Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΓ. Χατζημάρκος: «Να δουλέψουμε μαζί για την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με...

Γ. Χατζημάρκος: «Να δουλέψουμε μαζί για την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική αγορά»

|

Την ανάγκη σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με την τουριστική αγορά, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τον χαιρετισμό του στην 12η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2022, καλώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη του στόχου.

Η 12η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014 – 2020 πραγματοποιήθηκε χθες, στο Ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς, παρόντων του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου,  της Γενικής Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του  Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και  Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, του Γενικού Γραμματέα  Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημητρίου Παπαγιαννίδη , εκπροσώπου της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης/DG AGRI)  και των μελών της Επιτροπής.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ 2014 – 2022 , η ενημέρωση για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας καθώς και ειδικά θέματα , όπως το πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), από τις αυξανόμενες τιμές και το αυξημένο κόστος λόγω του ουκρανικού πολέμου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά απορρόφησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» αλλά στο μικρό ποσοστό συμμετοχής του Νοτίου Αιγαίου στο ΠΑΑ 2014 – 2020, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς ως περιοχή, λόγω της χαμηλής συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία μας, συμμετέχουμε στην κατανομή των πόρων σας με ένα μικρό ποσοστό. Όμως, είμαστε εξαιρετικά πρόθυμοι κύριε υπουργέ να βοηθήσουμε στην απορρόφηση πόρων».

Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει γίνει, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σχετικά για την θέσπιση διατάξεων που αποζημιώνουν τους κτηνοτρόφους των νησιών με αυξημένους πόρους, μετά από την σχετική πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου«Θέλω να  συγχαρώ τον Υπουργό για το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει γίνει στο Υπουργείο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και εμείς το ζούμε στην Περιφέρεια. Το δεύτερο για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ είναι το γεγονός ότι δεχθήκατε την νησιωτικότητα και αυξήσατε για τις νησιωτικές περιοχές την επιδότηση, την οικονομική στήριξη. Για μας είναι ηθική αναγνώριση, πάνω από όλα. Η θεσμική θωράκιση μιας πολύ μεγάλης συζήτησης που έμοιαζε να είναι αδιέξοδη στο παρελθόν ή να είναι σε πόρτες κλειστές και σε αυτιά κλειστά.  Για τους νησιώτες, αυτό το οποίο κάνατε φέτος, είναι ηθική αναγνώριση. Έχει  πολύ μεγαλύτερη αξία και από το οικονομικό αυτό καθαυτό , το οποίο προφανώς ήτανε και παραμένει χρήσιμο, αναγκαίο και φυσικά καλοδεχούμενο», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τα project καινοτομίας και αειφορίας που υλοποιούνται σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο, την Τήλο, την Χάλκη, την Αστυπάλαια, την Σύρο και την Νάξο, ο Περιφερειάρχης κάλεσε το Υπουργείο να δουλέψουν από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πάνω στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η αειφορία, αλλά και για την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την τουριστική αγορά.

Ειδικότερα για το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι το Νότιο Αιγαίο αποτελεί το ιδανικό πεδίο εφαρμογής των πολιτικών που περιγράφονται  σε αυτό, σημειώνοντας πως «οι συνεργάτες μας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης είναι εξαιρετικά έμπειροι  πρωταθλητές  εδώ και αρκετά χρόνια στις απορροφήσεις   και θέλουμε πολύ να δουλέψουμε μαζί στο κομμάτι Αλιεία και Θάλασσα γιατί πιστεύουμε ότι η περιοχή αυτή, ως πεδίο εφαρμογής αυτών των πολιτικών,  βρίσκεται στο επίκεντρο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην έναρξη του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027», αλλά και στην συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων στο να κρατηθεί όρθια η χώρα μέσα από διαδοχικές κρίσεις, λέγοντας: «Έχουμε ήδη την πρώτη πρόσκληση στον αέρα και δεν θα κουραστώ να το λέω. Ξέρω ότι κάποιοι θυμώνουν, εκνευρίζονται αλλά εγώ θα το λέω,  διότι υπηρετούμε αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο μας ξεπερνά. Δεν είναι δεδομένα αυτά τα οποία διαχειριζόμαστε σήμερα εδώ, δεν είναι δεδομένα τα καλά αποτελέσματα. Όλος αυτός ο αρνητισμός, όλο αυτό που καλλιεργείται από ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο απλά αναπαράγει την τοξική εσωτερική ψυχολογία του, είναι ο μεγάλος αντίπαλος. Διότι ούτε οι πόροι αυτοί – αδιανόητα σημαντικοί για μια χώρα η οποία πέρασε όλα αυτά τα δημοσιονομικά προβλήματα  – είναι δεδομένοι.  Θέλω συχνά να θυμίζω στους συμπατριώτες μας ότι δεν είναι δεδομένη ούτε η σημερινή συζήτηση ούτε οι  σημερινοί πόροι που είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και αποφάσεων. Αποφάσεων που δημιουργούν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή στην οποία πρέπει να ενηλικιωθούμε σε ότι  αφορά την πολιτική συμπεριφορά μας. Με όλες αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ειδικά τις τελευταίας περιόδου , ειδικά μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία,  την ενεργειακή και την πληθωριστική  κρίση, σε μια χώρα που είχε και έχει και δημοσιονομική κρίση , πρέπει να καταλάβουμε ότι οι όλες αποφάσεις έχουν ένα τίμημα. Δωρεάν διαδρομές δεν  υπάρχουν πλέον. Αυτές ήτανε στις ψευδαισθήσεις οι οποίες πουλήθηκαν σε καλή τιμή από επιδέξιους πωλητές πολιτικούς».

Το Γραφείο Τύπου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια βραδιά που είδαμε… με άλλα μάτια στην Αμοργό

Αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο γεμάτο συγκίνηση, με φόντο τη μουσική, τη συμπερίληψη και την τοπική περηφάνια

Πλοία γεμάτα, πορτοφόλια άδεια: Το κόστος διακοπών «βυθίζει» τις οικογένειες

Σοκ από τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Πάνω από 700€ για μια οικογένεια σε νησιωτικό προορισμό

Πάρος: Ο Κ. Μπιζάς για την απένταξη του έργου του αεροδρομίου – Επιτροπή αγώνα συστήνει ο Δήμος (video)

Από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια μέχρι τις προκλήσεις της τουριστικής περιόδου – ο Δήμαρχος Πάρου αναλύει τις επόμενες κινήσεις του Δήμου.

Με πυξίδα τη νησιωτικότητα: Ο Στέφανος Γκίκας σε Πάρο και Αντίπαρο

Συγκινητικό προσκύνημα, κρίσιμες συναντήσεις και αιχμές για τη διαχείριση του νερού – Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την «καρδιά» των Κυκλάδων

«Έσπασαν» το καρτέλ της Μυκόνου: Στη συμμορία και 4 αστυνομικοί!

Μεγάλη επιχείρηση των «Αδιάφθορων» εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης – Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο νησί

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αστυνομία: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για οπλοκατοχή και παστούρωμα

Συνελήφθησαν ένας άνδρας με όπλο και 500 φυσίγγια χωρίς άδεια και μια γυναίκα για κακομεταχείριση αιγών με παστούρωμα

Φ. Ζαννετίδης: «Υποστελεχωμένοι, αλλά θα βοηθήσουμε στους ελέγχους για τη βιολογική κτηνοτροφία»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δείγμα ελέγχου για κοινοτικές ενισχύσεις σε Ρόδο, Νάξο και Κάλυμνο – Έκκληση για προσλήψεις γεωτεχνικών

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: 16 χρόνια αναμονής, ακόμα ούτε αξινιά

Η ΕΑΣ Νάξου εκπέμπει SOS για την καθυστέρηση του έργου και ζητά άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων

Πολυχρονάκος: «Η ματαίωση του δρομολογίου στην Ηρακλειά αποκαλύπτει την κυβερνητική αδιαφορία»

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των μικρών νησιών και για έλλειψη ελέγχου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.