Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΜόνιμα στις ...Βρυξέλλες

Μόνιμα στις …Βρυξέλλες

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποκτά μόνημη έδρα στις Βρυξέλλες δείχνοντας τη δύναμή της ενόψει της δύσκολης συνέχειας 

Μόνιμη έδρα στις Βρυξέλλες αποκτά πολύ σύντομα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την διαδικασία οργάνωσης του γραφείου, που δρομολογήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην έδρα της Κομισιόν, να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Στις αναγκαιότητα λειτουργίας του γραφείου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, όπου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Karmenu Vella.

«Η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από εδώ και στο εξής στις Βρυξέλλες είναι αδήριτη ανάγκη, καθώς διανύουμε μια νέα περίοδο για την χώρα μας, για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για τα νησιά. Από την στιγμή που για το κεντρικό κράτος οι αποφάσεις που αφορούν την νησιωτικότητα είναι κάτι εντελώς άγνωστο, είμαστε ηθικά και πολιτικά δεσμευμένοι, απέναντι στους νησιώτες, να μεταφέρουμε το θέμα εκεί που βρίσκεται πλέον το κέντρο λήψης των αποφάσεων. Στο εξής, θα δίνουμε τον “πόλεμο” για τα νησιά μας σε Αθήνα και Βρυξέλλες» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι «ο στόχος μας είναι πολύ μεγάλος, όσο μεγάλη είναι και η ανάγκη να στηρίξουμε τα νησιά μας που αντιμετωπίζουν σήμερα ιδιαίτερα ζητήματα». Οι λόγοι που στην παρούσα περίοδο επιβάλλουν μόνιμη παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι τρεις: η υποχρηματοδότηση, το μεταναστευτικό και η ανάδειξη της νησιωτικότητας.

Υποχρηματοδότηση

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, οι ήδη μειωμένοι πόροι που έχει στην διάθεσή της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω Στόχου ΙΙ, απομειώνονται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση που ελήφθη, σε συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, για το κλείσιμο του τρέχοντος ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους, μόνο με τους κοινοτικούς πόρους και χωρίς την ελληνική συμμετοχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντική απώλεια πόρων για το Νότιο Αιγαίο, αφού είναι η μια από τις δύο Περιφέρειες της χώρας, όπου η εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα ανέρχεται στο 50% του συνόλου της χρηματοδότησης.

Για την αναπλήρωση του χρηματοδοτικού κενού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από κοινού με την Περιφέρεια Αιγαίου Βορείου Αιγαίου, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος επιπλέον στήριξης των νησιών. Προτείνεται, συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Τουρκία, που μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς τέθηκε σε αναστολή, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να υπογράψει τα σύνορα με την χώρα μας. Από το ειδικό αυτό πρόγραμμα, το Νότιο Αιγαίο μπορεί να αντλήσει πόρους περί τα 40 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπόκειται – ως ειδικό πρόγραμμα – στις καταληκτικές ημερομηνίες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Η πρόταση που έχει κατατεθεί ήδη στον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Karmenu Vella, έχει τύχει καταρχήν θετικής ανταπόκρισης.

Τρέχον ΕΣΠΑ

Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το οποίο εκτιμάται στα 52 εκατ. ευρώ, ο Περιφερειάρχης βρίσκεται ήδη σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, όσο και με τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, με σκοπό την αναζήτηση πόρων για την κάλυψή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους αναθεωρημένους πίνακες έργων του ΕΣΠΑ που ζητήθηκαν από την Περιφέρεια, ο κ. Χατζημάρκος δεν προέβη σε καμία τροποποίηση όσον αφορά τα ενταγμένα έργα, ενώ με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομίας ζητά την αναπλήρωση των πόρων που περιεκόπησαν.

Ερωτηθείς για τα έργα του Προγράμματος και ενδεχόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει ποτέ δική μου υπογραφή σε ζήτημα που να «σκοτώνει» δράσεις ανάπτυξης σε νησιά. Το τρέχον Πρόγραμμα που αφορά τα νησιά, δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που θα καλύψουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Πρόγραμμά της. Δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν για το αυτονόητο. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν»

Νησιωτικότητα

Στην νησιωτικότητα, ως κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που τίθεται σταδιακά σε ισχύ από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, μέσα σε ένα κλίμα ασάφειας και συγκεχυμένων, επί του παρόντος, πληροφοριών για τα νησιά στα οποία θα γίνει άμεση εφαρμογή.
«Είναι μια εξαιρετικά θλιβερή περίοδος αυτή που διανύουμε, σε ό,τι αφορά την νησιωτικότητα στην Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες, το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας αρχίζει να καταρρέει, στην μοναδική χώρα της Ευρώπης που θα έπρεπε να έχει θέσει την νησιωτικότητα πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα της και στις πολιτικές της. Η ανάδειξη του ζητήματος αυτού στην Ευρώπη, πέφτει στους δικούς μας ώμους και θα το χειριστούμε ανεξάρτητα από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος προτίθεται να θέσει το ζήτημα στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών αλλά στην Ένωση Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης.

Μεταναστευτικό

Την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι σύντομα θα καταλήξουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, με δεδομένο η Ευρώπη δείχνει το τελευταίο διάστημα να έχει θέσει το πρόβλημα πολύ ψηλά στην ατζέντα της.
Στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην συνέντευξη Τύπου, «ζητάμε από την Κομισιόν μια επιπλέον γραμμή με την Ελλάδα, όχι μόνο χρηματοδότησης, αλλά και την απευθείας διασύνδεση των Περιφερειών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουμε τους πόρους που έχουμε ανάγκη, αλλά και την τεχνογνωσία, για να διαχειριστούμε αυτό το εξαιρετικά οξύ ζήτημα, που ήλθε για να μείνει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύρος – Γεν. Νοσοκομείο: Η πρώτη γιατρός Παθολογικής Ογκολογίας έπιασε δουλειά

Ανέλαβε υπηρεσία στο νοσοκομείο ιατρός, Παθολογικής Ογκολογίας - Η ανακοίνωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου

Εκτακτο: Ναυάγιο βάρκας στη Λέσβο, διασώθηκαν 16 μετανάστες

Τρεις νεκροί σε ναυάγιο στη Λέσβο - Έρευνες για περίπου 20 αγνοουμένους μτανάστες

Τουρκία: Συνεχόμενοι μετασεισμοί, περισσότεροι από 4000 οι νεκροί

Αγωνία στα χαλάσματα – Νέα δόνηση 5,6 Ρίχτερ - Χιλιάδες οι νεκροί, δυσχερής η διαδικασία διάσωσης εν μέσω συνεχών μετασεισμών και δυσμενών συνθηκών

Νάξος: Χιόνισε και με τη …βούλα στην Απείρανθο

Μετά από τρεις ημέρες που παλεύει να πιάσει το χιόνι, τα ξημερώματα της Τρίτης έχουμε χιόνι στην Ορεινή Νάξο. Προσοχή στις μετακινήσεις

Πανναξιακός ΑΟ: Μέτρησαν τα δοκάρια, αλλά η “Μπάρμπαρα” είχε άλλη άποψη

Στον Πανναξιακό ΑΟ πήραν τα μέτρα τους... Τα δοκάσια στο ύψος τους, αλλά η "Μπάρμπαρα" είχε άλλη άποψη και αναβλήθηκε ο σημερινός αγώνας με τον ΕΛΛΑΣ Σύρου

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου: Προσφορά αγάπης με 400 κιλά τρόφιμα

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου στηρίζει και φέτος τα "Γεύματα Αγάπης" που διοργανώνει η Μητρόπολη Παροναξίας

Εμπνεύστηκε από την ομορφιά της Αμοργού, έκανε το βήμα στον μοναχισμό

Δεκαετίες μετά την πρώτη επίσκεψη της στο νησί της Αμοργού, η αδερφή Ειρήνη, επιστρέφει για να παραμείνει στο παλιό μοναστήρι που εξ ολοκλήρου το απανέφερε μόνη της

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Σάρωσε τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών (video)

Σημαντικές διακρίσεις για μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου (περίοδος 2021 - 22) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών. Ποια βραβεία πήραν (video)

Κλειστά αύριο Τρίτη (07/02) τα σχολεία σε Σύρο και Τήνο

Η Μπάρμπαρα κλείνει τα σχολεία αύριο Τρίτη (07/02) στην Σύρο και Τήνο

Το sequel του Avatar γκρέμισε τον “Τιτανικό”

Το νέο μπλοκμπάστερ του Τζέιμς Κάμερον ξεπέρασε σε εισπράξεις την άλλη υπερπαραγωγή του σκηνοθέτη «Τιτανικός», ως η τρίτη πιο επιτυχημένη ταινία στην ιστορία του διεθνούς box office

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες