Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΓυρίζουν την πλάτη στην περιφέρεια

Γυρίζουν την πλάτη στην περιφέρεια

|

Σφυρίζουν αδιάφορα οι γιατροί στις προκηρύξεις για θέσεις στην περιφέρεια και δη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Οικονομικοί οι λόγοι παρά τα κίνητρα που δίδονται από την Κυβέρνηση 

“Ζητείται παιδίατρος. Πληροφορίες εντός”. Η αγγελία που κάνει θραύση στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Δύο χρόνια χωρίς Παιδίατρο συμπληρώνει η Κως. Τέσσερα, η Πάρος, άλλα δύο η Πάτμος και άλλα τόσα η Σύρος. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων με την απόσταση από την Αθήνα να μην είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ωρών με πλοίο… Κι όμως κανείς δεν συγκινείται. Και βέβαια δεν είναι μόνο οι παιδίατροι που λείπουν από τη νησιωτική χώρα. Κενά παρατηρούνται και σε άλλες, άκρως νευραλγικές για το ΕΣΥ, ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι –στην Κω επίσης επί δύο χρόνια δεν έχει καλυφθεί η θέση–, ορθοπεδικοί και μικροβιολόγοι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές. Ωστόσο, οι ίδιοι οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται, αφού το κόστος διαβίωσης σε έναν μακρινό από τη «βάση τους» τόπο μπορεί να υπερβεί τον μισθό τους. Παρά τη μεγάλη ανεργία που πλήττει τον κλάδο –ένας στους τέσσερις γιατρούς στην Αθήνα είναι άνεργος– οι γιατροί προτιμούν να παραμείνουν στο πατρικό τους ή να φύγουν στο εξωτερικό.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Πλάτσης, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν «βγει στον αέρα» έξι προκηρύξεις για θέσεις επικουρικών γιατρών για τα νησιά. Πέρυσι, είχαν βγει περισσότερες από δέκα αντίστοιχες προκηρύξεις. «Ωστόσο, τα κενά παραμένουν. Υπολογίζουμε ότι από τις θέσεις που προκηρύσσουμε, το 70% καλύπτεται. Για το υπόλοιπο 30% δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς, οπότε επαναπροκηρύσσονται». Σύμφωνα δε με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, 50 αγροτικά ιατρεία σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές δεν έχουν καλυφθεί από γιατρούς.

Και αυτό παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί. Με πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι επικουρικοί που πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μπορούν να έχουν τριετή σύμβαση, η προϋπηρεσία τους σε αυτές τις περιοχές θα υπολογίζεται εις διπλούν (έναντι προϋπηρεσίας στο κέντρο) για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να συνεισφέρουν παρέχοντας στους γιατρούς διαμονή και σίτιση, αφού οι σχετικές δαπάνες τους πλέον θα είναι αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Οταν μας δηλωθεί από ένα δήμο ότι υπάρχει κατάλυμα για τον γιατρό, αναρτούμε τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΥΠΕ και επιπλέον προτρέπουμε τους δήμους να κάνουν το ίδιο στις δικές τους ιστοσελίδες», σημειώνει ο κ. Πλάτσης.

Η «αδιαφορία», πάντως, των γιατρών οφείλεται σε καθαρά οικονομικούς λόγους. Ο μισθός τους κυμαίνεται από 1.000 έως 1.300 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την ειδικότητα και τις εφημερίες. «Το ποσό αυτό είναι ελάχιστο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι θα πρέπει να πληρώσει ο γιατρός έξοδα μετακίνησης και διαμονής, ειδικά εάν έχει και οικογένεια.

Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Είναι σαν να επιδοτεί ο ίδιος ο γιατρός τη θέση του», επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί επιπλέον οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς. Οπως σχολιάζει, «το ότι προσμετρά εις διπλούν η προϋπηρεσία για την κάλυψη θέσεων στο ΕΣΥ δεν έχει κανένα νόημα με τον ρυθμό που γίνονται οι προσλήψεις μονίμων. Οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα δεν έχουν πλέον καμία προσδοκία ότι θα εργαστούν στο σύστημα Υγείας».

Αλλωστε, αυτή τη στιγμή η ανεργία στους γιατρούς «καλπάζει». Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στην Αθήνα, σε ένα σύνολο 27.000 γιατρών, 25% είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Ποια είναι η λύση γι’ αυτούς; «Μένουν με τους γονείς τους και περιμένουν –εάν είναι τυχεροί– να κάνουν καμιά εφημερία σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κάνουν άλλο επάγγελμα ή μεταναστεύουν. Εκτιμάται ότι μόνο από την Αθήνα τα «χρόνια της κρίσης» έχουν φύγει στο εξωτερικό 6.500 γιατροί». Ο κ. Πατούλης προτείνει μεταξύ άλλων, να δοθεί εν είδει μοριοδότησης στους γενικούς γιατρούς η δυνατότητα να τοποθετηθούν μετά 2-3 χρόνια παραμονής τους σε ακριτικές περιοχές σε Κέντρο Υγείας δικής τους επιλογής, να εφαρμοσθούν συστήματα τηλεϊατρικής και να ενισχυθούν τα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία για να «κρατούν» τα περιστατικά και να μην τα στέλνουν στο κέντρο.

Αγροτικό πριν από την ειδικότητα

Τροπολογία που θα ορίζει ότι μία από τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένας γιατρός ειδικότητα είναι να υπηρετήσει για ένα χρόνο ως αγροτικός γιατρός προτίθεται να καταθέσει σύντομα ο αναπλ. υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Παράλληλα, το υπουργείο θα προχωρήσει και σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ηδη εδώ και δεκαπέντε ημέρες, με εγκύκλιο του αναπλ. υπουργού προχωρούν οι κρίσεις για περίπου 440 θέσεις ιατρών, από προκήρυξη που έγινε το 2010, αλλά «πάγωσε» λόγω οικονομικής κρίσης. Από την ίδια προκήρυξη εκκρεμούσε ο διορισμός άλλων 460 γιατρών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, για το 2015 έχει εγκριθεί η πρόσληψη 1.500 μόνιμων γιατρών. Πάντως, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γιατρών ΕΣΥ, λείπουν 6.500 γιατροί από το ΕΣΥ, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, με δεδομένο ότι συνταξιοδοτούνται 800-1.000 γιατροί τον χρόνο. Και οι προσλήψεις από το 2010 έως και σήμερα γίνονται με το σταγονόμετρο: αντί να ισχύσει το ένα προς πέντε ή το ένα προς δέκα (προσλήψεις προς αποχωρήσεις), ίσχυσε το ένα προς 86 (!) και προσλαμβάνονται κυρίως γενικοί γιατροί σε θέση αγροτικών.

Πηγή: Καθημερινή 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρκία: Η Arkas όπως ο… Πανναξιακός ΑΟΝ!

Η διάσημη τουρκική ομάδα βόλεϊ αποσύρεται από τη μεγάλη κατηγορία για να ενισχύσει τις ακαδημίες της

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τον τουρισμό

Υποδοχή ρεκόρ επισκεπτών, αλλά και έλλειψη εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα

Η Ρουμανία δεν είναι μόνο ο Δράκουλας

Ανακαλύψτε μια άγνωστη, αυθεντική Ρουμανία: από τις οχυρωμένες σαξονικές πόλεις και τα πολύχρωμα μοναστήρια της Βουκοβίνας, μέχρι τους θρύλους της Τρανσυλβανίας και τα κάστρα των Καρπαθίων.

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα