Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚρουαζιέρα: Χάνει έδαφος η Σαντορίνη, μπαίνει δυναμικά στο .. κάδρο η Σύρος

Κρουαζιέρα: Χάνει έδαφος η Σαντορίνη, μπαίνει δυναμικά στο .. κάδρο η Σύρος

|

Έχουμε κλείσει ήδη δύο εβδομάδες με επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις να ταλαιπωρούν την Σαντορίνη, την Αμοργό και τα τριγύρω νησιά των Κυκλάδων, μια περιοχή πολύ ευαίσθητη. Η ανησυχία τώρα μεταφέρεται κυρίως στον τουριστικό κλάδο αφού πλησιάζει ο καιρός για την προετοιμασία λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.

Άμεσος κυρίως προβληματισμός αφορά στην έλλειψη εργατικών χεριών για τις εργασίες ετοιμασίας των χώρων, όπως επίσης προβλέπεται ότι θα υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο ιδιαιτέρως στην αρχή της σεζόν. Είναι πραγματικά άκρως απογοητευτική η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση καθώς και η εγκατάλειψη του νησιού της Σαντορίνης.

Στον συγκεκριμένο κλάδο συμπεριλαμβάνεται και ο τομέας της κρουαζιέρας, με την Σαντορίνη να βρίσκεται κάθε χρόνο στην δεύτερη θέση προτίμησης των τουριστών μετά τον Πειραιά.

«Η μεγάλη επισκεψιμότητα στο νησί, πλέον των 1.300.000 τουριστών ετησίως και η συνεχιζόμενη αναζήτηση των τουριστών για κρουαζιέρα, με την Σαντορίνη να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση κύριου προορισμού, δυσαρέστησε-φόβισε τους επισκέπτες αφού οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται.

Γι’ αυτό και οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων προς το παρόν αλλάζουν το λιμάνι της Σαντορίνης με άλλα λιμάνια προορισμού» επισημαίνει στο newmoney ο Θεόδωρος Κόντες επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και διευθυντής της Majestic International Cruises INC.

«Βεβαίως είναι γεγονός ότι με την παρούσα κατάσταση, εκτός από τους επιβάτες, προβληματισμένες είναι και οι ασφαλιστικές εταιρείες ως προς την επιβίβαση / αποβίβαση των επιβατών στην Καλντέρα, καθώς και εάν πρέπει να γίνεται χρήση του τελεφερίκ ή των ζώων για ανάβαση προς την πρωτεύουσα» και προσθέτει με ποια λιμάνια-προορισμούς αλλάζουν τη Σαντορίνη οι εταιρείες κρουαζιέρας:

«Επιπλέον οι τοπικές αρχές και η κεντρική Διοίκηση σωστά έχουν αποφασίσει να μην δέχονται τουρίστες στο νησί από κρουαζιερόπλοια, καθώς έχουν αποκλείσει το ομορφότερο σημείο της Καλντέρας το οποίο θεωρούν άκρως επικίνδυνο.

Λίγα πλοία που είχαν προγραμματίσει από νωρίς κρουαζιέρες στην Σαντορίνη έχουν αλλάξει δρομολόγιο με νέους προορισμούς την Σούδα και το Ηράκλειο στην Κρήτη. Άλλες εταιρείες προγραμματίζουν σε περίπτωση συνέχισης των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, να προσεγγίζουν στην Σύρο ή και στα νησιά των Δωδεκανήσων, αναλόγως με το μέγεθος των πλοίων και το αρχικό τους δρομολόγιο».

Στην ερώτηση αν θα επιστρέψει ο τουρισμός στην Σαντορίνη ώστε να σωθεί η τουριστική σεζόν και να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι οικονομικές ζημιές ο Θεόδωρος Κόντες σχολιάζει:

«Γεγονός φυσικά είναι ότι το νησί της Σαντορίνης πάντοτε θεωρούνταν ένα μεγάλο ερωτηματικό στην σεισμολογία λόγω της ηφαιστειογενούς καταστάσεως του σημείου στο οποίο βρίσκεται και θα έπρεπε να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στις οικοδομικές εγκαταστάσεις, στα σημεία της οικοδομικής αναπτύξεως του νησιού αλλά και στον όγκο των επισκεπτών που δέχεται ετησίως με συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα.

Η μη ύπαρξη υποδομής για ελλιμενισμό πλοίων σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο, καλούμενο λιμάνι διαφυγής, είναι μια από τις σοβαρές ελλείψεις του νησιού».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Η πιο σύγχρονη λύση στην οστεοαρθρίτιδα

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου και πότε ενδείκνυται

Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ωφελεί μόνο μία μειοψηφία»

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την κρίση, τα μνημόνια, το δημοψήφισμα του 2015 και την πολιτική πραγματικότητα σήμερα

Aegean Regatta 2025: 72 σκάφη ανοίγουν πανιά στο Αιγαίο

Από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη – Μια εβδομάδα αγώνων, συγκινήσεων και θαλασσινών προκλήσεων

Σαντορίνη: Η «ομηρική Ελένη» του τουρισμού πολυτελείας φιλοξενεί για 3η χρονιά το διεθνές συνέδριο

Σαντορίνη: Στο επίκεντρο ο τουρισμός πολυτελείας- τον Οκτώβριο το 3ο συνέδριο για το Luxury tourism

Νάξος: Ο Νευρολόγος Ευάγγελος Κουρεμένος έρχεται (23/08) στο Naxos Medical

Το Naxos Medical υποδέχεται το Σάββατο 23/8 τον Νευρολόγο Ευάγγελο Κουρεμένο για προγραμματισμένα ραντεβού. Προληπτική φροντίδα σε μια εποχή με έντονη πίεση.

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι