Mια νέα σημαντική πρωτοβουλία από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, για να ενισχυθεί η ζωή στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Ο κ. Κόνσολας με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που επικεντρώνονται σε ένα ειδικό καθεστώς για τους δημοσίους υπαλλήλους στα νησιά, για τη δημιουργία νέων θέσεων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους και για τη δυνατότητα άμεσης συνυπηρέτησης εκπαιδευτικών με παιδιά σε ένα νησί.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας προτείνει προς τον Υπουργό Οικονομικών:
1ον: Την καθιέρωση ενός ειδικού καθεστώτος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων για τα μικρά ακριτικά νησιά. Θα πρέπει να δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους δικαίωμα ένταξης στην κινητικότητα χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, μόνο για την περίπτωση που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.
2ον: Καθιέρωση νέων κανόνων για το οργανόγραμμα των νησιωτικών δήμων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες στελέχωσής τους, με καθιέρωση συγκεκριμένου και υψηλού ποσοστού εργαζομένων κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η πρόβλεψη δημιουργίας τριών θέσεων ειδικών επιστημονικών συνεργατών στα οργανογράμματα των μικρών νησιωτικών δήμων με ειδικότητες όπως οικονομολόγου, μηχανικού, νομικού.
3ον: Η θέσπιση αυξημένης μοριοδότησης και μισθολογικών κινήτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους.
Παράλληλα ο κ. Κόνσολας προτείνει στον Υπουργό Παιδείας:
1ον: Την πρόβλεψη συνυπηρέτησης εκπαιδευτικών που είναι σύζυγοι με παιδιά στα νησιά του Αιγαίου. Με το σημερινό καθεστώς, για τα δύο πρώτα χρόνια δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση απόσπασης για να υπηρετήσουν στο ίδιο νησί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα προς τα συναρμόδια Υπουργεία.
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών
Κύριο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση της ζωής στα μικρά νησιά του Αιγαίου μέσα από θεσμικές αλλαγές για το πλαίσιο τοποθετήσεων των δημοσίων υπαλλήλων»
Κύριοι Υπουργοί,
Η διατήρηση και η ενίσχυση της ζωής στα μικρά νησιά του Αιγαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ανθρώπινο παράγοντα.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να μετακινηθούν δημόσιοι υπάλληλοι και κρατικοί λειτουργοί στα μικρά νησιά και να παραμείνουν εκεί.
Δύο Υπουργεία που μπορούν να εξετάσουν τη θέσπιση ειδικών κινήτρων, να αλλάξουν το κανονιστικό πλαίσιο για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων στα νησιά, αλλά και να ενισχύσουν τις δομές της αυτοδιοίκησης είναι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να εξετάσει μέτρα, όπως:
1ον: Η καθιέρωση ενός ειδικού καθεστώτος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων για τα μικρά ακριτικά νησιά. Θα πρέπει να δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους δικαίωμα ένταξης στην κινητικότητα χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, μόνο για την περίπτωση που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.
2ον: Καθιέρωση νέων κανόνων για το οργανόγραμμα των νησιωτικών δήμων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες στελέχωσής τους, με καθιέρωση συγκεκριμένου και υψηλού ποσοστού εργαζομένων κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η πρόβλεψη δημιουργίας τριών θέσεων ειδικών επιστημονικών συνεργατών στα οργανογράμματα των μικρών νησιωτικών δήμων με ειδικότητες όπως: οικονομολόγου, μηχανικού, νομικού.
3ον: Η θέσπιση αυξημένης μοριοδότησης και μισθολογικών κινήτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να εξετάσει μέτρα, όπως:
1ον: Η πρόβλεψη συνυπηρέτησης εκπαιδευτικών που είναι σύζυγοι με παιδιά στα νησιά του Αιγαίου. Με το σημερινό καθεστώς, για τα δύο πρώτα χρόνια δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση απόσπασης για να υπηρετήσουν στο ίδιο νησί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Προτίθενται να εξετάσουν τις ανωτέρω προτάσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ζωή στα νησιά;