Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚάσος καλεί S.O.S.

Κάσος καλεί S.O.S.

|

Η ομοσπονδία Κασιωτών με ανοιχτή της επιστολή προσπαθεί να δώσει την ακριβή κατάσταση των κατοίκων της Κάσου λίγο πριν το Πάσχα 

Όταν το «Βιτσέντζος Κορνάρος» κόλλησε στα αβαθή του λιμανιού της Κάσου ένα ολόκληρο νησί ένιωσε να βουλιάζει. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι αυτή που κρατάει τους κατοίκους ζωντανούς… Το «Βιτσέντζος Κορνάρος» είναι στις δεξαμενές της Δραπετσώνας και περιμένει τον έλεγχο. Όμως, οι κάτοικοι αδημονούν εγκλωβισμένοι από τον έξω κόσμο. Αύριο, Πρώτη Απριλίου ανακοινώθηκε έκτακτο δρομολόγιο του Blue Star 2 από Ρόδο προς Κάρπαθο αλλά δεν μπορεί να περάσει από τη Κάσο. Και η είδηση μόνο προκάλεσε ακόμη περισσότερα …εγκεφαλικά. Μετά τους αιρετούς ήρθε και η Ομοσπονδία Κασσιωτών να δημοσιοποιήσει ανοιχτή επιστολή με στόχο να βρεθεί λύση καθότι ενόψει Πάσχα κινδυνεύουν με οικονομική πανωλεθρία οι κάτοικοι του νησιού.

Τι αναφέρει η επιστολή: « Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού έχει φέρει σε απόγνωση το Δήμο και τους μόνιμους κατοίκους Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την ημέρα που εκδώσαμε δελτίο τύπου για το τεράστιο ακτοπλοϊκό πρόβλημα των μικρών νησιών της άγονης γραμμής και δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι απελπισμένοι ακρίτες των μικρών νησιών του Αιγαίου. Η πρόσκρουση στα βράχια της Κάσου, του πλοίου «Κορνάρος», επιδείνωσε περισσότερο τη κατάσταση. Όπως είναι γνωστό το πλοίο δεν εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο του και απέπλευσε από Κάσο, μέσω Καρπάθου, για Ρόδο, απ’ όπου αναχώρησε προς Πειραιά χωρίς επιβάτες για επιδιόρθωση, για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Μετά από συντονισμένες συλλογικές προσπάθειες, θα εκτελεσθεί ένα έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star από Ρόδο προς Κάρπαθο και επιστροφή την Τετάρτη 1η Απριλίου. Αν αποπλεύσει το μεγάλο Blue Star δεν είναι δυνατό να μπει στο λιμάνι, άλλωστε δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο.

Ο Δήμος Κάσου, με επιστολή του, αφού ευχαρίστησε τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Κο Θοδωρή Δρίτσα, επισήμανε τα έντονα προβλήματα που συνεχίζονται και έφεραν σε απελπισία όλους τους κατοίκους του νησιού.

-Η Κάσος έμεινε παντελώς αποκλεισμένη, χωρίς καμία ακτοπλοϊκή σύνδεση πριν από τις εορτές του Πάσχα.

– Έχουν μείνει 2.000 αρνιά τα οποία θα μεταφέρονταν στην Κρήτη για άμεση σφαγή και πώληση. Η αδυναμία μεταφοράς, καταστρέφει οικονομικά τους κτηνοτρόφους του νησιού και την οικονομία της Κάσου, αφού ως γνωστό η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και όλοι περιμένουν το Πάσχα για να εισπράξουν τους κόπους ολόκληρου του έτους.

-Τα Κρητικά εμπορικά φορτηγά αποκλείστηκαν στη Κάσο. Ήδη έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά και αδυνατούν να επιστρέψουν στη Κρήτη όπου δραστηριοποιούνται μόνιμα.

-Το νησί αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα τροφοδοσίας σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και φαρμακευτικό υλικό.

-Οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι και πολύ απογοητευμένοι. Εκφράζονται βάσιμες ανησυχίες για μαζική εγκατάλειψη του νησιού, ιδιαίτερα από τους νέους του της Κάσου, οι οποίοι πλέον βλέπουν το μέλλον τους μακριά από το τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν.

Εκφράζουμε την απορία και την αγανάκτηση των κατοίκων της Κάσου, γιατί να μην πλεύσει το πλοίο που δρομολογήθηκε έκτακτα και μέχρι τη Κάσο και από εκεί για Κρήτη και επιστροφή ξανά μέσω Κάσου – Καρπάθου για Ρόδο, έστω για μία φορά πριν το Πάσχα.

Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να βρει άμεσα λύση σε αυτό το οξύτατο πρόβλημα, το οποίο έκανε τη ζωή των κατοίκων εφιαλτική.

Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου και όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση και να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, ο οποίο αναστάτωσε την ήδη προβληματική ζωή των μόνιμων κατοίκων.

Πίσω από την ανακοίνωση μας δεν κρύβεται καμία απολύτως πολιτική σκέψη. Όπως είναι γνωστό η Ομοσπονδία είναι ακομμάτιστη και νοιάζεται μόνο για το καλό των παροικιών και των μόνιμων κατοίκων ιδιαίτερα των μικρών νησιών. Οι παροικίες μας πληθαίνουν, τα νησιά ερημώνουν και γι αυτό ανησυχούμε.

Το μόνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ευρεθεί άμεσα και εκτάκτως μια λύση στο πρόβλημα της Κάσου και να δρομολογήσει το αρμόδιο Υπουργείο μια μόνιμη λύση για τους κατοίκους του νοτιότερου τμήματος του Αιγαίου”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Βιβλιοθήκες, Μεγάλες Ιστορίες στη Δονούσα

Δύο νέοι χώροι ανάγνωσης ανοίγουν τις σελίδες τους στο Μερσήνι και την Καλοταρίτισσα – Μια κοινότητα που επενδύει στον πολιτισμό

Ιστορική συμφωνία: Το ΣΕΦ περνά στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για σχεδόν μισό αιώνα – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία και ποιες οι δεσμεύσεις της ομάδας

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Καταργούνται οι προμήθειες στα ΑΤΜ, σημαντικές ελαφρύνσεις για πολίτες με τροπολογία Πιερρακάκη

Τέλος στις χρεώσεις αναλήψεων από ΑΤΜ άλλων τραπεζών και παρόχων – Δωρεάν συναλλαγές σε απομακρυσμένες περιοχές και πλαφόν 1,50€ για ξένες προμήθειες

Αναζωογόνηση προσώπου & σώματος με υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος με υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Μυστήριο με τον θάνατο 23χρονου εργαζόμενου στην Πάρο, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Ο νεαρός εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος στον λαιμό και άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από αεροδιακομιδή στην Αθήνα – Τι λέει η οικογένειά του

Σύρος: Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Αλέξη Αθανασίου

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Σύρου – Μηνύματα συμπαράστασης από πολίτες, συνεργάτες και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης

Οι Ολλανδοί ανακαλύπτουν την αυθεντική Κίμωλο, ιδανικός προορισμός για άνοιξη και φθινόπωρο

Ο έγκριτος ταξιδιωτικός ιστότοπος της Ολλανδίας griekenland.net προτείνει την Κίμωλο ως ήσυχο, αυθεντικό νησί για όσους αναζητούν γαλήνη, πεζοπορία και κυκλαδίτικη εμπειρία… εκτός τουριστικής αιχμής.

Κυκλάδες: Δύο συλλήψεις για βιασμό σε Μύκονο και Σύρο

Στη Μύκονο 30χρονος κατηγορείται για βιασμό 30χρονης αλλοδαπής – Στη Σύρο, 40χρονος φέρεται να επιχείρησε ασελγείς πράξεις σε βάρος 19χρονης στον Φοίνικα

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας