Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚαστελλόριζο: 4χρονος μεταφέρθηκε στην Τουρκία για να χειρουργηθεί

Καστελλόριζο: 4χρονος μεταφέρθηκε στην Τουρκία για να χειρουργηθεί

|

«Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, στις 18:30 περίπου, ο γιος μου, 4,5 ετών, είχε ένα ατύχημα, από τα συνηθισμένα. Το μικρό δαχτυλάκι του αριστερού του χεριού μαγκώθηκε σε μια πόρτα που την έκλεισε με φόρα ο αέρας».

Η αφήγηση του Χρήστου Δούλου, κατοίκου στο ακριτικό Καστελλόριζο, φαντάζει στην αρχή ως μια στενάχωρη, αλλά συνηθισμένη ιστορία, που κάποια στιγμή θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε οικογένεια. Καθώς ξεδιπλώνεται, όμως, θυμίζει αγωνιώδες θρίλερ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δούλος λέει πως μέχρι να φτάσει μαζί με το παιδί και τη σύζυγό του στο Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας του νησιού, οι δύο αγροτικοί γιατροί που εργάζονται εκεί, περίμεναν στην πόρτα το παιδί για να το περιποιηθούν. «Έτρεξαν να μάς βοηθήσουν και σταμάτησαν αμέσως την αιμορραγία», σημειώνει ο πατέρας του 4χρονου και συνεχίζει: «Έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να σταθεροποιήσουν το δάχτυλο του. Μόλις το κατάφεραν, άρχισαν αμέσως να παίρνουν τηλέφωνα στο νοσοκομείο της Ρόδου για να ζητήσουν αεροδιακομιδή. Οι ίδιοι δεν μπορούσαν φυσικά να κάνουν αυτό το λεπτό χειρουργείο. Πέρασαν πάνω από 40 με 50 λεπτά, που δεν σήκωναν το τηλέφωνο και δεν μπορούσαμε να τους βρούμε. Άρχισε να δυσκολεύει η κατάσταση, εγώ με την γυναίκα μου να αγχωνόμαστε και το παιδί να φοβάται».

Το ταξίδι στην Αττάλεια 

«Ο φόβος του ήταν που μας ένοιαζε και δεν μπορούσαμε να τον καλμάρουμε – όχι τόσο ο πόνος. Μού έλεγε: “μπαμπά κάνε κάτι”. Έφτιαξα λοιπόν ένα γρήγορο πλάνο στο μυαλό μου», πρόσθεσε.

Το πλάνο ήταν η μεταφορά του μικρού αγοριού σε απέναντι νοσοκομείο στην Τουρκία με τουριστικό σκάφος. «Από τη στιγμή που το αποφάσισα, με βοήθησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο όλο το νησί», περιγράφει ο κ. Δούλος και συνεχίζει: «Κατ’ αρχάς, ο φίλος μου που έχει το τουριστικό σκάφος, το οποίο κάνει τον γύρο του νησιού, αλλά και διαδρομές Καστελλόριζο- Τουρκία. Έπειτα, για τα χαρτιά που χρειαζόμουν για να περάσουμε απέναντι, με βοήθησαν η Αστυνομία, το Τελωνείο και το Λιμεναρχείο – όλοι έβγαλαν ό,τι έγγραφο χρειαζόμασταν, αμέσως».

Κάπως έτσι, σε 10 λεπτά, η οικογένεια βρισκόταν στο απέναντι λιμάνι, όπου με εντολή του Καϊμακάμη -σ.σ διοικητής επαρχίας- του Κας τους περίμενε ομάδα του ΕΚΑΒ Τουρκίας, αλλά και μια φίλη Τουρκάλα της οικογένειας, η οποία έχει παντρευτεί έναν συντοπίτη του κ. Δούλου, από το Καστελλόριζο.

Στο δημόσιο νοσοκομείο του Κας, οι γιατροί έκαναν ακτίνες στο χέρι του παιδιού, εξέτασαν το δάχτυλο, έπαιξαν μαζί του και τον ξεγέλασαν, μιας και διαπίστωσαν την κούρασή του. Όμως, επειδή ο χειρουργός ορθοπεδικός έλειπε με άδεια, δεν μπορούσε να γίνει γνωμάτευση για την κατάσταση του δαχτύλου του παιδιού.

«Είχαμε και άλλη περιπέτεια μπροστά μας», λέει ο κ. Δούλος και περιγράφει πως τελικά αποφασίστηκε η οικογένεια να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στην Αττάλεια, που απέχει 200 χιλιόμετρα από το Κας. Ούτε εκεί όμως μπόρεσε να χειρουργηθεί ο 4χρονος.

«Συνεχίσαμε για μια ιδιωτική κλινική, άλλα 70 χιλιόμετρα έξω από την Αττάλεια. Εκεί συνέβη κάτι που δεν το περίμενα. Μάς ζήτησαν ένα εξωφρενικό ποσό για το χειρουργείο. Δεν τα είχαμε βέβαια αυτά τα χρήματα, παρά το ότι είχα πάρει μαζί μου ένα γενναίο ποσό. Καταλήξαμε σε μια δεύτερη ιδιωτική κλινική, στον δρόμο πίσω, προς την Αττάλεια. Εκεί μάς φέρθηκαν ανθρώπινα. Πληρώσαμε ένα πολύ φυσιολογικό ποσό και το παιδί σώθηκε. Σε εκείνη τη φάση, ήμασταν πια απελπισμένοι. Σκεφτείτε, η εγχείρηση έγινε στις 05:30 τα ξημερώματα, από 18:30 την περασμένη μέρα, που είχε χτυπήσει το παιδί. Για εμένα, όλες αυτές οι ώρες κύλησαν σαν νερό, γιατί παρά τα χιλιόμετρα και την ταλαιπωρία, όλη την ώρα σκεφτόμουν το “μετά”- τι θα μας πουν στο επόμενο νοσοκομείο, αν θα μάς αναλάβουν, αν θα έχουν γιατρό, αν φτάνουν τα χρήματα», αφηγείται ο πατέρας του μικρού αγοριού.

Η απάντηση του νοσοκομείου Ρόδου

Ο κ. Σταύρος Τσαντής διοικητής του νοσοκομείου της Ρόδου, μιλώντας στην «Καθημερινή», λέει τα εξής για το περιστατικό:

«Το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου είχε όντως τεχνική βλάβη για δύο ώρες το απόγευμα της Κυριακής. Όμως οι γιατροί στο Καστελλόριζο επικοινώνησαν μέσω κινητών τηλεφώνων με εφημερεύοντα γιατρό στη Ρόδο, ο οποίος είπε ότι το παιδί χρειάζεται χειρουργείο και πρέπει να γίνει αεροδιακομιδή. Ο πατέρας την αρνήθηκε και πήρε το παιδί του και έφυγε από το Περιφερειακό Ιατρείο».

Απαντώντας στα παραπάνω ο κ. Δούλος λέει στην «Κ» πως τα 50 λεπτά που παρέμεινε στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο δεν δόθηκε εντολή για αεροδιακομιδή και πως ο ίδιος υπέγραψε για να φύγει με το παιδί του. Σημειώνει επίσης πως είχε πει στους γιατρούς πως αν γινόταν αεροδιακομιδή θα έμπαινε η σύζυγός του στο ελικόπτερο.

Η «οδύσσεια» ενός 4χρονου που μεταφέρθηκε από το Καστελλόριζο στην Τουρκία για να χειρουργηθεί-2
Ο Τούρκος γιατρός που εγχείρησε το παιδί

 

Ένα «αποψιλωμένο» Πολυδύναμο Ιατρείο

Ο αντιδήμαρχος ΜεγίστηςΣτράτος Αμύγδαλος, σημειώνει πως το πρόβλημα της ιατρικής φροντίδας στο ακριτικό νησί, είναι διαχρονικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το οργανόγραμμα για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης περιλαμβάνει έναν γιατρό γενικής ιατρικής, δύο επιμελητές γιατρούς, δύο αγροτικούς γιατρούς, δύο νοσηλευτές και μία μαία. Από τις παραπάνω ειδικότητες, στο Πολυδύναμο Ιατρείο εργάζονται δύο αγροτικοί γιατροί και μία μαία.

Μιλώντας στην «Κ», προσθέτει: «Αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και τρία χρόνια. Και παρά τα οικονομικά κίνητρα που δίνουμε τόσο από το νησί μας, όσο και από την Περιφέρεια Δωδεκανήσου, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε και τη διαμονή, οι θέσεις αυτές δεν καλύπτονται».

Ο κ. Αμύγδαλος λέει πως τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται για να πάει ένας γιατρός στο Καστελλόριζο, είναι πολύ γενναία. Ο δήμος προσφέρει 500 ευρώ τον μήνα επιπλέον του μισθού. Άλλα 400 ευρώ δίνει η Περιφέρεια, ενώ πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι γιατροί που μεταβαίνουν σε ακριτικά νησιά θα παίρνουν ένα μπόνους 1.800 ευρώ τον μήνα και εξασφαλισμένη στέγη. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, οι θέσεις παραμένουν κενές, «με αποτέλεσμα να έχουμε τουλάχιστον 12 αεροδιακομιδές κάθε χρόνο από το νησί μας προς Ρόδο ή αλλού. Οι αεροδιακομιδές είναι όμως, πολύ κοστοβόρες».

«Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα παραμονής για ένα διάστημα. Τα οικονομικά κίνητρα δεν “συγκινούν” από μόνα τους τούς γιατρούς», κατέληξε.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxian on the Beach: Στα 25 πιο στιλάτα παραθαλάσσια ξενοδοχεία της Ελλάδας από τους Times του Λονδίνου

Διεθνής αναγνώριση για το boutique ξενοδοχείο της Νάξου, που προβάλλει παγκοσμίως τη διακριτική γοητεία και την αυθεντικότητα του νησιού

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης στα σχολεία της Πάρου: Προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών

Ο Δήμος Πάρου υλοποιεί έργο αποκατάστασης ενανθρακωμένων σκυροδεμάτων σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού – Ολοκλήρωση μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η Σύρος στους ονειρικούς προορισμούς του Travel Dreams Magazine για το 2025

Το διεθνές περιοδικό συμπεριέλαβε τη Σύρο ανάμεσα σε 200 κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς, επιβραβεύοντας τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα του νησι

Σε ισχύ το αυξημένο τέλος επιβατών κρουαζιέρας, τι λέει η CLIA για το νέο μέτρο

Από 21 Ιουλίου εφαρμόζεται νέο τέλος αποβίβασης επιβατών σε λιμάνια της χώρας – Αντιδράσεις από τη διεθνή ένωση κρουαζιέρας για τη διαχείριση των εσόδων και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Τουρισμός: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και στο φθινοπωρινό ταξιδιωτικό τοπίο

Πρώτη στην προσέλκυση νέων ταξιδιωτών και ανάμεσα στους 4 κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης – Ισχυρή ζήτηση και για το φθινόπωρο

Νάξος: Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο στο Naxos Medical με τον Καθηγητή Γεώργιο Σφυροέρα

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών προσφέρει εξειδικευμένη αγγειοχειρουργική φροντίδα στο νησί – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Καύσωνας σε εξέλιξη: Υψηλός κίνδυνος θερμικής επιβάρυνσης στο Νότιο Αιγαίο

Κάλεσμα σε προσοχή και εφαρμογή μέτρων αυτοπροστασίας – Ιδιαίτερη μέριμνα για παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς

Δύο Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες, ξεκινάει νέα εποχή για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου – Μεγάλη η οικολογική σημασία για το Ιόνιο και τις Νότιες Κυκλάδες

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Καύσωνας στη Σαντορίνη – Μέτρα προστασίας για επισκέπτες της Νέας Καμένης

Ισχυρές θερμοκρασίες από 22 Ιουλίου – Συστάσεις για την ασφαλή επίσκεψη στο Ηφαιστειακό Πάρκο Νέας Καμένης

Η Ελλάδα του τσιμέντου: Τα νησιά πνίγονται στην ανεξέλεγκτη δόμηση

Η δραματική αύξηση της δόμησης στα ελληνικά νησιά αποτυπώνεται σε έρευνα του ΕΚΠΑ. Πώς ο υπερτουρισμός, το Airbnb και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού μετατρέπουν τα νησιά σε "τουριστικές πόλεις" χωρίς φρένο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων