Μία από τις πιο ηχηρές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αφορά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% σε ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων. Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι ο βασικός συντελεστής πέφτει από 24% σε 17% και ο μειωμένος από 13% σε 9%, δίνοντας σημαντική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ εντάσσονται τα εξής νησιά:
-
Δωδεκάνησα: Λειψοί (778), Τήλος (746), Αγαθονήσι (202), Χάλκη (475), Μεγίστη (584), Κάλυμνος (17.752), Νίσυρος (1.048), Πάτμος (3.283), Σύμη (2.603), Κάρπαθος (6.567), Κάσος (1.223), Αστυπάλαια (1.376)
-
Λέσβος: Λήμνος (16.411), Άγιος Ευστράτιος (257)
-
Σάμος: Ικαρία (8.843), Φούρνοι (1.343)
-
Χίος: Οινούσσες (911), Ψαρά (420)
-
Έβρος: Σαμοθράκη (2.596)
Συνολικά, πρόκειται για 19 νησιά με πληθυσμό περίπου 67.418 κατοίκους.
Η μείωση αυτή συνεπάγεται απευθείας όφελος για τις τοπικές κοινωνίες: χαμηλότερες τιμές σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και είδη πρώτης ανάγκης, μικρότερο κόστος στις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού, αλλά και τόνωση της ανταγωνιστικότητας για τις τοπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, δίνεται ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στις ακριτικές κοινωνίες που κρατούν ζωντανές τις πιο ευαίσθητες περιοχές της χώρας.
Ωστόσο, από τον σχεδιασμό μένουν εκτός οι Κυκλάδες, ακόμα και τα μικρότερα και πιο απομονωμένα νησιά. Οι Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα), η Κύθνος και η Σέριφος από τις Δυτικές Κυκλάδες, δεν περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο.
Η διαφοροποίηση αυτή γεννά εύλογα ερωτήματα για την ισότιμη αντιμετώπιση των νησιών, ιδίως εκείνων που βιώνουν τα ίδια προβλήματα υψηλού κόστους μεταφορών και εφοδιαστικής δυσκολίας. Το μέτρο, αν και θετικό για τα ενταγμένα νησιά, αναδεικνύει την ανάγκη μιας συνολικής πολιτικής νησιωτικότητας που να αφορά όλους τους κατοίκους του Αιγαίου.
#ΦΠΑ #νησιά #ακριτικά #Κυκλάδες #φορολογία #ΔΕΘ #Νάξος #ΜικρέςΚυκλάδες #οικονομία #naxospress