Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοEuropean Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο...

European Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο που είχε άρωμα Μυκόνου

|

Στους εννέα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη βρέθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σεφ 2023, που διεξήχθη προ ημερών στην Περιφέρεια Hauts-de-France της Γαλλίας.

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ως νέος Σεφ και ο Παναγιώτης Μενάρδος, ως ο μέντοράς του παρουσίασαν ένα τυπικό πανηγυριώτικο μυκονιάτικο πιάτο (Λαρδί με λάχανο) κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής.

«Η συνταγή σας μου βγάζει Ελλάδα» δήλωσε στον Δημήτρη ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin Alexander Alexandre Gauthier, Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που υποστήριξε ότι ήταν από τις νοστιμότερες που έχει δοκιμάσει. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολόγησαν το πιάτο του Δημήτρη με πολύ κολακευτικά σχόλια, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που τόλμησε να διαγωνισθεί με πιάτο κρέατος και εξαίροντας το πώς το κάθε υλικό έδενε και συμπλήρωνε το άλλο.

Γενικότερα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής τόνισαν το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων, τους οποίους συνεχάρησαν στο σύνολό τους για την αφοσίωσή τους στα θέματα βιωσιμότητας και τη μεγάλη έμφαση στους τοπικούς παραγωγούς που συνέβαλαν στην ποιότητα κάθε πιάτου. «Με αυτό το επίπεδο συνεργασίας όλοι είναι νικητές!», δήλωσε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Ξενοδοχειακή Σχολή Le Touquet και συγκέντρωσε 8 ακόμα φιναλίστ και συγκεκριμένα τους:

· Osvaldo Sejas (Καταλονία, Ισπανία)

· Sander Mollerup (Κεντρική Δανία)

· Boštjan Volk (Σλοβενία) · Cristina Pons (Μινόρκα, Ισπανία)

· Oskar Krauss (Trondheim-Trøndelag, Νορβηγία)

· Louis Barbier (Hauts-de-France, Γαλλία)

· Matias Roisko (Saimaa, Φινλανδία) · Alessia Fischella (Σικελία, Ιταλία)

Την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, οι φιναλίστ, στο πλαίσιο του θέματος Καινοτομία στην Παράδοση, παρουσίασαν και μοιράστηκαν γνώσεις σχετικά με παραδοσιακά πιάτα και τοπικά προϊόντα διατροφής από τις περιοχές τους.

Την επόμενη ημέρα διαγωνίστηκαν, προτείνοντας την καινοτόμο ερμηνεία των παραδοσιακών συνταγών.

Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός ήταν μια ευκαιρία για τους φιναλίστ να μάθουν για διαφορετικές κουλτούρες τροφίμων από όλη την Ευρώπη και να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό δίκτυο, προωθώντας παράλληλα τη γαστρονομική καινοτομία και τη βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας παραδοσιακή κουζίνα και τοπικά προϊόντα.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Boštjan Volk από τη Σλοβενία με το πιάτο του Honey Hug, ένα επιδόρπιο βασισμένο σε τρία απλά συστατικά: μέλι, αχλάδι και καρύδια, όλα από ντόπιους παραγωγούς, χάρη στην όμορφη παρουσίασή του καθώς και στο γεγονός ότι το πλατό του δεν είχε ούτε μια σταγόνα απόβλητα φαγητού.

Πράγματι, εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νεαρών σεφ, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, την όμορφη παρουσίαση τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα. Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη γνώση των φιναλίστ για τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς από τις περιοχές τους. Δυστυχώς, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν από τη διοργάνωση, ο Δημήτρης αντιμετώπισε, κατά την εκτέλεση της συνταγής, θέματα με την εμφάνιση του πιάτου του, που ενδεχομένως να του στοίχισαν μια θέση στην τριάδα.

Ο θεσμός του European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα και σχολές μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας, στον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λαμβάνει μέρος ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στο πλαίσιο της στρατηγικής της επένδυσης στη γαστρονομία των νησιών. Στα 7 χρόνια διεξαγωγής του θεσμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία, δύο χρυσά, με τον Σταμάτη Μισομικέ (2016) και την Ειρήνη Γιωργιουδιού (2019) και δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη (2018) και τον Ανδρέα Δερμάτη (2021), δικαιώνοντας την πολιτική επιλογή της Περιφερειακής αρχής στην στήριξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ στο Νότιο Αιγαίο.

Λίγα λόγια για τον νεαρό Σεφ, Δημήτρη Μαυρόπουλο

Ο Δημήτρης τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό για την παραδοσιακή κουζίνα και τη χρήση των παραδοσιακών υλικών, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στην επιλογή του εστιατορίου στο οποίο εργάζεται στη Μύκονο (M-eating), που επίσης συμμερίζεται το ίδιο ενδιαφέρον για την ελληνική γαστρονομία όσο και στην επιλογή του συγκεκριμένου πιάτου.

Επέλεξε να σπουδάσει μαγειρική γιατί εντυπωσιάζεται και ιντριγκάρεται από τα συναισθήματα που προκαλεί στους ανθρώπους ένα καλομαγειρεμένο πιάτο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στον διαγωνισμό: «Πάντα θεωρούσα τη μαγειρική ως έναν τρόπο για να φέρω ευτυχία στους συνανθρώπους μου και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο από μια προσφορά γεύσεων και αρωμάτων.»

Λίγα λόγια για τον Μέντορα, Παναγιώτη Μενάρδο

Ο Παναγιώτης Μενάρδος, chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου M-eating, που φιλοξενείται σε ένα παραδοσιακό μυκονιάτικο κτήριο στη Χώρα της Μυκόνου, θέλησε, με βάση την εμπειρία του σε κουζίνες πεντάστερων ξενοδοχείων του νησιού και δουλεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους chef, να προσφέρει ένα μενού με στοιχεία ευρύτερης μεσογειακής κουζίνας, σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις διαφορετικά δοσμένες.

Έτσι, έχει καταφέρει σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, να αναδειχθεί σε έναν από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τάσης για ανανεωμένες ελληνικές συνταγές με τη χρήση τοπικών ελληνικών προϊόντων. Έχει βραβευθεί με 1 αστέρι FNL Guide.

Γέννημα θρέμμα του νησιού, ο Παναγιώτης Μενάρδος είναι σήμερα ένας χαρισματικός δημιουργός, το καμάρι της Μυκόνου, όπως έχει γραφτεί σε γαστρονομικό οδηγό.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Η φιλία: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Στέλλα Νικολάκη μας λέει.. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής, ένας αληθινός φίλος είναι το φως που μας οδηγεί — και το χέρι που μας στηρίζει.

Γ. Βρούτσης: «Περάσαμε τον κάβο, το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σε κλίμα ασφάλειας και αθλητικού σεβασμού»

Συμφωνία των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τον Υπουργό Αθλητισμού, για την ομαλή ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab