Μια σημαντική εξέλιξη για το ακριτικό νησί της Λέβιθα και την επιβίωση της παραδοσιακής του ταυτότητας σημειώθηκε πρόσφατα, καθώς εγκρίθηκε από την Πολεοδομία Λέρου το αίτημα επανεξέτασης του κτηνοτρόφου Εμμανουήλ Καμπόσου.
Η οικογένεια Καμπόσου, μοναδικοί κάτοικοι του νησιού και συνεχιστές μιας κτηνοτροφικής παράδοσης 150 ετών, εντάσσεται πλέον σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, οι τεχνικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες ξεπεράστηκαν με τη συνεργασία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τηρώντας πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Η υπόθεση, που απασχόλησε για χρόνια τις τοπικές αρχές, είχε δημιουργήσει εμπόδια λόγω παλαιότερων πολεοδομικών χαρακτηρισμών, που όριζαν τα Λέβιθα ως καταφύγιο άγριας ζωής.
Παράλληλα, είχε προκληθεί σύγχυση γύρω από την απογραφή του 2011, όπου τα Λέβιθα είχαν χαρακτηριστεί εσφαλμένα ως ακατοίκητα – απόφαση που αμφισβήτησε και δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία”, συνδέοντάς την ακόμη και με εθνικά ζητήματα, όπως η ΑΟΖ.
Ο δήμαρχος Λέρου κ. Κωττάκης τόνισε ότι η προσπάθεια ήταν απαραίτητη: «Το να επιτρέπεται αυτή η ήπια δραστηριότητα είναι αναγκαίο, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν οι άνθρωποι εκεί που είναι. Δεν μιλάμε για κάτι καινούργιο, αλλά για μια κτηνοτροφική παράδοση 150 ετών». Παράλληλα, κατέκρινε τη διαχείριση παλαιότερων τοπικών αποφάσεων, που – χωρίς πρόνοια για τις συνέπειες – έπληξαν την εικόνα του νησιού ως κατοικημένου.
«Εμείς φυλάμε βωμούς και εστίες», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη σημασία της ανθρώπινης παρουσίας στα μικρά ακριτικά νησιά και τον ρόλο που διαδραματίζει στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.
Η θετική έκβαση της υπόθεσης δίνει ελπίδα όχι μόνο στους Καμπόσους αλλά και σε κάθε μικρή αγροτική οικογένεια που επιμένει, επιβιώνει και αντιστέκεται στη λήθη, κρατώντας ζωντανό το ελληνικό ακριτικό τοπίο.