Με ανησυχία αλλά και προσαρμοστικότητα υποδέχονται οι επιχειρηματίες της εστίασης στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως περιγράφει στο CNN Greece ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) για το Νότιο Αιγαίο και πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου.
Ο ίδιος τονίζει πως «η κατανάλωση εμφανίζεται μειωμένη σχεδόν στο σύνολο των νησιών», με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, όπου το Πάσχα καταγράφηκε πτώση της τάξης του 20% έως 50%.
Η εικόνα αυτή φαίνεται να έχει προεκτάσεις και στο καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες περιορίζουν τις εξόδους και στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις όπως το take away ή το μαγείρεμα στον χώρο διαμονής.
Οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ήδη προσαρμόζονται: ανοίγουν νέα καταστήματα street food, μετατρέπουν εστιατόρια σε self-service και μειώνουν ώρες λειτουργίας ή κλείνουν ημέρες για να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
“Βλέπουμε να ανοίγουν στα νησιά καινούρια καταστήματα που προσφέρουν στους πελάτες τους φαγητό στο χέρι, προκειμένου να ”πιάσουν” αυτή την τάση. Άλλα μαγαζιά, το ”γυρίζουν” πλέον στο self service. Αρκετοί κλείνουν κάποιες μέρες της εβδομάδας και σε άλλες περιπτώσεις, περιορίζουν τις ώρες που μένουν καθημερινά ανοιχτές”.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη των Κυκλάδων και καθιστά αναγκαίο τον επανασχεδιασμό της επιχειρηματικής στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο.
Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι απαιτείται άμεση υποστήριξη του κλάδου για να μην χαθεί η ποιότητα στην εμπειρία των επισκεπτών, αλλά και για να παραμείνει βιώσιμη η εστίαση ως κλάδος που συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική ταυτότητα των νησιών.