Να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον προηγούμενο Απρίλιο, στο συνέδριο για την προστασία των ωκεανών, καλεί την ελληνική κυβέρνηση η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
Οπως αναφέρει, η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, ούτε έχει προχωρήσει στη θέσπιση νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η οργάνωση σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία 80 χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη, μόλις 8 χώρες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης – κι αν δεν επικυρωθεί από 60 χώρες, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. «Η Greenpeace παγκοσμίως προτρέπει τις χώρες να επικυρώσουν τη συνθήκη το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να εφαρμοστούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα θαλάσσιας προστασίας.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι εάν η συνθήκη ακολουθήσει την απογοητευτική τροχιά προηγούμενων παραδειγμάτων πολυμερών περιβαλλοντικών συμφωνιών με παρόμοια διεθνή εμβέλεια, θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο το 2031, όταν οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να προστατεύσουμε το 30% του ωκεανού μέχρι το 2030», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Να σημειωθεί ότι η συνθήκη προβλέπει τη δημιουργία μεγάλων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, που θα καλύπτουν και διεθνή ύδατα, θέτοντας ως στόχο την κάλυψη του 30% των θαλασσών έως το 2030. Οι χώρες που υιοθετούν τη συμφωνία πρέπει να καταθέσουν στον ΟΗΕ προτάσεις για το ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι περιοχές.
Περαιτέρω, η Greenpeace καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα και στη θέσπιση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για τις οποίες δεσμεύτηκε τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η διαμόρφωση της πρότασης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τα δύο θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο έχει προχωρήσει και πλέον βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι οι προστατευόμενες περιοχές θα καλύπτουν μόνο ελληνικά χωρικά ύδατα και για αυτό θα περιορίζονται γύρω από νησίδες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.