Πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα (και) των φετινών καλοκαιρινών διακοπών. Στα υψηλά κόστη μετακινήσεων, με όλους τους δυνατούς τρόπους και κυρίως με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εάν μάλιστα ο ταξιδιώτης επιλέξει να μεταβεί με το αυτοκίνητό του, στον τελικό προορισμό, προστίθεται και αυτό του καυσίμου.
Η φωτογραφία που βλέπετε στην κεντρική σελίδα είναι από την όμορφη Αστυπάλαια και μαρτυρά ότι η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, έχει πάρει την ανιούσα με την τιμή του λίτρου στα 2,22 ευρώ! Αργότερα, «έπεσε» στο 1,98, που είναι και ο χαμηλότερος μέσος όρος στα Δωδεκάνησα, κατά τον μήνα Ιούλιο.
Η τιμή προκαλεί αίσθηση, αλλά δεν είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στα Δωδεκάνησα. Στην Μεγίστη, στο ακριτικό Καστελόριζο, όπου τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι ελάχιστα και από αυτά, τα περισσότερα είναι υπηρεσιακά, στις 24 Ιουλίου, η τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 2,27 ευρώ!
Παραλογισμός…
Στις -ακόμα πιο τουριστικές, σε σχέση με τα Δωδεκάνησα- Κυκλάδες, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε, την περασμένη εβδομάδα, τα 2,31 ευρώ το λίτρο! Αυτό που κάνει αίσθηση είναι οι διαφορές ακόμη και στον ίδιο το Νομό. Οπως στις Κυκλάδες. Από το 1,80 της Σύρου στο 2,3 της Μήλου. Γίνεται; Κι όμως ναι…
Θέλετε εικόνα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου; Στη Μήλο η τιμή είναι στα 2.315 ευρώ, στη Σχοινούσα στα 2,310, στην Ανάφη, Κουφονήσι, Αντίπαρο στα 2,300 και στη Σέριφο στα 2,299. Στα 2,280 στην Σέριφο και στα 2,275 στη Φολέγανδρο. Στα “μεγάλα” νησιά στα 2,260 στην Σαντορίνη (Μεγαλοχώρι) στα 2,245 στη Νάξο (Σαγκρί). στα 2,240 στην Πάρο και 2,209 στην Μύκονο. Η χαμηλότερη τιμή ανάμεσα σε 134 πρατήρια των Κυκλάδων, το 1,80 στην Σύρο (!!)
Σε ανάλογα… φαρμακερές τιμές, κυμαίνονται τα νησιά του νομού Λέσβου, αλλά και τα Επτάνησα, που επίσης αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς, ειδικά τον Αύγουστο, ενώ μόνο η Κρήτη, διατηρεί τις τιμές των καυσίμων στον (ούτως ή άλλως υψηλό) μέσο όρο.
Με πληροφορίες από τη σελίδα newsauto.gr