Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Ετοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων...

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Ετοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Νάξο

|

“…. Στη Νάξο, ήταν η συνεργασία του “κακού” ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας, που τον στηρίζει Τεχνικά, που έδωσε τα αποτελέσματα που το νησί έχει ανάγκη. H έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο νησί, οδηγεί το έργο στην άμεση δημοπράτηση του…”.

Πρωί Δευτέρας 29 Μαϊου και ο Γιώργος Χατζημάρκος – περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου – δίνει μία σημαντική είδηση για τη Νάξο. Ποια είναι; Μα τι άλλο από την έγκριση των τευχών δημοπράτησης για τη ΜΕΑ και την άμεση δημοπράτησή της…

Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, κρίσιμης σημασίας για το νησιωτικό οικοσύστημα,  η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Υπολειμματικών Σύμμεικτων και Βιοαποβλήτων Νήσου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  δρομολογείται από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απόρροια της εντατικής και συστηματικής δουλειάς, για να κλείσουν βαθιές πληγές και να καλυφθούν κενά δεκαετιών.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή», ενέκρινε  τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση δημοπράτησή του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 17.445.868,04 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Σημειώνεται ότι κύριος του έργου είναι ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ενώ Φορέας κατασκευής και υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βάσει  Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων.

Αποτελεί κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο, με στόχο την ορθολογικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σύμφωνα με τον Περιφερειακό και Εθνικό σχεδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για την επεξεργασία με μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση 5.300 τν/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες καθώς και την κομποστοποίσηση σε διακριτή γραμμή 850 τν/έτος χωριστά συλλεγέντων βιοαποβλήτων (τροφίμων και πρασίνων-κλαδεμάτων) από τη νήσο Νάξο.

Το έργο θα χωροθετηθεί εντός του οικοπέδου του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Νάξου, συνολικής έκτασης 170.000 m2 περίπου. Μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας ο ΧΥΤΑ θα μετατραπεί σε ΧΥΤ Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για τη διάθεση υπολειμματικών απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦoΔΣΑ, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε  σχετικά:

«Υποδομές, θωράκιση και έργα ζωής. Καθημερινά.

Αυτή είναι η πολιτική που εμείς πρεσβεύουμε, αγαπάμε και υπηρετούμε.

Σε έναν τόπο που χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια να καλύψει κενά δεκαετιών, σε όλα τα θέματα, στην πιο σκληρή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, αυτό γίνεται πραγματικότητα. Καθημερινά.

Στη Νάξο, ήταν η συνεργασία του “κακού” ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας, που τον στηρίζει τεχνικά, που έδωσε τα αποτελέσματα που το νησί έχει ανάγκη. H έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο νησί, οδηγεί το έργο στην άμεση δημοπράτηση του.

Ενάντια σε κραυγές, λαϊκισμό και ανακρίβειες, η δουλειά ήταν σταθερή.

Γιατί, κάποιοι αντέχουν σε όλα αυτά και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο μόνο στο καθήκον και στο Αύριο».

Η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει :

α) Κατασκευή του έργου (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ) και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ)

β) Υπηρεσία κανονικής λειτουργίας της ΜΕΑ και της ΜΕΒΑ για έξι (6) έτη.

γ) Δικαίωμα προαίρεσης για την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του ΧΥΤ με ανώτατο χρόνο τα έξι (6) έτη.

δ) Δικαίωμα προαίρεσης για τη κανονική λειτουργία του συνόλου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ) και του ΧΥΤ για έξι (6) επιπλέον έτη.

ε) Δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, με σκοπό η εγκατάσταση να συνεισφέρει στην σταδιακή επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΑ για το 2030.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε ογδόντα επτά (87) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Οι πρώτοι δεκαπέντε (15) μήνες αφορούν στην κατασκευή, την προμήθεια του εξοπλισμού και την 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία και οι επόμενοι εβδομήντα δύο (72) μήνες την κανονική λειτουργία του έργου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.