Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΦΠΑ ανάλογα με το ...νησί

ΦΠΑ ανάλογα με το …νησί

|

Προκλητική δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμου Γιακουμάτου σχετικά με την αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μιλώντας για οικονομική πολιιτκή ανά νησί .- Η διάψευση από το Υπουργείου Οικονομικών αλλά ποιος τους πιστεύει; 

Για έναν ακόμη Σεπτέμβριο, ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στο Αιγαίο μπαίνει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μάλιστα φέτος έχει μία παγκόσμιο πρωτοτυπία. Που αν μη τι άλλο αποδεικνύει περίτρανα ότι οι κυβερνώντες δαπανούν πολύ χρόνο για να σκέφτονται λύσεις που προκαλούν, αντί να προχωρούν σε πραγματικές κινήσεις που θα τονώσουν την οικονομία. Ο καβγάς γίνεται για το …πάπλωμα που ακούει στο όνομα «Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» ο οποίος θα αποφέρει στο κράτος επιπλέον έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ (με βάση τις τελευταίες μελέτες της Ένωσης Καταναλωτών) αλλά θα προκαλέσει τεράστιο κύμα ακρίβειας όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου.

Αυτή τη φορά κι ενόψει της συνάντησης με την Τρόικα στο Παρίσι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έπεσε στο τραπέζι από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, η πρόταση για επιβολή ΦΠΑ ανάλογα με το νησί. Δηλαδή ένα είδους ασανσέρ για τους οικονομικούς συντελεστές από νησί σε νησί, είτε σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη ή η Ρόδος και η Νάξος να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί ο ΦΠΑ και σε άλλα νησιά όπως η Σύμη, οι Μικρές Κυκλάδες να μειωθεί. Και μάλιστα ο κ. Γιακουμάτος εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της σκέψης αυτής καθώς σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωσε «Άλλο είναι η Σύμη, άλλο είναι η Μύκονος. Άλλο η Σαντορίνη και άλλο η Φολέγανδρος. Ναι μεν μερικά νησιά πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή, αλλά σε κάποια πρέπει να αυξηθεί (ο ΦΠΑ)»  Η Κυβέρνηση οφείλει βάσει Μνημονίου να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο απλούστευσης του συστήματος για τον ΦΠΑ, που θα φέρει και αύξηση της εισπραξιμότητας του.

Από τη πλευρά του βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πληροφορίες ότι μελετά την θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Το μέτρο έχει εξεταστεί, αλλά για να διασφαλιστούν τα έσοδα ο συντελεστής έπρεπε να είναι 18% ή 19%, γεγονός απαγορευτικό, καθώς έτσι θα τριπλασιαζόταν ο ΦΠΑ για φάρμακα κ διαμονή σε ξενοδοχείο και θα αυξανόταν 50% σε όλα τα τρόφιμα. Ως εναλλακτικό σενάριο η Κυβέρνηση μελετά να ακολουθήσει το απολύτως επιτυχημένο παράδειγμα της εστίασης και να μειώσει από το 23% τον ΦΠΑ σε διάφορους τομείς της αγοράς, με πρώτον την αγορά ακινήτων. Ακόμη και για τις επιμέρους μειώσεις ΦΠΑ, η Κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα, όπως άλλωστε και για την σταδιακή φοροελάφρυνση, που θα συζητήσει με την τρόικα στο Παρίσι, με πρώτα βήματα την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, της περικοπή στο μισό της έκτακτης εισφοράς και της μείωσης των φόρων εισοδήματος για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Πρόσθετο επιχείρημα, η αδυναμία των πολιτών που διογκώνεται, όπως δείχνουν και τα νέα φέσια προς το Δημόσιο από φόρους, που μόνο στον Ιούλιο, ανήλθαν σε 1,28 δις ευρώ.

Τι δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος για το συγκεκριμένο θέμα; «Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στο καλάθι της νοικοκυράς, στα τρόφιμα που καταναλώνει ο φτωχός και μέσος Έλληνας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει…. Οι τιμές του καταναλωτή είναι σήμερα πιο προσιτές από ποτέ άλλοτε. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει κάνει αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων των τιμών της αγοράς, όπου διαπίστωσε ότι τον Ιούλιο είχαμε 0,87% μέσο όρο μείωση. Σε μερικά προϊόντα είχαμε και 18% μείωση, πάντως έχουμε καθοδική τάση σε ό,τι αφορά τις τιμές».

Και στην ερώτηση για το ΦΠΑ στα νησιά, όπου ενδεχόμενη αλλαγή μπορεί να πλήξει την τουριστική κίνηση απάντησε «Βεβαίως υπάρχουν διαφορές στα νησιά. Άλλο είναι η Σύμη, άλλο είναι η Μύκονος. Άλλο η Σαντορίνη και άλλο η Φολέγανδρος. Άρα λοιπόν και εδώ χρειάζεται μελέτη. Ναι μεν μερικά νησιά πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή, αλλά σε κάποια πρέπει να αυξηθεί. Δηλαδή για να λάβεις κάποια μέτρα πρέπει να έχεις και την κοινωνική επαφή και να δεις τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού». 

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Κόνσολα, ο οποίος με επιστολή του στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, ανάμεσα στα άλλα τονίζει ότι: «Με τεράστια έκπληξη πληροφορήθηκα τις δηλώσεις σας για μερική και επιλεκτική, ανά νησί, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Είμαι υποχρεωμένος να σας αποστείλω μία απάντηση σημείων, που τεκμηριώνει την καθολική αντίδραση όλων των νησιωτών, απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

1. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο ούτε χαριστική ρύθμιση. Είναι αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους μεταφοράς αγαθών, προσώπων και παροχής υπηρεσιών στο νησιωτικό χώρο.

2. Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Ειδικό φορολογικό καθεστώς υπάρχει σε νησιωτικές περιοχές στην Ευρώπη ενώ και το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας αποτελεί τη νομιμοποιητική βάση για αυτό.

3. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που άντεξε και αντέχει στην κρίση. Και είναι ένας κλάδος που επιβιώνει και κερδίζει έδαφος μέσα σε ένα γειτονικό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

4. Η γεωγραφική ασυνέχεια και οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας καθιστούν δύσκολες και υψηλού κόστους τις μεταφορές προϊόντων και τις μετακινήσεις. Το κόστος αυτό θα ήταν πολλαπλάσιο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

5. Ο διαχωρισμός σε εύπορα ή μη νησιά είναι τεχνητός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στη Ρόδο της υποτιθέμενης ευμάρειας, υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα, επιχειρήσεις που αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Το ίδιο ισχύει για όλα τα νησιά.

6. Οφείλω να σας επισημάνω τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ:

– Θα υπάρξουν ανατιμήσεις τουλάχιστον κατά 4.5% στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης. Με δεδομένο ότι αυτό ανήκει στο πεδίο αρμοδιοτήτων σας, είμαι βέβαιος ότι δεν το επιθυμείτε.

– Θα οδηγηθούμε σε αύξηση της τιμής υπηρεσιών στον τουρισμό και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Ο ι τουρίστες θα αναζητήσουν άλλους , φθηνότερους προορισμούς.

– Θα καταγραφεί ποσοστό ύφεσης, που μεταφράζεται σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

– Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης στα νησιά, θα μειωθεί δραματικά.

– Η ύφεση αλλά και η συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων…..» 

Να σημειωθεί ότι ως κερασάκι στην τούρτα λειτούργησαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργηση των λοιπών μειωμένων συντελεστών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι μειωμένοι των νησιών του Αιγαίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η οποία αναφέρει: «Τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:15) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες