Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοMaster Plan στα Λιμάνια: Ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσουν να γίνουν...

Master Plan στα Λιμάνια: Ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα

|

Τη μακρά παράδοση του εμπλουτισμού της πολεοδομικής νομοθεσίας με δεκάδες νέες αποσπασματικές ρυθμίσεις συνεχίζει και η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σχέδιο νόμου το οποίο δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση αποτελείται σχεδόν στο σύνολό του από περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις (επιπέδου αναφοράς οικοδομικού τετραγώνου) και παρεκκλίσεις (κυρίως στους όρους δόμησης).

Ξεχωρίζει ρύθμιση με την οποία τα masterplans των λιμένων θα αποκτούν ισχύ πολεοδομικού σχεδίου, τροποποιώντας χρήσεις γης και θέτοντας όρους δόμησης κατά το δοκούν.

Το σχέδιο νόμου που έθεσε χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ως κεντρικό άξονα πολεοδομικές ρυθμίσεις γύρω από τη λειτουργία κέντρων δεδομένων (data centers), δηλαδή εγκαταστάσεις που φιλοξενούν εξοπλισμό τεχνολογιών πληροφορικής. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται να καλύψουν κενό νόμου, ορίζοντας σε ποια είδη κτιρίων μπορούν να εγκατασταθούν, υπό ποιες προϋποθέσεις κ.λπ.

Oσον αφορά το υπόλοιπο σχέδιο νόμου:

• Οι ζώνες λιμένα (δηλαδή η ευρύτερη περιοχή ενός λιμανιού) μετατρέπονται σε tabula rasa, υπέρ όποιων αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους. Οπως προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, τα masterplans θα εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα επέχει ισχύ πολεοδομικού σχεδίου, αφού θα προβλέπει χρήσεις γης και όρους δόμησης. Θα μπορεί ακόμη και να υπερισχύει έναντι υφιστάμενου γενικού πολεοδομικού σχεδίου μιας περιοχής, ανατρέποντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό της. Με έτερο προεδρικό διάταγμα θα μπορεί να εγκριθεί ειδικός οικοδομικός κανονισμός για την ανέγερση κτιρίων και εγκαταστάσεων. Η ρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς οι ζώνες λιμένα συνήθως περιλαμβάνουν πολύ ευρύτερες περιοχές αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως λιμάνι (π.χ. γειτονικές ακτές), ενώ η πλήρης πολεοδομική αυτονόμησή τους είναι πιθανό να δημιουργήσει συγκρούσεις ανάμεσα στις νέες χρήσεις, λ.χ., με τις περιοχές κατοικίας.

• Η νομοθεσία προβλέπει ότι αν κάποια στιγμή θεσπιστούν ή αλλάξουν οι χρήσεις γης σε μια περιοχή, τότε μια επιχείρηση που είναι νόμιμη μπορεί να παραμείνει, ακόμη κι αν δεν είναι συμβατή με τις νέες χρήσεις γης. Με μια διατύπωση μισής πρότασης, το ΥΠΕΝ επεκτείνει τη ρύθμιση αυτή και σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες.

• Στις «ΒΙΠΑ/ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση», δηλαδή παλιές βιομηχανικές περιοχές που πλέον βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, επιτρέπεται σε κτίρια εφοδιαστικής, βιομηχανίας/βιοτεχνίας και αποθήκευσης (προσοχή: δεν αναφέρεται σε λειτουργούσες επιχειρήσεις, αλλά σε κτίρια μόνο) να δίνονται παρεκκλίσεις ως προς τον συντελεστή δόμησης, την κάλυψη, το ανώτατο ύψος, με προϋπόθεση την εισφορά σε γη και χρήμα (που ούτως ή άλλως έπρεπε να δώσουν, εφόσον εντάσσονται στο σχέδιο πόλης). Η ρύθμιση δείχνει να πριμοδοτεί τη μετατροπή παλαιών βιομηχανικών κελυφών σε κάτι άλλο, παρά την εξυπηρέτηση της λειτουργίας τους. Ο παραλήπτης γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένος, καθώς η ρύθμιση αναφέρεται σε «προτεινόμενες νέες χρήσεις που εμπεριέχονται σε ΕΣΧΑΔΕ ή ΕΣΧΑΔΑ», δηλαδή στρατηγικές επενδύσεις.

• Αδόμητα οικόπεδα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μπορούν να λειτουργήσουν ως υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, ακόμη κι αν αυτό δεν προβλέπεται από τις χρήσεις γης. Προϋπόθεση, η περιμετρική φύτευση σε ύψος 2 μέτρων. Η ρύθμιση δεν ισχύει στη ζώνη προστασίας της Ακρόπολης. Φαίνεται να βοηθάει στο πρόβλημα της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

• Προβλέπεται ότι σε ακίνητα μέσα σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκων, αν αυτά ρυμοτομούνται χάνοντας την αρτιότητά τους θα εξακολουθούν να θεωρούνται οικοδομήσιμα, εφόσον έχουν διατηρήσει το 70% της αρχικής τους έκτασης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει διέξοδο σε ιδιοκτήτες οικοπέδων τα οποία χάνουν την αξία τους χωρίς ευθύνη του ιδιοκτήτη.

• Στα απόνερα της (πολυδιαφημισμένης, αλλά στην πραγματικότητα προβληματικής) «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου», θεσπίζεται μια πιο απλή διαδικασία για την ανασύσταση φακέλου οικοδομικών αδειών που έχουν χαθεί.

• Καταργείται η υποχρέωση κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στα νέα κτίρια, η οποία ίσχυε από το 1987, «δεδομένου ότι δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την περιβαλλοντική προστασία».

• Αίρεται η απαλλοτρίωση 28 στρεμμάτων η οποία είχε επιβληθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ρέντη (και) σε οικόπεδο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Πειραιώς 260 (δίπλα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών). Στο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο σήμερα φιλοξενεί και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, θα μεταφερθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠ) με τα γραφεία και τα εργαστήριά του.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)