Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΦοιτητές Ιατρικής φτιάχνουν βαλίτσες για απόβαση στα νησιά

Φοιτητές Ιατρικής φτιάχνουν βαλίτσες για απόβαση στα νησιά

|

«Απόβαση» σε νησιά και σε απομακρυσμένους ηπειρωτικούς προορισμούς ετοιμάζουν και για τη φετινή χρονιά φοιτητές των ιατρικών σχολών της χώρας.

Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος καλεί φοιτητές της Ιατρικής να δηλώσουν συμμετοχή για το πρόγραμμα Ιατρική Απόβαση, που πραγματοποιείται για 27η συνεχόμενη χρονιά, και το οποίο έχει εκπαιδευτικό και εθελοντικό χαρακτήρα: φοιτητές της Ιατρικής, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει το 4ο έτος της σχολής και επομένως έχουν μια σχετική εμπειρία από κλινικά μαθήματα, μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με εθελοντική εργασία σε ένα Κέντρο Υγείας, ένα περιφερειακό ιατρείο ή ακόμη και σε νοσοκομείο της περιφέρειας, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν σε πραγματικές συνθήκες τι αντιμετωπίζουν οι γιατροί αυτών των μονάδων.

«Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα έχει πάρει μια διαφορετική χροιά και όσοι συμμετέχουν έχουν περισσότερο τη λογική ότι “πάμε να βοηθήσουμε” και λιγότερο “πάμε να μάθουμε και να κάνουμε και τις διακοπές μας”. Είναι πιο έντονο το αίσθημα του εθελοντισμού. Σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν τηρούν το ωράριο 9 π.μ. με 2 μ.μ., όπως είναι η υποχρέωσή τους, αλλά παραμένουν και για τις εφημερίες. Ισως είναι “το μικρόβιο του γιατρού”», επισημαίνει στην «Καθημερινή» η Φρύνη Αυγερινοπούλου, αντιπρόεδρος του παραρτήματος Αθήνας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, που μαζί με την Ελπίδα Στρατή (γραμματέας του παραρτήματος), συντονίζουν τη φετινή Ιατρική Απόβαση.

Η ίδια πέρυσι, στο πλαίσιο του προγράμματος, είχε πάει στο Βοστάνειο νοσοκομείο στη Λέσβο. Οπως λέει, «μας ρωτούσαν οι γιατροί, “δεν θα πάτε για μπάνιο; Δεν θα πάτε για ποτό;” Τους απαντούσαμε “όχι. Μας αρέσει εδώ”». Και προσθέτει: «Τα περιστατικά είχαν ενδιαφέρον, ενώ ήταν σημαντικό να βλέπουμε πώς δουλεύει το προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί, βρέξει-χιονίσει. Είναι για τους κατοίκους, είναι για τους επισκέπτες. Είναι για τον ηλικιωμένο, για το παιδί με σκωληκοειδίτιδα, για τον τουρίστα με κάταγμα. Είναι εκεί για όλους μας».

Χέρι βοήθειας από φοιτητές Ιατρικής στα νησιά-1
Φοιτητές Ιατρικής εκπαιδεύονται από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη.

 

Για το φετινό πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής (www.eefie.org/apovasis/) από σήμερα 24 Μαΐου έως και τις 6 Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε δεκαήμερα από τις 23 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Πέρυσι οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 1.000. Επελέγησαν 404 φοιτητές που πέρασαν δέκα ημέρες από τις διακοπές τους σε κάποια μονάδα υγείας νησιωτικής ή απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής. Συνολικά πέρυσι υπήρχαν 49 προορισμοί –μονάδες Υγείας του ΕΣΥ που ανταποκρίθηκαν θετικά στη σχετική πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα– με δυνατότητα δωρεάν διαμονής.

Συμπεριλαμβανομένων και των προορισμών όπου δεν διασφαλίστηκε δωρεάν διαμονή, οι μονάδες που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 100. Φέτος, έως σήμερα έχουν εξασφαλισθεί 48 προορισμοί με διαμονή (περισσότεροι από 100 συνολικά) και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Αλλωστε, όπως τονίζει η κ. Αυγερινοπούλου, «υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και τώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα μας μια μονάδα Υγείας, εφόσον υπάρχει η βούληση».

Οι μονάδες Υγείας που συμμετέχουν είναι από όλη σχεδόν τη χώρα, πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με το ενδιαφέρον των φοιτητών να μοιράζεται μεταξύ νησιωτικών περιοχών αλλά και ηπειρωτικών.

Oπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Ευαγγελινός Μιχελής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, συντονιστικής της Ιατρικής Απόβασης 2022, «πέρυσι καταφέραμε να φτάσουμε και στο Καστελλόριζο. Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Μεγίστης. Ηταν και υποχρέωσή μας και τιμή μας να βρεθούμε εκεί. Το νησί έχει πολύ λίγα μέσα. Αισθανθήκαμε ότι έστω και στο ελάχιστο βοηθήσαμε. Ακόμη και δύο φοιτητές, είναι τέσσερα χέρια παραπάνω».

Χέρι βοήθειας από φοιτητές Ιατρικής στα νησιά-2
Το πρόγραμμα Ιατρική Απόβαση πραγματοποιείται για 27η συνεχόμενη χρονιά. Πέρυσι, 404 φοιτητές πέρασαν δέκα ημέρες από τις διακοπές τους σε κάποια μονάδα υγείας νησιωτικής ή απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής.

 

Ο ίδιος πέρυσι το δεκαήμερο από 10 έως 20 Αυγούστου βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. «Ηταν μια πολύ σημαντική εμπειρία. Ηρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με ένα άλλο περιβάλλον, πολύ διαφορετικό από αυτό του νοσοκομείου όπου κάνουμε κλινικά μαθήματα σε ομάδες. Ουσιαστικά εκείνο το οποίο δουλεύαμε, ακούγαμε και φανταζόμασταν από το πρώτο έτος της σχολής, το είδαμε και στην πράξη», επισημαίνει ο κ. Μιχελής. Και προσθέτει: «Είδαμε πώς γίνεται μια διακομιδή. Τον τρόπο με τον οποίο η οικογενειακή ιατρική είναι ο πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και πώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η βάση σε ένα σύστημα υγείας, ξεκινώντας από την πρόληψη. Πώς ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας μπορεί να βγάλει άμεσα τη διάγνωση στον ασθενή, αφού γνωρίζει τον ίδιο και το ιστορικό του»

Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης «θητείας του» στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, ο κ. Μιχελής δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. «Κυρίως η συνήθης παθολογία. Αλλά είδαμε άτομα από διαφορετικές χώρες και καταλάβαμε πώς είναι να επικοινωνείς με ασθενείς που δεν μιλούν τη γλώσσα σου ούτε καλά καλά γνωρίζουν αγγλικά. Αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε ήταν όταν ήρθε ένας κύριος ο οποίος είχε περάσει πολιομυελίτιδα όταν ήταν μικρός και είδαμε την ακτινογραφία του. Πλέον, με τα εμβόλια που ουσιαστικά έχουν εκριζώσει τη νόσο, είναι εξαιρετικά σπάνιο να δεις κάτι τέτοιο». Το πρόγραμμα είναι και μια πρώτη επαφή των φοιτητών με όσα θα αντιμετωπίσουν ως αγροτικοί γιατροί.

«Οσοι θέλουν να εργαστούν στο ΕΣΥ πρέπει να εκπληρώσουν υπηρεσία υπαίθρου, γεγονός που απαιτεί γνώσεις και κυρίως εμπειρία και την οποία είναι δύσκολο να αποκτήσεις εάν δεν την κυνηγήσεις μόνος σου. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα βλέπεις βασικές παθολογίες που είναι σίγουρο ότι θα τις βρεις μπροστά σου και για τις οποίες θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ή να έχεις πρακτικές δεξιότητες. Και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα τα έχεις αυτά, απλά τελειώνοντας τη σχολή».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρ. Διάταγμα: Αντιδράσεις για την οριοθέτηση των οικισμών

Οι περιορισμοί που έθεσε το ΣτΕ θα οδηγήσουν στη μείωση της οικοδομησιμότητας οικοπέδων που βρίσκονται στα όρια, αναφέρουν όσοι αντιδρούν

Γλυπτά Παρθενώνα: Εκλεισε η συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα

Έκλεισε: Αυτή είναι η συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Υπαίθριες Δανειστικές Βιβλιοθήκες – Κέα: Αγκαλιάζει τη φιλαναγνωσία

Τρεις νέες δανειστικές βιβλιοθήκες στην Ιουλίδα, τις Ποίσσες και την Κάτω Μεριά – Μια πρωτοβουλία πολιτισμού ανοιχτή σε όλους

Σαντορίνη: Ετοιμη και ασφαλής να υποδεχθεί τους επισκέπτες της

Διαβεβαιώσεις από επιστήμονες και ξενοδόχους για την κατάσταση στο νησί – Έμφαση στην ανάγκη σύγχρονων υποδομών και αντιμετώπιση του ζητήματος της εύρεσης προσωπικού

Βατικανό: Το τελευταίο “αντίο”, πέρασε στην ιστορία ο Πάπας Φραγκίσκος

Σε κλίμα συγκίνησης το "ύστατο χαίρε" στον Πάπα Φραγκίσκο - Πέρασε στην ιστορία ως ο Πάπας των Φτωχών

Νάξος – Β. Φλεριανός: “Η ιστορία του Πανναξιακού, είναι οι άνθρωποί του”

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και άνθρωπος του αθλητισμού, ο Βασίλης Φλεριανός αποχαιρετά (για δεύτερη φορά) με τον δικό του τρόπο τον Στέφανο Μαστρογιαννόπουλο

Νάξος: Τίμησαν τη μνήμη του Στέφανου Μαστρογιαννόπουλου (video)

Με επίσημες παρουσίες τιμήθηκε στο ΔΑΚ Νάξου η μνήμη του Στέφανου Μαστρογιαννόπουλου (pics-vid)

Υπουργείο Πολιτισμού – Ιος: Ενισχύει το νέο μουσείο Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Λίνα Μενδώνη με τον Πρόεδρος του Δ.Σ. του μουσείου

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Στοίχημα – Premier League: Νίκη Τσέλσι και άρωμα Champions League

Τσέλσι - Έβερτον: Ποντάρισμα… Ευρώπης στο 1.90

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Κουφονήσια: Σημαία 40 m2 σκεπάζει το νησί, τάμα στον Αη Γιώργη που γιορτάζει (video)

Για δεύτερη σερί χρονιά, πάνω από το Κουφονήσι κυματίζει μία τεράστια σημαία ... Ποιος ο λόγος; Ποιος την τοποθέτησε και γιατί; (video)

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο