Λέτε να δούμε μετά από χρόνια την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου; Κάτι τέτοιο ακούγεται τις τελευταίες ώρες και δεν αποκλείεται στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 στην Βουλή να ακούστει από τα πλέον επίσημα χείλη. Αυτά του πρωθυπουργού.
Η αύξηση των εμμέσων φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ θα επέλθει παρά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει η νέα οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την Οδηγία, αφενός η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά χωρίς σύνδεση με το προσφυγικό, αφετέρου σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το καθεστώς των εκπτώσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης, όπως ίσχυε πριν από την κατάργηση της έκπτωσης που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων.
Στη βάση αυτή έχει κλειδώσει η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου χωρίς προϋποθέσεις, δηλαδή να επιστρέψουμε στο καθεστώς μειωμένων συντελεστών που ίσχυε πριν τα μνημόνια και να μην ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές μόνο σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω, Λέρο.
Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου με ελάχιστες εξαιρέσεις θα είναι 17% ο υψηλός από 24% σήμερα, 9% ο μειωμένος από 13% σήμερα και 4% ο υπερμειωμένος από 4% σήμερα. Θα παραμείνουν οι συντελεστές ΦΠΑ ως έχουν στα καπνικά προϊόντα και στις μεταφορές.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν οι μόνιμες δυνατότητες που παρέχονται στον τομέα των ακινήτων με την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως και πλήρη απαλλαγή τους για τα νεόδμητα. Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί παράταση στην απαλλαγή για τα εν λόγω ακίνητα αλλά αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ουσιαστικά να εξαιρούνται πλήρως και σε μόνιμή βάση από την πρόσθετη αυτή φορολογία.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην κυβέρνηση για άσκηση πιο ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης για τα φυσικά πρόσωπα και αυτοαπασχολούμενους με βασικό όπλο τη φορολογική κλίμακα και τα αφορολόγητα ποσά.
Ουσιαστικά θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και στη διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων προκειμένου να βρεθούν σε χαμηλότερη φορολογία χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες.