Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚυκλάδες - Αεροδρόμιο: Πτώση επιβατικής κίνησης σε Μύκονο και Σαντορίνη

Κυκλάδες – Αεροδρόμιο: Πτώση επιβατικής κίνησης σε Μύκονο και Σαντορίνη

|

Συνεχίστηκε τον Αύγουστο η πτώση της διεθνούς επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης, ενώ ο αρνητικός αντίκτυπος από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου στη Ρόδο ανέκοψε την ταχύτητα που είχε αναπτυχθεί στο ξεκίνημα της θερινής σεζόν. Τα Χανιά και η Κέρκυρα συγκαταλέγονται, μέχρι στιγμής, ανάμεσα στους κερδισμένους, με αξιοσημείωτη άνοδο στη διεθνή επιβατική κίνηση τόσο τον Αύγουστο όσο και στο οκτάμηνο.

Πιο αναλυτικά, ο Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση για τη διεθνή επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, η οποία υποχώρησε κατά 5,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, αγγίζοντας τους 321.333 επιβάτες. Στο οκτάμηνο, η μείωση ήταν της τάξεως του 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τους διεθνείς επιβάτες να φθάνουν τους 939.688.

Στον αντίποδα, οι Έλληνες συνέχισαν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο “νησί των Ανέμων”, με τους επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού να ανέρχονται σε 91.188 τον φετινό Αύγουστο (+8%) και 382.694 στο οκτάμηνο (+7,8%).

Διψήφια η πτώση για Σαντορίνη

Σε διψήφιο ποσοστό κινήθηκε η μείωση της επιβατικής κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την έναρξη της φετινής σεζόν.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διεθνών επιβατών πλησίασε τους 340.684 από 385.109 τον Αύγουστο του 2022, μειωμένος κατά 11,5%. Για το οκτάμηνο, οι ξένοι επιβάτες που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού έφτασαν τους 1,136 εκατ. έναντι 1,248 στο οκτάμηνο του 2022, υποχωρώντας κατά 9%. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η περσινή χρονιά υπήρξε μια από τις καλύτερες διαχρονικά για τη διεθνή επιβατική κίνηση του νησιού, με τις επιδόσεις του 2022 να έχουν θέσει ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη.

Πτωτικά κινήθηκε ο Αύγουστος και για τη Ρόδο, η οποία αν και ανέκαμψε σχετικά γρήγορα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, οι επιπτώσεις εν μέρει αποτυπώθηκαν και κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Οι διεθνείς επιβάτες που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου άγγιξαν τους 988.101, μειωμένοι κατά 6,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και τους 3,752 εκατ. στο οκτάμηνο (+1,3%).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρόσημο θα ήταν θετικό τον Αύγουστο εάν δεν είχε προηγηθεί η καταστροφική πυρκαγιά, η οποία οδήγησε σε κάποιες ακυρώσεις. Από την άλλη, στο δίκτυο εσωτερικού οι επιβάτες σημείωσαν άνοδο 14%, φθάνοντας τους 94.144 τον Αύγουστο και τους 554.921 στο οκτάμηνο.

Ανοδικά κινήθηκε η επιβατική κίνηση στο διεθνές δίκτυο για το αεροδρόμιο των Χανιών, στο οποίο τον Αύγουστο διακινήθηκαν 542.215 επιβάτες από 514.297 πέρυσι και 2,043 εκατ. στο οκτάμηνο από 1,901 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στους κερδισμένους και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, το οποίο είδε την διεθνή επιβατική κίνηση να ανέρχεται σε 815.229 τον Αύγουστο και σε 2,719 εκατ. στο οκτάμηνο, σημειώνοντας άνοδο 5,1% και 7,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και το οκτάμηνο του 2022.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Μικρά νησιά, μεγάλες ιστορίες: Τα βιβλιοπωλεία που δίνουν ζωή στις Κυκλάδες. Ο Καπετάνιος ανάμεσά τους

Από την Τήνο ως τη Σαντορίνη και τη Νάξο μικρά βιβλιο-στέκια γίνονται καταφύγια γνώσης, πολιτισμού και καφέ, δίνοντας στην ανάγνωση μια αυθεντική νησιώτικη αύρα.

Νάξος – Μέλανες: Closing Summer Party με τους Playback Live!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας» διοργανώνει το Closing Summer Party με τους Playback Live, Τετάρτη 10/9 στην Πλατεία Μελάνων. Είσοδος ελεύθερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για τη νησιωτική πολιτική

Από το Συμπόσιο στη Σύμη, αφιερωμένο στη μνήμη Νεκτάριου Σαντορινιού, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε δέσμη προτάσεων για ΦΠΑ, μεταφορικό και υγειονομικό ισοδύναμο, ενέργεια, νερό, στέγη και ακτοπλοΐα.

ΔΕΥΑΘ: Νέο δίκτυο ύδρευσης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στο παραλιακό μέτωπο Εμπορείου

Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας καλεί τους κατοίκους και επαγγελματίες σε Περίσσα, Άγιο Γεώργιο, Εξωμύτη και Βλυχάδα να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης εντός του έτους.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.