Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΛαϊκή Συσπείρωση Ν.Αι: Ανάπτυξη για λίγους ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας

Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Αι: Ανάπτυξη για λίγους ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας

|

Για ακόμα μια φορά ο προϋπολογισμός της περιφέρειας είναι καταρτισμένος πάνω στις απαράβατες αρχές της ανάπτυξης για λίγους.

Αυτή η αντιλαϊκή πορεία έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των ανικανοποίητων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και του πλούτου που καρπώνονται ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι από την εκμετάλλευση των πολλών.

Στον προϋπολογισμό αν εξαιρέσεις τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες, όλα τα υπόλοιπα καταλήγουν σε εργολάβους, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες στον τουρισμό και άλλους επενδυτές, εξυπηρετώντας επενδυτικά επιχειρηματικά συμφέροντα με μεγάλο κόστος. Η λειτουργία της περιφέρειας είναι εν πολλοίς ιδιωτικοποιημένη και η κατάσταση με την τεράστια έλλειψη προσωπικού δεν φαίνεται να αλλάζει στο μέλλον.

Πως αποτυπώνεται αυτή η κατάσταση στη λειτουργία της Περιφέρειας:

ΦΟΔΣΑ και Αναπτυξιακός Οργανισμός έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία ιδιωτικοποιήσεων. Η Διαχείριση απορριμμάτων έχει σχεδόν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί μέσω του ΦΟΔΣΑ.

-Η διαχείριση του νερού και του Φράγματος Γαδουρά παραδόθηκε σε ιδιώτες για άλλη μια πενταετία με υπερβολικά αυξημένο τίμημα.

-Η συντήρηση του οδικού δικτύου όλων των νησιών έχει ανατεθεί κι αυτή σε εργολάβους.

– Η περιφέρεια στηρίζει την πράσινη μετάβαση και φροντίζει να προωθούνται οι στόχοι της σε όλες τις δράσεις της, κατευθύνοντας κονδύλια και μέσω ΕΣΠΑ.

-Στηρίζει την πολιτική της απελευθέρωσης της  αγοράς ενέργειας , με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ευαίσθητο περιβάλλον των νησιών με την διείσδυση των ΑΠΕ σε στεριά και θάλασσα. Ποια είναι η θέση της περιφέρειας για την πρόθεση εταιρείας να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στον Προφήτη Ηλία; Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Είναι διατεθειμένη να αποτρέψει με κάθε τρόπο αυτή την εξέλιξη;  Ακόμα δεν έχουν κλείσει οι πληγές στη Ρόδο από την ανυπολόγιστη καταστροφή της φετινής πυρκαγιάς.

Είναι πραγματικά ειρωνία από τη μια να διαφημίζεις με την ΤUI τη Ρόδο ως παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού, ενισχύοντας μάλιστα αυτήν την καμπάνια με 1.200.000 ευρώ -650.000 ευρώ για το 2024 – και από την άλλη να σπέρνονται ανεμογεννήτριες στα καμένα δάση του νησιού. Ανύπαρκτες οι υποδομές πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές. Κάποιες δρομολογήθηκαν επειγόντως μετά την πυρκαγιά. Άλλες μελέτες και έργα καθυστερούν χρόνια και άλλες δεν υπάρχουν καν.

Το ίδιο δεν μπορείς να περηφανεύεσαι για το βιώσιμο μετασχηματισμό του τουρισμού στα νησιά , όταν την ίδια στιγμή έχει γίνει ο βίος αβίωτος για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό από την εξουθένωση και μάλιστα χωρίς στήριξη κατά την περίοδο της ανεργίας, παρά μόνο για τρεις μήνες που δίνεται το ανεπαρκές επίδομα.

Πως είναι βιώσιμος προορισμός ένας τόπος, όταν δεν κάνεις εγγειοβελτιωτικά έργα να στηριχθούν οι αγρότες που στερούνται το νερό για να μη στερούνται οι ξενοδόχοι;

Το τι πολιτική στάση κρατάς στα προβλήματα του λαού των νησιών, είτε έχεις αρμοδιότητα είτε δεν την έχεις σαν περιφέρεια καθορίζει και το ποιους υπερασπίζεσαι , ποια συμφέροντα εξυπηρετείς των λίγων ή των πολλών.

 Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτουμε στους εργαζόμενους, στο λαό των νησιών πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης που βρίσκεται στον αντίποδα των κατευθύνσεων του Προϋπολογισμού :

— Για αύξηση της χρηματοδότησης της Περιφέρειας μας η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων στην Τοπική Διοίκηση.

-Για απαραίτητες προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, στήριξη του προσωπικού της Περιφέρειας σε όλα τα νησιά.

-Για τη μεταφορά μαθητών ένα προβλημα που γίνεται κάθε χρόνο και πιο έντονο, προτείνουμε την δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά, με προτεραιότητα τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

-Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών στην αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και αντιπυρική προστασία με στελέχωση των υπηρεσιών και εξοπλισμό σε μέσα και μηχανήματα και όχι με αναθέσεις σε εργολάβους, στο όνομα ότι «δεν έχουμε μέσα». Με αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα σε σχολεία και μονάδες υγείας, κτίρια μαζικής προσέλευσης πολιτών. Με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπου διαπιστωθούν προβλήματα.

-Πρόγραμμα σχολικής στέγης με ανέγερση νέων σύγχρονων κτιρίων.

-Σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο στα νησιά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

-Δαπάνες για υγεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος.

-Κοινωνική πολιτική και ουσιαστική στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών που στενάζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

-Πολιτική διαχείρισης νερού και απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Καμία ιδιωτική πρωτοβουλία ή ΣΔΙΤ. Υπηρεσίες καθαριότητας πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό. Το κόστος να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Με βάση τα παραπάνω, αναγνωρίζοντας βεβαίως τη σημαντική προσπάθεια και τον κόπο των εργαζόμενων της Περιφέρειας για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού, τον καταψηφίζουμε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Σταθερές για ένα ακόμη μήνα οι επιδοτήσεις τιμών στο ρεύμα

Σταθερή στα 2,5 λεπτά/KWh σε σχέση με τον Νοέμβριο παραμένει η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως και 500 KWh, κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας

ΠΝΑι: Με 27 παραγωγούς από 15 νησιά συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση (!!!)

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση – Βάσει νόμου δεν μπορούν να επιστραφούν

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Αιγαίο: Κατά 2,5 βαθμούς περισσότερο ανεβασμένη η θερμοκρασία τον φετινό Νοέμβριο (!!!)

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο - Ποιά ήταν η απόκλιση

Κάρπαθος: Ιερέας ξεκίνησε έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου

Έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου ξεκινά ο π. Αλέξανδρος Πανουτσόπουλος στην Κάρπαθο

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά