτικου περιβάλλοντος και της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Το έργο του Συνδέσμου έχει αναγνωριστεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το “Νησίδες Ποιότητας 2001” και το “Βραβείο Gina Bachauer – Νικολάου Δούμπα 2015”.