Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΜ. Φραγκίσκος: Προστατεύουμε το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης.

Μ. Φραγκίσκος: Προστατεύουμε το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης.

|

Άρθρο με βάση τις απόψεις της παράταξης «Ανοικτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» για την ΣΜΠΕ του «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων», όπως εκφράστηκαν στο Π.Σ. της 29/1/2024.

Το σχέδιο «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ)», αφορά άμεσα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αφού ο τοπικός αριθμός των πάρκων, η έκταση και η ισχύς τους αντιστοιχούν στο ¼  του συνολικού σχεδίου ισχύος 12,4 GW. Τα Υπεράκτια Πάρκα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στη Γυάρο (χωρισμένα σε τρεις υποπεριοχές), δύο στη Δονούσα και ένα στη Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, όλα πλωτά σε λίγα μίλια (1-3) από τις ακτές, έξω από προστατευόμενες περιοχές NATURA, με εξαίρεση το Πάρκο της Γυάρου.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων συζητήθηκε στη τελευταία συνεδρίαση του ΠΣ Νοτίου Αιγαίου ώστε να δοθεί η απαραίτητη γνωμοδότηση.

Τα Υπεράκτια Πάρκα αποτελούν εναλλακτική λύση στα νησιωτικά ορεινά αιολικά πάρκα, για τα οποία έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις. Επομένως θα μπορούσε να είναι καλοδεχούμενα, ως μέρος της λύσης, αλλά με προσοχή. Γιατί όπως διαπιστώνει η Ειδική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου «Ενέργεια από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ» (2023), οι πολυάριθμες περιβαλλοντικές πτυχές της ανάπτυξης των Υπεράκτιων Πάρκα δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί και το δυνητικά σημαντικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα στη θαλάσσια ζωή δεν έχει συνεκτιμηθεί επαρκώς.

Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη ΣΜΠΕ είναι βεβιασμένη, εμφανίζει σοβαρές νομικές ελλείψεις και πολλές αστοχίες. Συγκρούεται σε βασικά σημεία με την νομοθεσία της Ε.Ε. για το περιβάλλον. Παρακάμπτει τη νομική και ουσιαστική υποχρέωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με Ορίζοντα το 2030. Τα ΥΑΠ χωροθετούνται σε περιοχές υψηλής σημασίας για τα θαλασσοπούλια, πάνω σε ευαίσθητους οικότοπους και σε μη ικανοποιητική απόσταση από τόπους αναπαραγωγής. Η μικρή (1-3μίλια) απόσταση από τις ακτές έχει δυσμενή επίδραση στο παράκτιο τοπίο, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον και στον τουρισμό. Με επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα, αλιεία, ασφάλεια σκαφών, στο θαλάσσιο τουρισμό.

Η περίπτωση του προτεινόμενου Υπεράκτιου Πάρκου της Γυάρου απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη με προσεκτική εστίαση. Η νήσος Γυάρος γνωστή ως τόπος ιστορικής μνήμης, δεν υστερεί καθόλου σε περιβαλλοντική δημοφιλία, αφού αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες ΘΠΠ της χώρας, με προβολή σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Από τα 2011 το νησί και θαλάσσια ζώνη τριών μιλίων είναι προστατευόμενη περιοχή  ως NATURA 2000 – GR4220033 (ΦΕΚ Δ’ 60/2011), με χαρακτηρισμό Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ). Από το 2015 η θαλάσσια ζώνη της NATURA 2000 γύρω από τη Γυάρο χαρακτηρίζεται με ΥΑ (ΦΕΚ Δ’ 463/2015) θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), με σκοπό την προστασία της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus), του Μύχου (Puffinus yelkouan), των λειμώνων Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και των υφάλων (τραγάνας) (Coralligene formations).

Το 2013 – 2017 υλοποιήθηκε στη Γυάρο το πρόγραμμα  ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE: «Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες» από το WWF Ελλάς, κρατικούς και περιφερειακούς φορείς, Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Οι επιστημονικές έρευνες του προγράμματος έδειξαν πως στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου ζει και αναπαράγεται περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής  φώκιας  Monachus  monachus, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου καλύπτεται από οικότοπους προτεραιότητας (1170) μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και λιβάδια ποσειδωνίας, ανακάλυφθηκε δε μία μοναδική αποικία περίπου 2.000  ζευγαριών του σπάνιου θαλασσοπουλιού Μύχου.

Τα στοιχεία της έρευνας του

LIFE θεσμοθετήθηκαν με ΥΑ το 2019 (ΦΕΚ Δ’ 389/2019), ώστε η Περιοχή της Γυάρου να χαρακτηριστεί Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ),. χωρισμένη σε τρεις θαλάσσιες ζώνες Θ1, Θ2 και Θ3.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ, οριοθετηθεί δύο υποπεριοχές του Υπεράκτιου Πάρκου-Γυάρου μέσα στις προστατευόμενες ζώνες Θ3 και Θ2 του νησιού, καλύπτοντας το 20% του προστατευόμενου χώρου, ενώ η τρίτη υποπεριοχή του πάρκου βρίσκεται ακριβώς στα όρια της Θ3, παρά το γεγονός ότι η ίδια η μελέτη αναγνωρίζει γενικώς τη σημασία των οικοτόπων 1170-ύφαλοι, του απειλούμενου θαλασσοπουλιού Μύχου και της απειλούμενης μεσογειακής φώκιας. Η ίδια η ΣΜΠΕ θεωρεί κριτήριο αποκλεισμού την ύπαρξη περιοχών προστασίας της φύσης.

Αναφέρει για τον οικότοπο 1170 «Ύφαλοι» με παρουσία δασών μακροφυκών, στρωμάτων οστρακοειδών, επιφανειών με σφουγγάρια, κοράλλια και κοραλλιογενή στρώματα, αποτελεί ένα από τους πιο ευαίσθητους θαλάσσιους οικοτόπους και είναι δυνητικά περισσότερο ευάλωτος στην εγκατάσταση ΥΑΠ…»

Για το απειλούμενο θαλασσοπούλι Μύχο, αναφέρει ότι “…η άμεσα ζωτική περιοχή είναι συνήθως μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη θέση φωλεοποίησης, ενώ οι ζωτικοί χώροι τροφοληψίας μπορεί να εκτείνονται και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα από την θέση της φωλιάς”.

Και για τη φώκια αναφέρει ότι «…οι φώκιες που βγαίνουν στην ξηρά πιθανόν να διαταράσσονται από τον αερομεταφερόμενο θόρυβο που παράγεται κατά την κατασκευή και λειτουργία των πάρκων. Είναι πιο ευαίσθητες σε επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένες οχλήσεις, κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους επειδή οι μητέρες πρέπει να δημιουργήσουν οικογενειακό δεσμό με τα μικρά τους. Η διακοπή του δεσμού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θνησιμότητα των νεογνών λόγω εγκατάλειψης από τις μητέρες τους».

Η ΣΜΠΕ όμως δεν παίρνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Γυάρου που ταυτίζονται με τις παραπάνω αναφορές. Δηλαδή ότι ο οικοτόπος 1170 εκτίνεται σε όλη τη θαλάσσια ζώνη της Γυάρου, ο μεγαλύτερος πληθυσμός του Μύχου στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο βρίσκεται στη Γυάρο και ότι το νησί αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της φώκιας, όπου ζει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευτυχώς το Περιφερειακό συμβούλιο προχθές, μετά από συζήτηση στάθηκε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα σπάνια είδη και τους οικότοπους της προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου. Ζήτησε με μεγάλη πλειοψηφία την αποτροπή της συγκεκριμένης εγκατάστασης του Υπεράκτιου Πάρκου (ΠΟΑ-ΥΑΠ) εντός της προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου. Έτσι θα κατέχουμε την Ευρωπαϊκή πρωτιά να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα!

Η ιδέα της σεφ είναι απλή και συναρπαστική: δίνει στο κοτόπουλο τον ρόλο της ζύμης πίτσας και πάνω του στρώνει τα άλλα υλικά!

Απρίλιος 2025: Έντονη τουριστική ανάσα για τη Νάξο, Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο λιμάνι (πίνακας)

Άνοδος 17% στους επιβάτες, σημαντική αύξηση ΙΧ και δικύκλων – Επιστροφή στην τουριστική δυναμική για το Πάσχα στη Νάξο

Στοίχημα – Ελλάδα: Καλλιθέα και διπλό παραμονής στη Λειβαδιά

Πρόταση ημέρας: Λεβαδειακός - Καλλιθέα: Βήμα παραμονής στο 3.50!

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Συνάντηση ERIH, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη βιομηχανική ιστορία του νησιού

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα