Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΓ. Χατζημάρκος: "Αναδεικνύοντας την γαστρονομία, θωρακίζουμε τον προορισμό"

Γ. Χατζημάρκος: “Αναδεικνύοντας την γαστρονομία, θωρακίζουμε τον προορισμό”

|

Αν φτιάχναμε ένα heatmap πάνω στο χάρτη της Ελλάδας, με στοιχείο αναφοράς τα βραβευμένα εστιατόρια της χώρας, καμία άλλη εκτός Αθηνών αυτοδιοικητική ενότητα δεν θα έπιανε το βαθύ κόκκινο χρώμα στο οποίο βάφτηκε για άλλη μια χρονιά φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 11 από τους 39 Χρυσούς Σκούφους της Επικράτειας, αλλά και 43 από τα 113 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας συγκεντρώθηκαν στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων (με τις τιμητικές διακρίσεις Top Notch 2023 να έπονται στις 2 Οκτωβρίου), αποδεικνύοντας πως, στη σύγχρονη ταξιδιωτική εποχή, όταν οι συνθήκες ευνοούν τουριστική και γαστρονομική εξέλιξη να περπατήσουν χέρι – χέρι, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θεαματικά.

Φυσικά, οι συνθήκες δεν έρχονται μόνες τους. Για να καλλιεργηθούν χρειάζεται στιβαρός πολιτικός προγραμματισμός με συγκεκριμένο αναπτυξιακό όραμα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την ηγεσία του Γιώργου Χατζημάρκου, φαίνεται πως έχει ευτυχήσει να έχει ακριβώς αυτό. Όχι τυχαία, τα τελευταία χρόνια η Π.Ν.Α. υλοποίησε και συνδιοργάνωσε εκατοντάδες γαστρονομικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, όπως τον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας, έγινε η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που διεκδίκησε και κέρδισε τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, βοήθησε παραγωγούς και προϊόντα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου να ταξιδεύουν και να συμμετέχουν σε όλες τις εκθέσεις τροφίμων και ποτών της Ελλάδας και τις μεγαλύτερες του εξωτερικού, ενώ η ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Νοτίου Αιγαίου τροχοδρόμησε την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και την κατοχύρωση και προστασία των προϊόντων των νησιών.

Μερικές μόνο από τις κινήσεις που δίνουν ρυθμό στην καλπάζουσα γαστρονομική ανάπτυξη της περιοχής, δείχνοντας έμπρακτα ότι ο Γιώργος Χατζημάρκος είναι ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται ότι η γεύση ενός τόπου, είναι παράλληλα και ταυτότητά του.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι, υπό την ηγεσία σας, μια από τις πιο δραστήριες στην ανάδειξη του γαστρονομικού της δυναμικού, όπως αποδεικνύεται και από τις σταθερές πρωτιές της στα βραβεία των Χρυσών Σκούφων. Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέλετε να επενδύσετε τόσο στη γαστρονομία ως μοχλό ανάπτυξης και πώς το πετύχατε;

Πρωτίστως, η βούληση να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, που στηρίζει το 97,1% του τοπικού εγχώριου προϊόντος, να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να διατηρήσουμε το χαμόγελο επαγγελματιών και επισκεπτών. Βούληση που υπηρετήσαμε με συγκεκριμένο σχέδιο, στρατηγική και δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα. Χωρίς να χάνουμε την επαφή και την σχέση μας με την κοινωνία αλλά και την αγορά και τις σύγχρονες τάσεις της. Μια τέτοια είναι το ολοένα αυξανόμενο  ποσοστό των ταξιδιωτών που επιλέγει προορισμό με βάση την γαστρονομία. Στο Νότιο Αιγαίο, συγκεκριμένα, είναι αυτή η γαστρονομία που στα βραβεία ελληνικής κουζίνας απέσπασε τα 43 από τα 117 πανελλαδικά.

Κύριο όχημά μας προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε η διάκριση του Νοτίου Αιγαίου ως η πρώτη ελληνική “Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης” το 2019. Μία πλατφόρμα μέσα από την οποία αναδείξαμε τον μικρό τοπικό παραγωγό, τον νέο Σεφ, τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων και των μαμάδων του Αιγαίου, την αυθεντικότητα της κουζίνας του Αιγαίου. Κάναμε συνειδητά πράξη τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και η γαστρονομία ήρθε να προστεθεί ως ένα ασύγκριτο “συγκριτικό πλεονέκτημα” για τα νησιά μας.

Ποιοι είναι μερικοί δείκτες που μαρτυρούν την δουλειά που γίνεται στην καλλιέργεια και την εξέλιξη του γαστρονομικού προφίλ του Νοτίου Αιγαίου;

Η επένδυση στη γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ενδεικτικά, στηρίξαμε τη συμμετοχή παραγωγών του Νοτίου Αιγαίου σε 36 φεστιβάλ γαστρονομίας, 30 γαστρονομικές εκδηλώσεις, 6 μεγάλες διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις, με στοιχεία μόνο του 2022. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Περιφέρειας μας, οι παραγωγοί αλλά και τα προϊόντα των νησιών μας, ταξιδεύουν και συμμετέχουν σε όλες τις εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών της Ελλάδας αλλά και τις μεγαλύτερες του Εξωτερικού, μεταξύ αυτών κορυφαίες διοργανώσεις όπως η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2022, η FOODEXPO, η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Sial στο Παρίσι. Τα προϊόντα των νησιών μας, προστατεύονται μέσα από την κατοχύρωση τους και προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχει την ανάδειξη της παραγωγής του πρωτογενή τομέα των νησιών μας.

Γιώργος Χατζημάρκος Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η δουλειά στη γαστρονομία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και δημιουργεί μια νέα κουλτούρα σταδιοδρομίας, ειδικά για τους νέους νησιώτες. Εμείς φροντίζουμε νέοι ταλαντούχοι σεφ να ταξιδεύουν στον κόσμο και να γίνονται πρεσβευτές αυτού του πλούτου των γεύσεων και των παραδόσεων, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους με μεράκι και αγάπη για προϊόντα του τόπου μας. Αυτό κάνουμε με την συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό European Young Chef Award, όπου το Νότιο Αιγαίο έχει ήδη αποσπάσει τέσσερα βραβεία – δύο χρυσά και δύο αργυρά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που νησιά μας έχουν “εκπροσώπους” και σε επιτυχημένες τηλεοπτικές παραγωγές διαγωνισμών μαγειρικής, ενώ φέτος φιλοξενήσαμε μία ακόμα μεγάλη διεθνή διοργάνωση δώρων γαστρονομίας στο νησί του Ιπποκράτη, εκπέμποντας ένα παγκόσμιο μήνυμα αισιοδοξίας: Φροντίζουμε με αγάπη την υγεία του πλανήτη μας καθώς, ειδικά μετά την πανδημία, καταλάβαμε όλοι πως είμαστε κρίκοι της ίδιας φυσικής αλυσίδας. Και μόνον ένας υγιής πλανήτης μπορεί να εγγυηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Η βιωσιμότητα είναι πλέον η απόλυτη προτεραιότητα παγκοσμίως. Είναι απόλυτη προτεραιότητα και για το Νότιο Αιγαίο.

Μέσα σε αυτή τη “μεγάλη εικόνα”,  επιδιώξαμε να είναι ένα νησί του Νοτίου Αιγαίου, η Κως, το σκηνικό του Διεθνούς Διαγωνισμού Δώρων Γαστρονομίας – World Food Gift Challenge, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναδεικνύεται ως μια παγκόσμια καλή πρακτική για παραγωγή προϊόντων και γαστρονομία με πρόσημο βιωσιμότητας.

Γαστρονομικό προφίλ και τουριστικό γόητρο είναι αποδεδειγμένα πια έννοιες αλληλένδετες. Πώς επηρεάζει και διαμορφώνει η γαστρονομία το είδος του ταξιδιώτη που μπορεί να προσελκύσει ένας προορισμός;

Όλες οι  τάσεις παγκοσμίως επισημαίνουν ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν, μέσω των τοπικών γεύσεων, τον τρόπο να κατανοήσουν την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτονται. Οι προορισμοί αντιλαμβάνονται πλέον πως η προσφορά ενός πιάτου δεν είναι απλά προσφορά φαγητού αλλά προσφορά εμπειρίας. Όλες μας οι δράσεις, οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες για την γαστρονομία μαρτυρούν ότι για εμάς δεν είναι απλά μια λέξη για το φαγητό. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι ποιότητα, τοπικότητα, αυθεντικότητα. Είναι κι ένα αφήγημα. Γεύση ιστορίας και πολιτισμού, στο καθαρό φως του ήλιου. Με κάθε νησί να έχει τη δική του γαστρονομική αφήγηση και ταυτότητα.

Εγώ θα σας πω ακόμα ότι η γαστρονομία έχει και αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική διάσταση. Ο εμπλουτισμός της τουριστικής εμπειρίας με την γαστρονομία διαχέει το μέρισμα της τουριστικής επιτυχίας και αυξάνει το κοινωνικό της αποτύπωμα. Αναδεικνύοντας την γαστρονομία μας, θωρακίζουμε τον προορισμό. Βελτιώνουμε το επίπεδο της εμπειρίας του επισκέπτη. Κρατάμε το χαμόγελο των κατοίκων ζωντανό. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από διαδοχικές mega κρίσεις, οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζουν απτόητοι να καταρρίπτουν τα ρεκόρ στους τουριστικούς δείκτες.

Γιώργος Χατζημάρκος Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ποιοι οι στόχοι της Περιφέρειας για την επόμενη θητεία;

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο της συνεργασίας, της κατανόησης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της κοινής προσπάθειας για το κοινό καλό μιας βιώσιμης ευημερίας για όλους. Αναδεικνύοντας τη γαστρονομία μας, χτίζουμε υπερηφάνεια. Για τον τόπο, για τους ανθρώπους του, για την προσπάθειά τους, την φροντίδα τους, το μεράκι τους. Μένουμε στον ίδιο δρόμο του καλύτερου αύριο που δικαιούται και αξίζει ο τόπος μας. Με δράσεις και παρεμβάσεις που θα δοκιμάζονται και θα επιβεβαιώνονται στο πεδίο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής προόδου για όλους.

Ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας του 20ου αιώνα ο Νίκος Καζαντζάκης έχει γράψει για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου: “Αν ο παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ”. Αυτή τη γεύση του Παραδείσου προβάλλει και αναδεικνύει συστηματικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αυτή τη γεύση υπηρετούν οι νησιώτες παραγωγοί και αυτό το μήνυμα για την αξία της φυσικής αυθεντικότητας είναι που οφείλουμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Με πληροφορίες από τη σελίδα athinorama.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική