Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό κτηνοτρόφοι έκλεισαν το κέντρο της Χίου με κατσίκες και τράγους- Τα έδεσαν στο κτίριο της Περιφέρειας
Κλειστό για πάνω από δύο ώρες παρέμεινε το κέντρο της πόλης, εξαιτίας της διαμαρτυρίας των Κτηνοτρόφων του νησιού που ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους πανελλαδικά, προχώρησαν στην πρώτη δυναμική κινητοποίηση το πρωί της Τετάρτης.
Ξεκινώντας με αυτοκινητοπομπή από τον περιφερειακό δρόμο της πόλης, κτηνοτρόφοι, μελισσοπαραγωγοί αλλά και αγρότες, κατέληξαν μπροστά στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, εκεί όπου έδεσαν στην είσοδο του κτιρίου τρεις τράγους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
«Δεν είμαστε κλέφτες»
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, που όπως είπαν αποτελεί ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. «Δουλεύουμε όλο το χρόνο για να έρθει το κράτος να μας πάρει τα ¾ του κόπου μας. Μας λένε κλέφτες και απατεώνες για τις επιδοτήσεις. Να μας πουν όμως ποιοι τα πήρανε, γιατί εμάς δεν μας έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ. Μπήκαμε σε προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας και βιολογικής κτηνοτροφίας, μπήκαμε σε προγράμματα νέων αγροτών και δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ εδώ και χρόνια», ανέφεραν οι ίδιοι.
Πεδινή περιοχή, έγινε η βόρεια Χίος
Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο οι Χιώτες κτηνοτρόφοι είναι ότι το Βόρειο Αιγαίο εξαιρέθηκε από την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς το κράτος θεωρεί τόσο τη Βόρεια Χίο όσο και άλλες ορεινές περιοχές στα υπόλοιπα νησιά ως πεδινές. «Έχουμε να δούμε τρία χρόνια χρήματα από την εξισωτική αποζημίωση», είπαν οι ίδιοι χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει κάποια απάντηση εδώ και χρόνια.
Η πορεία
Οι κτηνοτρόφοι μετά τη συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην Απλωταριά ενώ λίγο αργότερα βρέθηκαν έξω από το γραφείο του κυβερνητικού Βουλευτή Α. Μιχαηλίδη, ζητώντας να τον συναντήσουν. Μάταια όμως αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο έτερος βουλευτής Ν. Μηταράκης απουσίαζαν στην Αθήνα. Τέλος κατέλαβαν συμβολικά και την είσοδο του Δημαρχείου όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού και την αντιδήμαρχο Β. Ποταμούση, διατυπώνοντας τα παράπονά τους για το γεγονός ότι έχουν ζητήσει ραντεβού εδώ και 4 μήνες από τον ίδιο χωρίς ωστόσο να έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους.
Οι κτηνοτρόφοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αμέσως επόμενο διάστημα λέγοντας μάλιστα ότι θα καταλάβουν τον Δημοτικό Κήπο, αφήνοντας ελεύθερα δεκάδες αιγοπρόβατα μέσα σε αυτόν.
Πηγή: Politischios.gt