Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΓαλλία - ΠΝΑι: Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Μαυρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο “European Young...

Γαλλία – ΠΝΑι: Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Μαυρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο “European Young Chef Award 2023”

|

Θα τριτώσει το καλό; Στη Γαλλία βρίσκεται από σήμερα η αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 στο «European Young Chef Award 2023», καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ακόμα μία χρονιά θα δώσει το παρόν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής για νέους σεφ, ηλικίας από 18 έως 26 ετών.

Η μέχρι σήμερα παρουσία της κατά τις προηγούμενες έξι ετήσιες διοργανώσεις έχει αποφέρει δύο χρυσά μετάλλια, το 2016 με τον Σταμάτη Μισομικέ στη Βαρκελώνη στην Ισπανία και την Ειρήνη Γεωργουδιού στη Ρόδο και δύο αργυρά με τον Αντώνη Δημοβασίλη στο Γκάλγουεϊ στην Ιρλανδία και τον Ανδρέα Δερμάτη στο Μίνιο της Πορτογαλίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες των νησιών μας.

Πέραν αυτού, η Περιφέρεια συμμετέχει με προσήλωση στον διαγωνισμό τα τελευταία έτη, καθώς αυτός υπηρετεί την στρατηγική της για αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από τη γαστρονομία, που αναμφίβολα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας.

Η φετινή 7η έκδοση του European Young Chef Award διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT) και φιλοξενείται από την Hauts-de-France, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2023. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Lycée hôtelier στην πόλη Le Touquet στις 20-24 Νοεμβρίου 2023 και θα συγκεντρώσει φιναλίστ από  8 ακόμα Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, εκτός  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα από την Καταλονία, βραβευμένη 2016 (Ισπανία), Κεντρική Δανία 2017 (Δανία), Σλοβενίας 2021, Μινόρκα 2022 (Ισπανία), Trondheim-Trøndelag 2022 (Νορβηγία), Hauts-de-France 2023 (Γαλλία), Saimaa 2024 (Φινλανδία) και Σικελία υποψήφια 2025 (Ιταλία).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος στέλνουν τις ευχές τους για καλή επιτυχία στην αποστολή, που προέκυψε από διαδικασία αξιολόγησης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, σταθερό συνεργάτη της Περιφέρειας στα θέματα της γαστρονομίας και αποτελείται από τον υποψήφιο νέο Σεφ Δημήτρη Μαυρόπουλο από τη Μύκονο, ο οποίος εργάζεται στο εστιατόριο M-eating της Μυκόνου με μεσογειακή και τοπική κουζίνα, και τον μέντορά του Σεφ και ιδιοκτήρη του εστιατορίου, Παναγιώτη Μενάρδου.

Με την συνταγή στην οποία επέλεξαν να διαγωνισθούν, ένα κατεξοχήν παραδοσιακό πιάτο τοπικού πανηγυριού με φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προέρχονται από την Μύκονο, επιδιώκεται να αποδοθεί φόρος τιμής στην παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις του παρελθόντος με τη χρήση νεωτεριστικών στοιχείων που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σύγχρονης κουζίνας.

Οι φιναλίστ από τις Γαστρονομικές Περιφέρειες πρόκειται να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους σε παραδοσιακά πιάτα της πατρίδας τους και να διαγωνιστούν για τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Σεφ 2023 τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό πιάτο και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία στην παρουσίαση της παραδοσιακής συνταγής με σύγχρονη, καινοτόμα απόδοση.

Αξιολογούνται από μία κριτική επιτροπή διεθνών σεφ. Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νέων σεφ, η κριτική επιτροπή καλείται να αξιολογήσει τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα, να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς, καθώς και να διασφαλίζουν την ισορροπημένη χρήση των συστατικών κρέατος / ψαριού και λαχανικών στα πιάτα τους.

Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής Σεφ και Ειδικών είναι ο chef Alexandre Gauthier, από το εστιατόριο La Grenouillere στο La Madelaine-sous-Montreuil (βραβευμένο με 2 αστέρια και 1 πράσινο αστέρι από τον Οδηγό Michelin) και επίσημο πρεσβευτή του Hauts-de-France, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας για το 2023.

Το πάνελ περιλαμβάνει επίσης τις και τους:

  • Wendy Barrie, Σεφ, διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail, καθώς και επικεφαλής της Slow Food Ark of Taste and Cooks Alliance της Σκωτίας.
  • Amand P. Veranneman, σεφ και ιδιοκτήτη του Auberge Chez Amand στο Gozo, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 (Μάλτα).
  • Tea Vunić,συνιδιοκτήτης και ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο Zijavica, στο Mošćenička draga (Kvarner, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 – Κροατία).
  • Pau Sintes, νικητή του European Young Chef Award 2022 και επικεφαλής σεφ στο Cristine Bedfor Boutique Hotel στο Mahon (Menorca, European Region of Gastronomy βραβευμένο 2022 – Ισπανία).
  • Paula Frade, ιδρύτρια και πρόεδρο του OH – Center for Culture and Tradition (Oliveira do Hospital) και ερευνήτρια PHD στην κληρονομιά τροφίμων, τους πολιτισμούς και τις ταυτότητες στο Πανεπιστήμιο της Coimbra (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη 2021 – Πορτογαλία).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βουλή των Ελλήνων: Πρόεδρος αναμένεται με τη … πρώτη, ο Νικήτας Κακλαμάνης

Στη σημερινή ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 246 ψήφους – Θα υπερψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Κυκλάδες: Παραμένει στον Πειραιά το “Fast Ferries Andros”, ποιο θα καλύψει το κενό

Ανεκτέλεστο σήμερα το δρομολόγιο του Fast Ferries Andros - Στις 12 το Blue Star Paros από Σύρο

Νάξος: Παρουσιάστηκε η πρώτη ποιητική συλλογή της Παρασκευής Ανεβλαβή (video + Photos)

Δείτε την παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Ναξιώτισσας συγγραφέα Παρασκευής Ανεβλαβή - Που έγινε και πότε

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας παρουσιάζει “Ψωμάκια γεμιστά με ξινοτύρι Νάξου Πιτταρά”

Μία ξεχωριστή συνταγή.. Η Μαριέττα Γαλάνη κάνει το .. θαύμα της χάρη στα προϊόντα από το Τυροκομείο Πιτταρά

Νάξος – Απείρανθος: Ερχεται η 1η βραδιά ΠεριΠοίησης για το 2025

Πότε και που θα γίνουμε μύστες της 1ης βραδιάς ΠεριΠοίησης για το 2025 στην Απείρανθο

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: Κάλεσμα συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου καλεί μαθητές (Δημοτικού και Γυμνασίου) να συμμετάσχουν στο μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας» - Χρονοδιάγραμμα

Λέσβος – Σεισμός: Ενταση 5,1 R, αισθητός έως Κομοτηνή, κλειστά τα σχολεία σήμερα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Έπεσαν βράχοι, κλειστά σήμερα τα σχολεία -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Νάξος: Πωλείται επικερδής γνωστή επιχείρηση

Πωλητήριο σε γνωστή επικερδής επιχείρηση - δείτε ποια είναι και τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο, γύρισε σπίτι της

Πήρε εξιτήριο η Μαρινέλλα και μεταφέρθηκε στο σπίτι της

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παραδόθηκε στον Στυλιανίδη το σχέδιο αναβάθμισης των άγονων γραμμών

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρώτη διευρυμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)