Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΜήλος - Στυλιανίδης: "Αναγκαία η χάραξη Master Plan στο Αιγαίο με σκοπό...

Μήλος – Στυλιανίδης: “Αναγκαία η χάραξη Master Plan στο Αιγαίο με σκοπό την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών”

|

Tο σχέδιο της ενεργητικής νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσίασε ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης στο 15ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο συνεδριακό κέντρο “Γεώργιος Ηλιόπουλος” στη Μήλο.

Ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του εστίασε στα πέντε βασικά projects του Υπουργείου που είναι:

1ον Η χάραξη του Master Plan για το Αιγαίο με σκοπό την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας.

2ον Η δημιουργία χρονοθυρίδων (slots) για την ενίσχυση της ασφάλειας (safety) στα λιμάνια.

3ον Οι ολιστικές αφαλατώσεις για την επίλυση του κρίσιμου φαινομένου της λειψυδρίας στα νησιά, με διατιθέμενους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ και την DG Regio.

4ον To pilot project των 80 εκατομμυρίων που αφορά στις άγονες γραμμές και έχει ήδη δρομολογηθεί με τη λογική της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προς διασφάλιση της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας.

5ον Η δημιουργία ενός “maritime cluster” για τη ναυτιλία και τη ναυσιπλοΐα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με όλα τα νησιά, προς ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, του εξοπλισμού και της πράσινης μετάβασης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός «ως κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του 2027, επιδιώκουμε με το έργο που θα παραδώσουμε να έχουμε χτίσει υποδομές σε όλη τη χώρα που θα τη βάλουν στο επίκεντρο της Ευρώπης». Επισήμανε δε πως η Ελλάδα, με τη νησιωτικότητά της ξεχωρίζει με εμβληματικό τρόπο μέσα σε όλη την Ευρώπη. «Στόχος μας δεν είναι απλώς να αναδείξουμε την νησιωτικότητα της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας αλλά το κυριότερο, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

Και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε να δώσουμε το τουριστικό προϊόν που χρειάζεται η χώρα, ώστε να προσελκύει τους ποιοτικούς τουρίστες που θέλουμε και τους τουρίστες οι οποίοι θα έχουν μεν απαιτήσεις από εμάς, αλλά την ίδια στιγμή, θα αφήσουν αυτό που χρειάζεται για την οικονομική της ανάπτυξη».

Αναλύοντας τα έργα που έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό του Υπουργείου αλλά και όσα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία των νησιών, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, στη διαρκή ενίσχυση της ασφάλειας (“safety”) στα λιμάνια και στην διασφάλιση της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας και της ποντοπόρου ναυτιλίας. «Θα είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστεί», υπογράμμισε.

«Θα σας ενημερώνουμε συνεχώς και εγώ και οι συνεργάτες μου – ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος – για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη. Κινούμαστε στη λογική των τριών αξόνων για να γίνει η πράσινη μετάβαση. Ακριβώς για να έχουμε τα πλοία που θέλουμε πράσινα, καθαρά, σύγχρονα, για την εξυπηρέτηση των νησιωτών και του τουρισμού μας. Αλλά πάνω από όλα, “safety – safety – safety”! Kαι την ίδια στιγμή στοχεύουμε στο να διατηρήσει η Ελλάδα την πρώτη θέση στην ποντοπόρο ναυτιλία και την ακτοπλοΐα».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, μετέβη στον οικισμό Μαδράκια όπου παρουσιάστηκε από τους τοπικούς φορείς το σχέδιο για την ανάδειξη και προστασία των ιδιαίτερων κτισμάτων “Σύρματα”.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Δήμο Μήλου και την ενεργό συμμετοχή του τοπικού συλλόγου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δρομολογεί διαδικασίες για την έκδοση ΠΔ με το οποίο θα χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα 48 “Σύρματα”, με σκοπό τη διατήρηση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού τοπίου, αλλά και μεμονωμένα των “Συρμάτων”, προκειμένου να συντηρηθούν και να αποκτήσουν υποδομές με σεβασμό και χωρίς αλλοιώσεις. Στόχος της κηρύξεως των “Συρμάτων” ως διατηρητέων είναι να προστατευθεί και να αναδειχθεί η ειδική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μήλου προκειμένου να προωθηθεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και να διατηρηθεί η νησιωτική πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

Ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε επίσης και τη Λιμενική Αρχή της Μήλου όπου ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη και τα Στελέχη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για το σημαντικό έργο που επιτελούν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)