Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΓεωθερμία - Μήλος: Τα λάθη του παρελθόντος στοιχίζουν σήμερα

Γεωθερμία – Μήλος: Τα λάθη του παρελθόντος στοιχίζουν σήμερα

|

Σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο εξοικειωμένες στις άμεσες χρήσεις της γεωθερμίας, θα επιχειρήσει να στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων, εν αναμονή της έκβασης του «στοιχήματος» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στα γεωθερμικά πεδία στο νησιωτικό σύμπλεγμα Λέσβου, Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου και Νισύρου, που είναι τα μεγαλύτερα της χώρας, αλλά τα σκιάζουν ακόμη και σήμερα oι προ 40ετίας άστοχες απόπειρες αξιοποίησής τους από τη μητρική εταιρεία.

Μέσα στο επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμούς για τη διερεύνηση και αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων σε τέσσερις περιοχές της Β. Ελλάδας. Πρόκειται για το Δέλτα του Νέστου (περιοχή Χρυσούπολης – Ερατεινού, Κεραμωτής και Κόλπου Καβάλας), το Δέλτα του Εβρου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και ποταμού Εβρου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αρίστηνου – Αλεξανδρούπολης, το κεντρικό και νότιο τμήμα της Λεκάνης του Στρυμόνα και την περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας.

Το υπουργείο φέρεται να εξετάζει το κατά πόσο είναι ώριμη να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό και η περιοχή του Σπερχειού για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ίδιες περιοχές είχαν βγει σε διαγωνισμό και το 2011, ο οποίος παρότι ανέδειξε προτιμητέους επενδυτές δεν κατέληξε και στην υπογραφή συμβάσεων, λόγω αξιώσεων εκτός πλαισίου της προκήρυξης που υπέβαλαν εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος.

Η γεωθερμία είναι μια από τις πιο ήπιες και με τη λιγότερη όχληση για το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμεσες χρήσεις (τηλεθέρμανση, θερμοκήπια, υδατοκαλλιέργειες, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, λουτροθεραπείες και SPA) και έμμεσες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η τεχνολογία των έργων γεωθερμίας συγγενεύει με αυτή των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Τα γεωθερμικά πεδία εντοπίζονται έπειτα από γεωφυσική έρευνα σε βάθος που ξεκινάει από ένα και φθάνει μέχρι 4 χλμ. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνονται με γεωτρήσεις που ανάλογα το βάθος κοστίζουν από 1,5 έως 12 εκατ. ευρώ. Το γεωθερμικό πεδίο περιγράφεται σαν ένας υπόγειος φυσικός ταμιευτήρας όπου συσσωρεύεται νερό που κατεβαίνει από ρήγματα σε μεγάλα βάθη και θερμαίνεται από τα φυσικά πετρώματα. Η άντληση του θερμού πλέον νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση, γεωργικές καλλιέργειες κ.λπ. και όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 100ο C και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ροής.

Η πρώτη προσπάθεια τέτοιας χρήσης έγινε στη Μήλο από τη ΔΕΗ τη δεκαετία του ’80, όπου μέσω πέντε γεωτρήσεων είχαν εντοπιστεί πεδία με θερμοκρασίες 290-320ο C. Εχει υπολογιστεί ότι τα πεδία της Μήλου μπορούν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από 120 έως και 240 MW, ποσότητα που μπορεί να καλύψει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των Κυκλάδων. Η προοπτική αυτή καταδικάστηκε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες από τις αστοχίες της ΔΕΗ το 1980.

Λάθος γεωτρήσεις και λάθος τεχνολογικές επιλογές στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που περατώθηκε το 1986, οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμό της το 1989 μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων για τις έντονες οσμές εκπομπών υδροθείου. Η διάρρηξη του τοιχώματος της παραγωγικής γεώτρησης το 1993 και η ανεξέλεγκτη εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων γεωθερμικών ρευστών στην ατμόσφαιρα για αρκετές εβδομάδες, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα και μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι της Μήλου δεν θέλουν να ακούνε για γεωθερμία.

Από το κατά πόσο η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καταφέρει να αντιστρέψει το εχθρικό αυτό κλίμα θα εξαρτηθεί και αν θα κερδίσει το στοίχημα αξιοποίησης των μεγαλύτερων γεωθερμικών πεδίων της χώρας. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ταυτοποιήσει την περιοχή που θα γίνει η γεώτρηση και έχει ολοκληρώσει την περιβαλλοντική μελέτη, οι πρώτες ωστόσο επαφές του διευθύνοντος συμβούλου Κωνσταντίνου Μαύρου με την τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι…

Ηταν ομόφωνο το «όχι» της τοπικής αυτοδιοίκησης της Μήλου στο διοικητικό συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο προς τον κ. Μαύρο κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού για την πρώτη γεώτρηση και την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 5 MW. H ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει σχεδιάσει μια μονάδα 8 MW στη Λέσβο και μονάδες των 5 MW στις υπόλοιπες περιοχές. Ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ – 70 εκατ. ευρώ για τις έρευνες και 50 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr – Φωτογραφία Mileikanea.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι εκπαιδευτικοί αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους Γιώργο Μεσολογγίτη

Το μεσημέρι της Πέμπτης (30/03, 15:00) το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μεσολογγίτη - Ψήφισμα από τους εκπαιδευτικούς της Νάξου

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας