Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοEurostat: Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο στη μείωση της ανεργίας

Eurostat: Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο στη μείωση της ανεργίας

|

Στο 6,2% διαμορφώθηκε το περασμένο έτος το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο τα ποσοστά διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Τα στοιχεία από την Ελλάδα καταδεικνύουν δύο διαφορετικές πρωτιές: το νότιο Αιγαίο εμφανίζεται ως πρωταθλητής στη μείωση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προφανώς εξαιτίας του τουρισμού, ενώ η Θεσσαλία έχει το δεύτερο υψηλό ποσοστό ανέργων νέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Κεντρική Βοημία (1,2%), στην Πράγα (1,6%), στα Νοτιοανατολικά και Νοτιοδυτικά στην Τσεχία καθώς και στην Κεντρική Παραδουνάβια Ουγγαρία (1,7%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις ισπανικές περιφέρειες Θέουτα (28,4%), Μελίγια (21,6%) και Ανδαλουσία (19,0%), μαζί με την εξόχως απόκεντρη περιοχή της Γουαδελούπης στη Γαλλία (18,6%).

Οι μεγαλύτερες μεταβολές
Σε σύγκριση με το 2021, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκαν στις ισπανικές περιφέρειες Μελίγια και Θέουτα (και οι δύο +1,8 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ. ), καθώς και στην εξόχως απόκεντρη περιοχή της Γουαδελούπης στη Γαλλία (+1,5 π.μ.).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου στην Ελλάδα (-8,1 π.μ.), στην περιοχή των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία (-5,6 π.μ.) και στη Δυτική Ελλάδα (-4,9 π.μ.).

Σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες μείωση για τους νέους
Το 2022, το μέσο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών ήταν 11,3% (-1,7 π.μ. σε σύγκριση με το 2021).

Ωστόσο, υπήρξαν έντονες περιφερειακές διαφορές στα ποσοστά ανεργίας για τους νέους. Οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Κεντρική Βοημία (1,7%), η Νοτιοδυτική Τσεχία (3,1%) και η Πράγα (3,2%)  η Άνω Βαυαρία στη Γερμανία (3,3%), ακολουθούμενη από τη Δυτική Παραδουνάβια Ουγγαρία (3,6%). .

Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Θέουτα στην Ισπανία (42,4%), στην ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλίας (39,8%), στη Στερεά Ελλάδα (36,5%) και σε μια άλλη περιοχή της Ισπανίας, τη Μελίγια (36,1%). Η Καμπανία και η Σικελία στην Ιταλία (34,2%) και η Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα (34,3%) είχαν επίσης υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Τα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά – Οι Μικρές Κυκλάδες στον χάρτη της αεροθαλάσσιας Ελλάδας

Μετά από χρόνια προσμονής, η Hellenic Seaplanes φέρνει το μέλλον της νησιωτικής συγκοινωνίας στις Μικρές Κυκλάδες – Από το Βόλο έως τη Δονούσα, το ταξίδι γίνεται εμπειρία.

Μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης από τον Έπαρχο Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών

«Η πορεία δεν ορίζεται από μια χρονιά — το μέλλον είναι μπροστά για όλους», το μήνυμα του κ. Μαργαρίτη προς τους μαθητές των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Σημαντικές εξαγγελίες Γκίκα από τη Νάξο: Ύδρευση για τις Μικρές Κυκλάδες και αναβάθμιση του λιμένα Νάξου

Στο επίκεντρο η ΣΜΠΕ για το λιμάνι – Έργα για λειψυδρία και ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ