Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοEuropean Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο...

European Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο που είχε άρωμα Μυκόνου

|

Στους εννέα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη βρέθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σεφ 2023, που διεξήχθη προ ημερών στην Περιφέρεια Hauts-de-France της Γαλλίας.

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ως νέος Σεφ και ο Παναγιώτης Μενάρδος, ως ο μέντοράς του παρουσίασαν ένα τυπικό πανηγυριώτικο μυκονιάτικο πιάτο (Λαρδί με λάχανο) κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής.

«Η συνταγή σας μου βγάζει Ελλάδα» δήλωσε στον Δημήτρη ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin Alexander Alexandre Gauthier, Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που υποστήριξε ότι ήταν από τις νοστιμότερες που έχει δοκιμάσει. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολόγησαν το πιάτο του Δημήτρη με πολύ κολακευτικά σχόλια, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που τόλμησε να διαγωνισθεί με πιάτο κρέατος και εξαίροντας το πώς το κάθε υλικό έδενε και συμπλήρωνε το άλλο.

Γενικότερα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής τόνισαν το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων, τους οποίους συνεχάρησαν στο σύνολό τους για την αφοσίωσή τους στα θέματα βιωσιμότητας και τη μεγάλη έμφαση στους τοπικούς παραγωγούς που συνέβαλαν στην ποιότητα κάθε πιάτου. «Με αυτό το επίπεδο συνεργασίας όλοι είναι νικητές!», δήλωσε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Ξενοδοχειακή Σχολή Le Touquet και συγκέντρωσε 8 ακόμα φιναλίστ και συγκεκριμένα τους:

· Osvaldo Sejas (Καταλονία, Ισπανία)

· Sander Mollerup (Κεντρική Δανία)

· Boštjan Volk (Σλοβενία) · Cristina Pons (Μινόρκα, Ισπανία)

· Oskar Krauss (Trondheim-Trøndelag, Νορβηγία)

· Louis Barbier (Hauts-de-France, Γαλλία)

· Matias Roisko (Saimaa, Φινλανδία) · Alessia Fischella (Σικελία, Ιταλία)

Την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, οι φιναλίστ, στο πλαίσιο του θέματος Καινοτομία στην Παράδοση, παρουσίασαν και μοιράστηκαν γνώσεις σχετικά με παραδοσιακά πιάτα και τοπικά προϊόντα διατροφής από τις περιοχές τους.

Την επόμενη ημέρα διαγωνίστηκαν, προτείνοντας την καινοτόμο ερμηνεία των παραδοσιακών συνταγών.

Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός ήταν μια ευκαιρία για τους φιναλίστ να μάθουν για διαφορετικές κουλτούρες τροφίμων από όλη την Ευρώπη και να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό δίκτυο, προωθώντας παράλληλα τη γαστρονομική καινοτομία και τη βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας παραδοσιακή κουζίνα και τοπικά προϊόντα.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Boštjan Volk από τη Σλοβενία με το πιάτο του Honey Hug, ένα επιδόρπιο βασισμένο σε τρία απλά συστατικά: μέλι, αχλάδι και καρύδια, όλα από ντόπιους παραγωγούς, χάρη στην όμορφη παρουσίασή του καθώς και στο γεγονός ότι το πλατό του δεν είχε ούτε μια σταγόνα απόβλητα φαγητού.

Πράγματι, εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νεαρών σεφ, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, την όμορφη παρουσίαση τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα. Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη γνώση των φιναλίστ για τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς από τις περιοχές τους. Δυστυχώς, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν από τη διοργάνωση, ο Δημήτρης αντιμετώπισε, κατά την εκτέλεση της συνταγής, θέματα με την εμφάνιση του πιάτου του, που ενδεχομένως να του στοίχισαν μια θέση στην τριάδα.

Ο θεσμός του European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα και σχολές μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας, στον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λαμβάνει μέρος ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στο πλαίσιο της στρατηγικής της επένδυσης στη γαστρονομία των νησιών. Στα 7 χρόνια διεξαγωγής του θεσμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία, δύο χρυσά, με τον Σταμάτη Μισομικέ (2016) και την Ειρήνη Γιωργιουδιού (2019) και δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη (2018) και τον Ανδρέα Δερμάτη (2021), δικαιώνοντας την πολιτική επιλογή της Περιφερειακής αρχής στην στήριξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ στο Νότιο Αιγαίο.

Λίγα λόγια για τον νεαρό Σεφ, Δημήτρη Μαυρόπουλο

Ο Δημήτρης τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό για την παραδοσιακή κουζίνα και τη χρήση των παραδοσιακών υλικών, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στην επιλογή του εστιατορίου στο οποίο εργάζεται στη Μύκονο (M-eating), που επίσης συμμερίζεται το ίδιο ενδιαφέρον για την ελληνική γαστρονομία όσο και στην επιλογή του συγκεκριμένου πιάτου.

Επέλεξε να σπουδάσει μαγειρική γιατί εντυπωσιάζεται και ιντριγκάρεται από τα συναισθήματα που προκαλεί στους ανθρώπους ένα καλομαγειρεμένο πιάτο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στον διαγωνισμό: «Πάντα θεωρούσα τη μαγειρική ως έναν τρόπο για να φέρω ευτυχία στους συνανθρώπους μου και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο από μια προσφορά γεύσεων και αρωμάτων.»

Λίγα λόγια για τον Μέντορα, Παναγιώτη Μενάρδο

Ο Παναγιώτης Μενάρδος, chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου M-eating, που φιλοξενείται σε ένα παραδοσιακό μυκονιάτικο κτήριο στη Χώρα της Μυκόνου, θέλησε, με βάση την εμπειρία του σε κουζίνες πεντάστερων ξενοδοχείων του νησιού και δουλεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους chef, να προσφέρει ένα μενού με στοιχεία ευρύτερης μεσογειακής κουζίνας, σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις διαφορετικά δοσμένες.

Έτσι, έχει καταφέρει σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, να αναδειχθεί σε έναν από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τάσης για ανανεωμένες ελληνικές συνταγές με τη χρήση τοπικών ελληνικών προϊόντων. Έχει βραβευθεί με 1 αστέρι FNL Guide.

Γέννημα θρέμμα του νησιού, ο Παναγιώτης Μενάρδος είναι σήμερα ένας χαρισματικός δημιουργός, το καμάρι της Μυκόνου, όπως έχει γραφτεί σε γαστρονομικό οδηγό.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στη πόλη της Νάξου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Καθολική Εκκλησία – Επισκοπή Σύρου: Δεκτή παραίτηση του Σεβασμιώτατου Πέτρου, ποιος είναι ο διάδοχος

Εγινε δεκτή από τον Πάπα η παραίτηση που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Πέτρος Στεφάνου - Νέος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Λεονταρίτης – Φολέγανδρος: Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή αθλητικού πάρκου

Ο Γιώργος Λεονταρίτης - χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων - έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο αθλητικό πάρκο στην Φολέγανδρο

Πάρος: Διπλή διεθνής διάκριση από την American Express Travel και τo Forbes

Η Πάρος επιλέγεται ως μοναδικός Ελληνικός προορισμός για το 2025 από την American Express Travel και προβάλλεται από το “Forbes”

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει αύριο (12/04) τις πόρτες του και μας περιμένει

Σάββατο 12 Απριλίου και ο "Φάρος του Αλυκού" ανοίγει τις πύλες του... Πως μπορείτε να κάνετε κράτηση

Σαντορίνη: Έγινε το 1ο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Σαντορίνη: ο Τόπος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι». Στις 7 Μαΐου το επόμενο

Περισσότεροι από εκατό ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Δήμου Θήρας και παρακολούθησαν σχεδιασμένες εισηγήσεις.

Γιάννης Βασαλάκης: “1896 – Το παρασκήνιο γύρω από τη νίκη του Σπύρου Λούη”

H νίκη του Σπύρου Λούη, o πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε ποτέ στο Καλλιμάρμαρο Χαρίλαος Βασιλάκος και το παρασκήνιο γύρω από αυτόν τον Μαραθώνιο

Κικίλιας: Ερχεται διαγωνισμός άγονων γραμμών 4ετους διάρκειας

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές - Τι είπε για λιμενικά Τέλη και υποδομές

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μετακινήσεις

Πάσχα: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Σε ποιες εταιρείες

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Express Skopelitis: Παράταση στη .. παράταση και έλευση την Μεγάλη Εβδομάδα

Παρατείνεται η .. παράταση ακινησίας του Express Skopelitis - Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ρουτίνα του

Νάξος – Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία