Νησιά του Αιγαίου: πανέμορφα, λουσμένα στο φως του ήλιου, αλλά και με διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας να τα βασανίζουν, όπως καταδεικνύει ιδιαίτερα η σημερινή πραγματικότητα, με κυριότερα την Υγεία και την Παιδεία ή και σε αρκετά εξ αυτών το εξαιρετικά φορτωμένο τουριστικό προϊόν. Τέτοιες ημέρες, παραδοσιακά θα έπρεπε να ζουν σε ρυθμούς κορύφωσης της προετοιμασίας τους για τη θερινή σεζόν. Ωστόσο, οι κάτοικοί τους αλλά και οι πρώτοι τουρίστες βιώνουν πολιτικά χάπενινγκ: οι κάλπες της 25ης Ιουνίου πλησιάζουν και τα κομματικά επιτελεία κλιμακώνουν τις περιοδείες και γενικότερα την κινητοποίησή τους.
Οι εκλογές του Μαΐου με την απλή αναλογική έδειξαν ότι η πρώτη θέση είναι παντού «γαλάζια». Συνυπολογιζομένων δε και των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων αυτής της περιόδου, ο αγώνας στα νησιά δίνεται πλέον σε δύο επίπεδα: στο πρώτο, η Ν.Δ. αγωνίζεται για να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της, στην πανελλαδική μάχη για ισχυρή αυτοδυναμία. Στο δεύτερο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν τα δικά τους ντέρμπι με στόχο την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου: Οπως προβλέπεται, η Ν.Δ., που αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019 (από 41,28% πήγε στο 49,93%), εάν διατηρήσει τη δυναμική της θα πάρει την έδρα που φαινόταν στις 21.5 να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ –αν και είχε απώλειες 15 μονάδων– και έτσι θα εισέλθει ξανά στη Βουλή ο Β. Υψηλάντης, συνδιαμορφώνοντας έτσι μαζί με τους Μ. Σαλμά, Κ. Καραγκούνη και Αθ. Παπαθανάση την τετραμελή τοπική «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.
Αυτή η αλλαγή εάν συντελεστεί σημαίνει ότι τερματίζεται η βουλευτική θητεία της νεοεκλεγείσας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του Μαΐου Χρυσούλας Καραγιάννη. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, αναμένεται να διατηρήσει την έδρα με τον Γ. Νικητιάδη.
Το ίδιο φαινόμενο αναμένεται και για τις Κυκλάδες όπου ο «γαλάζιος» με καταγωγή από τη Σαντορίνη Μάρκος Καφούρος φαίνεται πως θα εκλεγεί για πρώτη φορά δίπλα στους επανεκλεγέντες Ι. Βρούτση, Αικατερίνη Μονογιού και Φιλ. Φόρτωμα, στερώντας τη χαρά από τον μέχρι πρότινος βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο.
Αλλαγή φρουράς φαίνεται πως θα υπάρξει και στην Περιφέρεια Λέσβου, πλην όμως εκεί το ζήτημα αφορά το ΠΑΣΟΚ, που με τον γιατρό και με θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Παν. Παρασκευαΐδη, παίρνει πιθανώς την έδρα από το ΚΚΕ και τη Μαρία Κομνηνάκα.
Κέρδη, πάντως, το ΠΑΣΟΚ έχει και στη Χίο, όπου όχι μόνο έκανε την ανατροπή και βγήκε δεύτερο (από 14,94% το 2019 στο 19,30% στις 21.5), αφήνοντας στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ (από 22,14% στο 12,36%), αλλά έλαβε και την έδρα από την Κουμουνδούρου: Σταύρος Μιχαηλίδης του Γεωργίου, αντί του Ανδρέα Μιχαηλίδη του Φραγκούλη.
Η τελευταία αυτή περίπτωση, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ανατροπή των συσχετισμών ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (από -7,2 μονάδες το 2019, οι «πράσινοι» πήγαν στις +6,94 τον Μάιο), συνοδεύεται από το «άρωμα ντέρμπι» που καταγράφεται μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων σε Λέσβο, Δωδεκάνησα, αλλά και τις Κυκλάδες.
Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μεταξύ 2019 και 2023 μειώθηκε στις περιφέρειες αυτές κατά σειρά από 20,44 σε 1,38, από 19,36 σε 1,47 και από 19,8 σε 4,67 μονάδες. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει ακόμη περισσότερες «ανατροπές», όπως στην περιφέρεια Χίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει μάχη διόρθωσης της εικόνας.
Με καλύτερη επίδοση στα Δωδεκάνησα, όπου βγήκε 4η με ποσοστό 4,62%, ενώ στις υπόλοιπες πέμπτη, η Ελλ. Λύση στις περιφέρειες του Αιγαίου στις κάλπες του Μαΐου δεν φαίνεται να απειλήθηκε ιδιαίτερα από την «αντίζηλό» της Νίκη, που όπως και η Πλεύση Ελευθερίας βρέθηκαν κάτω από το όριο του 3%.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr