Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΕκλογές 2023 - Ν. Δημοκρατία: "Στηρίζει" Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο

Εκλογές 2023 – Ν. Δημοκρατία: “Στηρίζει” Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο

|

Οι εκλογές τελείωσαν… ζήτω οι εκλογές. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τις διεργασίες στον άξονα Μεγάρου Μαξίμου – ΝΔ, καθώς η καθαρή νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές δεν σημαίνει και την ολοκλήρωση των εκλογικών προετοιμασιών, καθώς στον άμεσο ορίζοντα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στο γαλάζιο επιτελείο, ο στόχος είναι να έχουν κλείσει οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν τις επόμενες δύο με τρεις (το πολύ) εβδομάδες και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τα χρίσματα της ΝΔ στις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και δηλώσεις στήριξης για τους μεγάλους δήμους της χώρας. Η προετοιμασία, άλλωστε, ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε και ευρεία σύσκεψη, όπου τέθηκαν οι πρώτες προτεραιότητες και εκκρεμεί να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός μήνας», αλλά στο τέλος του πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σχετικά άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 17:30 χθες το απόγευμα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ο «μπαρουτοκαπνισμένος» πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης μαζί με τον αναπληρωτή γραμματέα Μένιο Κορομηλά. Ο κ. Χατζηδάκης κρατούσε… λευκούς φακέλους και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, τον γενικό διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή και τον γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος Στέλιο Κονταδάκη για τον άμεσο προγραμματισμό ενεργειών.

Οι τρεις εκκρεμότητες στις περιφέρειες

Κοιτώντας τον χάρτη, η ΝΔ ως τώρα μοιάζει να έχει τρεις βασικές εκκρεμότητες: την περιφέρεια Πελοποννήσου, την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Κατά τα άλλα, δεδομένο είναι η στήριξη σε οχτώ εν ενεργεία περιφερειάρχης, ήτοι: στον Γιώργο Πατούλη (Αττικής), στον Απόστολο Τζιτζικώστα (Κεντρικής Μακεδονίας), στον Γιώργο Χατζημάρκο (Ν. Αιγαίου), στον Φάνη Σπανό (Στερεάς Ελλάδας), στον Κώστα Αγοραστό (Θεσσαλίας), στον Αλέκος Καχριμάνη (Ηπείρου), στον Νεκτάριου Φαρμάκη (Δυτ. Ελλάδας), στον Γιώργο Κασαπίδη (Δυτ. Μακεδονίας) και στον Χρήστο Μέτιος (Αν. Μακεδονίας-Θράκης). «Κλειδωμένη» πρέπει επίσης να θεωρείται και η γαλάζια στήριξη στον «ισόβιο» περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Από εκεί και μετά, αρχίζουν οι καραμπόλες. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είναι σε τροχιά ρήξης με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ δυνατά έχει παίξει το όνομα του «σαμαρικού» βουλευτή Κώστα Βλάσση. Το ζήτημα δεν έχει λήξει υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, ενώ εσχάτως ακούγεται και η λογική της «ενδιάμεσης λύσης», με ένα τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το όνομα που «παίζει» είναι αυτό του στελέχους επιχειρήσεων Δημήτρη Πτωχού, άλλοτε στελέχους του Μαξίμου επί Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ερείσματα στο Μέγαρο Μαξίμου και γνωρίζεται καλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο Βόρειο Αιγαίο αναζητείται αντίπαλον δέος στον περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη. Έχουν ακουστεί τα ονόματα του στρατηγού και μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του πρώην υπουργού Κωστή Μουσουρούλη, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύει και ο πρώην δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Τίποτα, όμως, δεν έχει κλείσει.

Παρόμοια κατάσταση και στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί προσωπική σχέση με την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα. Για την υπόθεση αυτή θα υπάρξουν μετρήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ δεν υπάρχει πληθώρα στελεχών προς επιλογή.

Οι Δήμοι

Στους Δήμους, η λογική είναι πιο απλή για τη ΝΔ: απευθείας στήριξη σε μεγάλους δήμους και πολύ χαλαρότερη σε μικρούς, με δεδομένο ότι με τον νέο εκλογικό νόμο δεν υπάρχει η προϋπόθεση του 50+1% για την εκλογή δημάρχου. Στην Αθήνα, τη στήριξη θα λάβει ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αν και υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με τον πρώην υπουργό Γιώργο Ορφανό, ο οποίος κατεβαίνει εκ νέου και είχε συναντηθεί προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Στον Πειραιά δεν διαφαίνεται αντίπαλη υποψηφιότητα απέναντι στον Γιάννη Μώραλη, ενώ για την Αχαϊα ακούγεται το όνομα του βουλευτή Ιάσωνα Φωτήλα, αν και μπορεί εν τελεί να προκριθεί η λογική μιας αμιγώς τοπικής, αυτοδιοικητικής υποψηφιότητας απέναντι στον ισχυρό δήμαρχο του ΚΚΕ Κώστα Πελετίδη.

Η μάχη της καθημερινότητας

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, εστιάζει στη μάχη της καθημερινότητας. Την πόρτα του Μαξίμου πέρασε χθες γύρω στις 17:00 ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, όποιος έχει αναλάβει την δύσκολη αποστολή της ψηφιοποίησης της Παιδείας. Στις 18:00 έφτασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου, με τον κ. Γεωργιάδη να έχει ήδη κάνει πρεμιέρα με παρεμβάσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε τουριστικούς προορισμούς. Ο κ. Γεωργιάδης σχεδιάζει να φέρει άμεσα ρυθμίσεις για την απλοποίηση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προς διευκόλυνση της χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σήμερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο υπουργείο Υγείας, όπου θα έχει συνάντηση με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα, καθώς η υγεία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του, με άμεσο στόχο την δρομολόγηση προσλήψεων, τη μείωση του χρόνου απόκρισης του ΕΚΑΒ και την ενδυνάμωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Τέλος την Παρασκευή θα βρεθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου θα δει τον Βασίλη Κικίλια με θέμα τον αντιπυρικό σχεδιασμό.

Πηγή protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φόρτωμας – Αεροδρόμιο Πάρου: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες, ορόσημο για τις Κυκλάδες

Ένα έργο-τομή για την Πάρο και το Αιγαίο παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο την αναβάθμιση των μεταφορών, την ενίσχυση του τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη. - Τι αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας

Δονούσα: Η Ανοικτή δανειστική βιβλιοθήκη ανοίγει και πάλι τις .. πόρτες του

Στον ειδυλλιακό “Σταυρό” λειτουργεί ένας καλοκαιρινός χώρος ανάγνωσης και διάδρασης – για ντόπιους και επισκέπτες, κάτω από τον ήλιο και τη δροσιά του Αιγαίου.

Stoiximan AegeanBall Festival 2025 – Σύρος: Ολοκλήρωση δράσης και ανακοίνωση νέου κλειστού γηπέδου

Η καρδιά του 3x3 χτύπησε δυνατά στην Πλατεία Μιαούλη, με τον Γιώργο Πρίντεζη στο τιμόνι, μικρούς και μεγάλους αθλητές σε δράση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού να ανακοινώνει επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο νησί.

Α.Ο. Μυκόνου: Υπέγραψε ο Καλίντ Μουρ, ενίσχυση με εμπειρία από NCAA, Γαλλία

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ Καλίντ Μουρ εντάσσεται στο ρόστερ του Α.Ο. Μυκόνου για τη σεζόν 2025-2026, προσφέροντας ποιότητα και εμπειρία στη φροντ λάιν των Κυκλαδιτών.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Σε εξέλιξη η 3η λογοδοσία (video)

Από την αντιπυρική προστασία και την επάρκεια νερού έως την πρόταση για Δημοτική Αγορά – Η αποτίμηση έργου και η δημόσια συζήτηση για τις ανάγκες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μέλανες ανοίγει – από αύριο – ξανά τις πύλες του στο κοινό

Ένας από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της Νάξου γίνεται επισκέψιμος από 1 Ιουλίου έως 12 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ιστορίας και τέχνης στο κοινό

KALAMI FESTIVAL 2025: Η Μουσική συναντά τα καλάμια και τη θάλασσα στη Μικρή Βίγλα

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στη Νάξο: Usurum, Σκιαδαρέσες και aggelina ενώνουν τις φωνές τους στη μαγευτική τοποθεσία της Μικρής Βίγλας, στις 27 Ιουλίου 2025

Κατερίνα Μονογυιού: Προστατεύουμε τη Μύκονο από αυθαίρετες παρεμβάσεις

Η παρέμβασή της βασίζεται σε επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Χρήστου Βερώνη, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για πιθανή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού

9 Υποτροφίες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε συνεργασία με το Mediterranean College και τις ΣΑΕΚ ΑΛΦΑ – Αφορά μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει για τεχνικές εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αναλυτικό πρόγραμμα διακοπών και οδηγίες ασφάλειας για τους πολίτες.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.