Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚαι ...ιπτάμενο τάνκερ στο Αιγαίο

Και …ιπτάμενο τάνκερ στο Αιγαίο

|

Οι …καλές συνήθειες των γειτόνων μας δεν ξεχνιούνται και έτσι σήμερα (11/04) είχαμε διπλή πρόκληση με υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από Οινούσες και Λέσβο 

Αυτό μάλιστα είναι … πρόκληση και αξίζει συγχαρητήρια στο μυαλό που συνέλαβε αυτή την ιδέα αποδεικνύοντας το θράσος των Τούρκων που ξέρουν πλέον ότι απέναντί τους δεν έχουν ένα κράτος αλλά μία αποικία που είναι ανίκανη να αντιδράσει και να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί πολύ απλά σήμερα και δη το μεσημέρι προχώρησαν οι Τούρκοι σε υπερπτήση πάνω από την Ολλανδική φρεγάτα, η οποία επιχειρεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δυνάμεων SNMG-2, που έχει ως σκοπό να εποπτεύει τα χωρικά ύδατα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου… Παράλληλα, στη δεύτερη υπερπτήση χρησιμοποίησαν αεροσκάφος …τάνκερ και ολόκληρο τον σχηματισμό που θα ανεφοδιαζόταν στον αέρα!!! Πιο συγκεκριμένα. Στην πρώτη περίπτωση, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσών, στα 9.000 πόδια. Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως στις 13:26’, πέταξαν πάνω από τις Οινούσες στα 9.000 πόδια και ένα λεπτό αργότερα, στις 13:27’ εξήλθαν του FIR Αθηνών, πετώντας μεταξύ πάλι Λέσβου-Χίου, ενώ αναγνωρίσθηκε από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που έσπευσαν στην περιοχή. Διαβάστε την πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:  «Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 13:26 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν. Οινουσών, στα 9.000 πόδια. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 13:27 μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Ολλανδοί

Αναφέρεται, γιατί και αυτό το στοιχείο έχει τη δική του σημειολογική αξία, ότι την πτήση των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσες, παρακολούθησε σε «πραγματικό χρόνο» (real time) η ολλανδική φρεγάτα “VAN AMSTEL”, η οποία συμμετέχει στην SNMG-2 και αυτές τις μέρες περιπολεί στον τομέα ευθύνης που της έχει ανατεθεί, Ανατολικώς της Χίου για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών. Αντιστοίχως, η ελληνική φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» και η τουρκική φρεγάτα “GOKOVA” επιχειρούν Ανατολικώς της Λέσβου.

Στη δεύτερη σημερινή τουρκική πρόκληση, πάντα συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών εκσυγχρονισμένων F-4E Phantom-Terminator, καθώς και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135, εισήλθαν στις 14:59 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Βορειοανατολικού άκρου της Λέσβου, πετώντας στα 22.000 πόδια. Ο σχηματισμός αυτός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15:01 Βορείως της Λέσβου. Και στην περίπτωση της μοναδικής αυτής προκλήσεως, «τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική», όπως καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Με πληροφορίες από τα «Παραπολιτικά» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Νάξος – Δήμος: Έργο πυροπροστασίας σε 7 κοινότητες με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Ξεκινούν οι εργασίες για αντιπυρικές ζώνες σε Απείρανθο, Φιλώτι, Σαγκρί, Κεραμωτή, Δανακό, Ποταμιά και Αγιασσό — Ο Δήμος καλεί τους δημότες να συνεργαστούν για την υλοποίηση του έργου.

Η Νάξος μέσα από τα μάτια της Σοφίας Ρομπόλη: “Εκεί που σταματά ο χρόνος”

Η διερμηνέας νοηματικής και ψυχολόγος Σοφία Ρομπόλη γράφει για το καλοκαίρι που τη μεγάλωσε, για ένα νησί που έγινε οικογένεια, καταφύγιο, μνήμη και ελευθερία.

Ανακαλείται η ένταξη του αεροδρομίου της Πάρου στο ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων, έκτακτη συνεδρίαση (17/07) του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου συνεδριάζει την Πέμπτη 17 Ιουλίου με φόντο την απόφαση ανάκλησης της ένταξης του έργου «Ανάπτυξη και Βελτίωση Υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021–2027».

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.