Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚάλυμνος καλεί Υπουργείο Πολιτισμού: Φέρτε πίσω τον Εφιππο Θωρακοφόρο Ηγεμόνα

Κάλυμνος καλεί Υπουργείο Πολιτισμού: Φέρτε πίσω τον Εφιππο Θωρακοφόρο Ηγεμόνα

|

Δυόμιση χιλιάδες υπογραφές έχουν μαζέψει οι κάτοικοι της Καλύμνου, με τις οποίες ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού να επιστραφεί στο μουσείο του νησιού το άγαλμα του Έφιππου Θωρακοφόρου Ηγεμόνα, του σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος που είχε βρεθεί εκεί πριν από χρόνια.

Ωστόσο από το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποφασιστεί να τοποθετηθεί στο νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που θα δημιουργηθεί στον Πειραιά, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

Στη δεκαετία του ‘90 οι ψαράδες της Καλύμνου είχαν κερδίσει τα εύσημα της πολιτείας, γιατί εκτός από τον έφιππο θωρακοφόρο, και όλα τα υπόλοιπα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που έβρισκαν στον βυθό της θάλασσας τα παρέδιδαν στην πολιτεία για να πάνε στο μουσείο του νησιού τους.

Το άγαλμα του έφιππου θωρακοφόρου ηγεμόνα βρέθηκε πριν από 27 χρόνια, το 1997, από Καλύμνιους ψαράδες και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες αποδόθηκε με υπουργική απόφαση στο μουσείο του νησιού.

Οι κάτοικοι επιμένουν να ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο την επιστροφή του αγάλματος ενθαρρυμένοι και από την θετική εξέλιξη της υπόθεσης της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Μαστροκούκος «δεν μπορεί εμείς να διεκδικούμε από τους Βρετανούς τα αγάλματα του Παρθενώνα και την ίδια στιγμή οι ίδιοι να μην μπορούμε μέσα στην πατρίδα μας να βρούμε και να αποδώσουμε το δίκαιο εκεί που πρέπει να αποδοθεί».

«Μας το έχουν πάρει και παραμένει κενή η προθήκη του στο μουσείο μας» τονίζει από την πλευρά της και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Καλύμνου, Καλλιόπη Κουτούζη.

Ο κορμός του αγάλματος του έφιππου θωρακοφόρου χρονολογείται στη μέση Ελληνιστική εποχή και βρέθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή της Καλύμνου. Είναι κατασκευασμένος από μπρούτζο, στο χέρι κρατά μολύβδινο αντικείμενο ενώ φέρει θήκη με τμήμα σιδερένιου ξίφους.

Το βάρος του είναι 154 κιλά. Η διακόσμηση του ενδύματός του συμπεριλαμβάνει εγχαράξεις και ένθεσεις χάλκινων ταινιών και μορφών.

Το περασμένο Μάιο μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου οργάνωσαν δράση υπέρ της επιστροφής του αγάλματος.

Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ν’ αλλάξει την απόφασή της για την επιστροφή των αρχαιολογικών εκθεμάτων (έφιππος θωρακοφόρος) στο μουσείο της Καλύμνου, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.

Μάλιστα είχε ξεκινήσει την τοποθέτησή του διαβάζοντας ένα ποίημα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Καλύμνου που δεν βρίσκονται στο μουσείο του νησιού, το οποίο έγραψε ο 15χρονος μαθητής Κώστας Τροικίλης και το αφιέρωσε στην υπουργό Πολιτισμού.

Παραλλήλως τόνισε πως οι μαθητές της Καλύμνου αισθάνονται προδομένοι από την πατρίδα, καθώς η πολιτεία τους αφαιρεί τον πλούτο του νησιού τους.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)