Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΦΠΑ ανάλογα με το ...νησί

ΦΠΑ ανάλογα με το …νησί

|

Προκλητική δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμου Γιακουμάτου σχετικά με την αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μιλώντας για οικονομική πολιιτκή ανά νησί .- Η διάψευση από το Υπουργείου Οικονομικών αλλά ποιος τους πιστεύει; 

Για έναν ακόμη Σεπτέμβριο, ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στο Αιγαίο μπαίνει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μάλιστα φέτος έχει μία παγκόσμιο πρωτοτυπία. Που αν μη τι άλλο αποδεικνύει περίτρανα ότι οι κυβερνώντες δαπανούν πολύ χρόνο για να σκέφτονται λύσεις που προκαλούν, αντί να προχωρούν σε πραγματικές κινήσεις που θα τονώσουν την οικονομία. Ο καβγάς γίνεται για το …πάπλωμα που ακούει στο όνομα «Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» ο οποίος θα αποφέρει στο κράτος επιπλέον έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ (με βάση τις τελευταίες μελέτες της Ένωσης Καταναλωτών) αλλά θα προκαλέσει τεράστιο κύμα ακρίβειας όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου.

Αυτή τη φορά κι ενόψει της συνάντησης με την Τρόικα στο Παρίσι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έπεσε στο τραπέζι από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, η πρόταση για επιβολή ΦΠΑ ανάλογα με το νησί. Δηλαδή ένα είδους ασανσέρ για τους οικονομικούς συντελεστές από νησί σε νησί, είτε σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη ή η Ρόδος και η Νάξος να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί ο ΦΠΑ και σε άλλα νησιά όπως η Σύμη, οι Μικρές Κυκλάδες να μειωθεί. Και μάλιστα ο κ. Γιακουμάτος εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της σκέψης αυτής καθώς σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωσε «Άλλο είναι η Σύμη, άλλο είναι η Μύκονος. Άλλο η Σαντορίνη και άλλο η Φολέγανδρος. Ναι μεν μερικά νησιά πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή, αλλά σε κάποια πρέπει να αυξηθεί (ο ΦΠΑ)»  Η Κυβέρνηση οφείλει βάσει Μνημονίου να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο απλούστευσης του συστήματος για τον ΦΠΑ, που θα φέρει και αύξηση της εισπραξιμότητας του.

Από τη πλευρά του βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πληροφορίες ότι μελετά την θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Το μέτρο έχει εξεταστεί, αλλά για να διασφαλιστούν τα έσοδα ο συντελεστής έπρεπε να είναι 18% ή 19%, γεγονός απαγορευτικό, καθώς έτσι θα τριπλασιαζόταν ο ΦΠΑ για φάρμακα κ διαμονή σε ξενοδοχείο και θα αυξανόταν 50% σε όλα τα τρόφιμα. Ως εναλλακτικό σενάριο η Κυβέρνηση μελετά να ακολουθήσει το απολύτως επιτυχημένο παράδειγμα της εστίασης και να μειώσει από το 23% τον ΦΠΑ σε διάφορους τομείς της αγοράς, με πρώτον την αγορά ακινήτων. Ακόμη και για τις επιμέρους μειώσεις ΦΠΑ, η Κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα, όπως άλλωστε και για την σταδιακή φοροελάφρυνση, που θα συζητήσει με την τρόικα στο Παρίσι, με πρώτα βήματα την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, της περικοπή στο μισό της έκτακτης εισφοράς και της μείωσης των φόρων εισοδήματος για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Πρόσθετο επιχείρημα, η αδυναμία των πολιτών που διογκώνεται, όπως δείχνουν και τα νέα φέσια προς το Δημόσιο από φόρους, που μόνο στον Ιούλιο, ανήλθαν σε 1,28 δις ευρώ.

Τι δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος για το συγκεκριμένο θέμα; «Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στο καλάθι της νοικοκυράς, στα τρόφιμα που καταναλώνει ο φτωχός και μέσος Έλληνας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει…. Οι τιμές του καταναλωτή είναι σήμερα πιο προσιτές από ποτέ άλλοτε. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει κάνει αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων των τιμών της αγοράς, όπου διαπίστωσε ότι τον Ιούλιο είχαμε 0,87% μέσο όρο μείωση. Σε μερικά προϊόντα είχαμε και 18% μείωση, πάντως έχουμε καθοδική τάση σε ό,τι αφορά τις τιμές».

Και στην ερώτηση για το ΦΠΑ στα νησιά, όπου ενδεχόμενη αλλαγή μπορεί να πλήξει την τουριστική κίνηση απάντησε «Βεβαίως υπάρχουν διαφορές στα νησιά. Άλλο είναι η Σύμη, άλλο είναι η Μύκονος. Άλλο η Σαντορίνη και άλλο η Φολέγανδρος. Άρα λοιπόν και εδώ χρειάζεται μελέτη. Ναι μεν μερικά νησιά πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή, αλλά σε κάποια πρέπει να αυξηθεί. Δηλαδή για να λάβεις κάποια μέτρα πρέπει να έχεις και την κοινωνική επαφή και να δεις τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού». 

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Κόνσολα, ο οποίος με επιστολή του στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, ανάμεσα στα άλλα τονίζει ότι: «Με τεράστια έκπληξη πληροφορήθηκα τις δηλώσεις σας για μερική και επιλεκτική, ανά νησί, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Είμαι υποχρεωμένος να σας αποστείλω μία απάντηση σημείων, που τεκμηριώνει την καθολική αντίδραση όλων των νησιωτών, απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

1. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο ούτε χαριστική ρύθμιση. Είναι αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους μεταφοράς αγαθών, προσώπων και παροχής υπηρεσιών στο νησιωτικό χώρο.

2. Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Ειδικό φορολογικό καθεστώς υπάρχει σε νησιωτικές περιοχές στην Ευρώπη ενώ και το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας αποτελεί τη νομιμοποιητική βάση για αυτό.

3. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που άντεξε και αντέχει στην κρίση. Και είναι ένας κλάδος που επιβιώνει και κερδίζει έδαφος μέσα σε ένα γειτονικό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

4. Η γεωγραφική ασυνέχεια και οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας καθιστούν δύσκολες και υψηλού κόστους τις μεταφορές προϊόντων και τις μετακινήσεις. Το κόστος αυτό θα ήταν πολλαπλάσιο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

5. Ο διαχωρισμός σε εύπορα ή μη νησιά είναι τεχνητός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στη Ρόδο της υποτιθέμενης ευμάρειας, υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα, επιχειρήσεις που αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Το ίδιο ισχύει για όλα τα νησιά.

6. Οφείλω να σας επισημάνω τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ:

– Θα υπάρξουν ανατιμήσεις τουλάχιστον κατά 4.5% στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης. Με δεδομένο ότι αυτό ανήκει στο πεδίο αρμοδιοτήτων σας, είμαι βέβαιος ότι δεν το επιθυμείτε.

– Θα οδηγηθούμε σε αύξηση της τιμής υπηρεσιών στον τουρισμό και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Ο ι τουρίστες θα αναζητήσουν άλλους , φθηνότερους προορισμούς.

– Θα καταγραφεί ποσοστό ύφεσης, που μεταφράζεται σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

– Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης στα νησιά, θα μειωθεί δραματικά.

– Η ύφεση αλλά και η συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων…..» 

Να σημειωθεί ότι ως κερασάκι στην τούρτα λειτούργησαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργηση των λοιπών μειωμένων συντελεστών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι μειωμένοι των νησιών του Αιγαίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η οποία αναφέρει: «Τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα». 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Η Πάρος αναδεικνύεται στη λίστα με τους τρεις Προορισμούς της Χρονιάς για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Unpack ’24 της Εxpedia, ενώ παγιώνει την επτάμηνη σεζόν

Πάρος: Πρώην αστυνομικός χτύπησε αστυνομικό και συνελήφθη

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός στην Πάρο – Κατηγορείται ότι χτύπησε εν ενεργεία συνάδελφό του σε κατάστημα εστίασης

National League 1: Ηττα εντός έδρας του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia από τον ΟΦΗ

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia λύγισε από τις απουσίες και την καλή εμφάνιση του ΟΦΗ στο "Δημήτρης Περιστεράκης" - Ζητάει αντίδραση κόντρα στην ΦΕΑ (10/12)

ΠΝΑι – Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” (3-0 τον Αρη) από Θεσσαλονίκη, υποδέχεται τον Απολλώνιο

Εδραιώνεται στην τετράδα ο ΑΟ Θήρας, 3-0 τον Άρη στην Θεσσαλονίκη - Πέντε νίκες και υποδέχεται την Τετάρτη σε εξ αναβολής αναμέτρηση τον Απόλλώνιο

Εξοχικές κατοικίες: Στο… στόχαστρο Πάρος, Τήνος, Κέα και βέβαια Μύκονος

Έως και 3 εκατ. Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν στην Ελλάδα, πού κυμαίνονται οι τιμές - Η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων - Μεγάλη άνοδος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα - Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος – Επεκτείνονται σε 35 κλάδους

Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη (!!!)

Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη - Φόβος για την Αγία Σοφία

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος.