Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΕκλογές 2023 - Δωδεκάνησα: Η πρώτη εικόνα των υποψήφιων βουλευτών

Εκλογές 2023 – Δωδεκάνησα: Η πρώτη εικόνα των υποψήφιων βουλευτών

|

Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισέρχεται πλέον η χώρα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για κάλπες μετά τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα και στα Δωδεκάνησα, ξεκίνησαν από νωρίς τις γιορτές την προετοιμασία τους, κάνοντας επαφές, συζητήσεις, περιοδείες σε χωριά της Ρόδου και σε νησιά του Νομού -με προοπτική την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και τις σχετικές ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα.

Μετά και την οριστικοποίηση της κατάστασης με τις έδρες καθώς η εκλογική περιφέρεια της Δωδεκανήσου παραμένει πενταεδρική (5 έδρες και όχι 6 όπως φαινόταν μέχρι πρότινος) κυριαρχεί μια –εν μέρει- ‘ανακούφιση’ καθώς δεν θα χρειαστούν παραπάνω υποψήφιοι για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Αυτό ωστόσο, καταδεικνύει περισσότερη κινητοποίηση εκατέρωθεν από όσους συμπεριληφθούν.

Τα κόμματα προετοιμάζονται με διάφορες εκδηλώσεις, επισκέψεις στελεχών, ομιλίες με καλεσμένους από τα κεντρικά γραφεία (κομματικά στελέχη, εκλεγμένους κ.λπ.) αλλά και δράσεις που θα έχουν έντονο προεκλογικό ‘άρωμα’.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στην Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν ήδη τέσσερις εκλεγμένοι εν ενεργεία βουλευτές που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι: οι κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς. Από εκεί και πέρα, τα ονόματα που ακούγονται είναι του Αντώνη Γιαννικουρή και του Ηλία Τσέρκη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις γυναίκες με την νυν πρόεδρο της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου κα Έφη Χαραλαμποπούλου και την κα Κατερίνα Εμμανουήλ (Λέρος) να είναι στο προσκήνιο. Άλλες πληροφορίες, περιλαμβάνουν και το όνομα της Περιφερειακής Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου ΠΕ Καλύμνου, κας Αναστασίας Γαμπιεράκη (Πάτμος).

Η ΔΕΕΠ ήδη βρίσκεται σε εγρήγορση για να καταρτίσει ένα πρόγραμμα με περιοδείες στα χωριά, συζήτηση και ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο αλλά και καταγραφή των τοπικών ζητημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ρόδο αναμένονται επισκέψεις κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ενώ στα σχέδια είναι και μία επίσκεψη του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη –χωρίς να έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία.

Επίσης, αναμένεται η διεύρυνση και δραστηριοποίηση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΔΕΕΠ για να προλάβουν τις εξελίξεις, τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς αντιπροσώπους κ.λπ. ώστε το κόμμα να είναι σε εκλογική ετοιμότητα.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη θέτει ψηλά τον πήχη για όλους στη ΝΔ γι’ αυτό και θα καταβληθεί προσπάθεια για την προβολή του έργου που έγινε στην τελευταία τετραετία σε όλους τους τομείς.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφεται ήδη κινητικότητα πριν από τις γιορτές ενώ στο προσεχές διάστημα, αναμένονται οδηγίες από τα κεντρικά γραφεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2019, το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Δωδεκάνησα ήταν το εξής:

– ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

– ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

– ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

– ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ

– ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ

– ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΝΝΑ

– ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

 

Πέραν του εκλεγμένου βουλευτή κ. Νεκτάριου Σαντορινιού που θα μετέχει ex officio, τα νέα ονόματα που φέρονται ότι θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι των κ.κ. Γιώργου Κασσάρα, Χρύσας Καραγιάννη και Αντώνη Αποστολίδη, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εάν θα περιληφθεί και η κα Ελευθερία Φτακλάκη μετά την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ακόμη, πως στο κόμμα υπάρχει η ποσόστωση των γυναικών 50-50% που σημαίνει πως εάν το ψηφοδέλτιο θα έχει επτά υποψηφίους θα είναι 4 άνδρες και 3 γυναίκες, εάν θα είναι 8 θα πρέπει να έχει 4 άνδρες και 4 γυναίκες.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τηρούν στάση αναμονής μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει στο προσεχές διάστημα και βεβαίως, την επικείμενη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων ανά την επικράτεια. Τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα για τα Δωδεκάνησα, είναι τα εξής:

Γιώργος Νικητιάδης, Φώτης Χατζηδιάκος (τέως δήμαρχος Ρόδου), Βάιος Καλοπήτας (μέλος της ΚΠΕ), και Κατερίνα Γαβαλά (Κως). Από εκεί και πέρα, ακούγονται κι άλλα ονόματα όπως του Παν. Κουνάκη.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο μεγάλος γρίφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η συμμετοχή των γυναικών. Η αποχώρηση της διεθνολόγου και μέχρι πρότινος γραμματέως του Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Ελευθερίας Φτακλάκη, ανακάτεψε την τράπουλα σχετικά με την σύνθεση του ψηφοδελτίου αφού λόγω της ποσόστωσης του 40%, θα πρέπει να καλυφθούν από δύο γυναίκες.

Τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, έχουν ξεκινήσει βολιδοσκοπήσεις γυναικών ενδιαφερομένων και μη για να είναι υποψήφιες (ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποσταλεί και βιογραφικά στα κεντρικά).

Μεταξύ των άλλων είναι τα εξής ονόματα:

-Κατερίνα Βολονάκη (δικηγόρος)

-Βίκυ Γέροντα (λογίστρια – μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)

-Τσαμπίκα Κιαχαγιά (αντιδήμαρχος Ρόδου)

-Ροδούλα Λουλουδάκη (δημοσιογράφος- μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)

-Σοφία Μαντικού (προϊσταμένη και υπεύθυνη τμήματος ΚΑΠΗ Ρόδου – μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)

-Ελευθερία Οίκουτα (εκπαιδευτικός – συντονίστρια ΠΑΣΟΚ Τ.Ο. Αρχαγγέλου)

-Βεατρίκη Σέρβου (προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου)

-Μαίρη Φώτη (δημοσιογράφος)

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» στο προσεχές διάστημα αναμένεται και η σχετική κινητοποίηση των κομματικών οργάνων σε τοπικό επίπεδο με συνεδριάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής και κατάρτιση επιτροπής για τις εκλογές, ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν επισκέψεις στελεχών, περιοδείες, εκδηλώσεις κ.λπ. Επιπλέον, θα προγραμματιστεί μία επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη σε Ρόδο και ίσως σε κάποια νησιά.

# Σημειώνεται πως κινητικότητα καταγράφεται και στα μικρότερα κόμματα όπως το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 αλλά και η Ελληνική Λύση, οπότε αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις με τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Για το ΜέΡΑ25 ακούγεται ήδη το όνομα του κ. Θανάση Μπαράκα, του κ. Φίλιππου Αλαβέρα, του καθηγητή της ΑΣΤΕΡ κ. Μανώλη Κασέρη και της κας Αγλαΐας Γαλανοπούλου, (συντονίστρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου).

# Για το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τα κεντρικά γραφεία εν ευθέτω χρόνω. Θυμίζουμε ότι το 2019 στα Δωδεκάνησα, ήταν οι εξής υποψήφιοι:

ΓΟΥΡΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΘΕΑΝΩ

ΚΡΙΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΜΑΚΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΚΙΚΗ)

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ

ΠΟΤΣΟΣ ΚΑΛΕΤΟΣ (ΤΑΚΗΣ)

ΦΡΑΖΗΣ ΝΙΚΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Τα ποσοστά των κομμάτων το 2019

Να σημειώσουμε ότι στις εκλογές του 2019 τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στο Νομό Δωδεκανήσου ήταν τα εξής:

  • ΝΔ 41,28% 4 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ 29,73% 1 έδρα
  • ΚΙΝ.ΑΛ. 10,37% (καμία έδρα)
  • Ελληνική Λύση 3,87%
  • Χρυσή Αυγή 3,69%
  • ΚΚΕ 3,20%
  • ΜέΡΑ25 3,01%
  • Πλεύση Ελευθερίας 1,70%
  • Έν. Κεντρώων 1,03%

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική” 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Από τον Μάιο φέτος ο ΕΝΦΙΑ και για δέκα δόσεις

ΕΝΦΙΑ 2023... Έρχεται (και πάλι μειωμένος) τον Μάιο και θα πληρωθεί με 10 δόσεις - Η επιλογή της εφάπαξ πληρωμής

Γ. Βρούτσης: Τριήμερη επίσκεψη στην Τήνο

Τριήμερη περιοδεία του Γιάννη Βρούτση στην Τήνο - Ποιος είναι ο λόγος

Βανέσα Φαρσαδάκη: Από την Κάρπαθο η πρώτη Ελληνίδα αστροναύτης

Η Πρώτη Ελληνίδα Που Θα Γίνει Αστροναύτης Είναι Από Τα Δωδεκάνησα - Τι δηλώνει η Dr Βανέσα Φαρσαδάκη

Μπαίνει το σκάκι στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Το σκάκι μπαίνει στα σχολεία με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα διδάσκονται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Πούτιν σε Τζόνσον: “Ενα λεπτό αρκεί και ….”

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αφηγείται πώς «τον απείλησε» ο Ρώσος πρόεδρος

ΠΑΣΟΚ – Δωδεκάνησα: Αυτοί είναι οι επτά υποψήφιοι βουλευτές

Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των υποψήφιων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ - Ποιοι είναι στα Δωδεκάνησα και τι δήλωσε ο Νικητιάδης

ΥΠΑΑΤ: Δημιούργησε εφαρμογή που θα προειδοποιεί τον παραγωγό για παγετό

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας

Μαρουσάκης: «Πολικός αεροχείμαρρος» φέρνει χιόνια και στα νησιά του Αιγαίου

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για «πολικό αεροχείμαρρο», ο οποίος θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά – Χιόνια μέχρι και τη θάλασσα

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Ο ΑΟ Μυκόνου χάλασε το πάρτι …

Ο ΑΟ Μυκόνου ανώτερος με σούπερ άμυνα επικράτησε με 68-61 του ΑΠΑΣ τα Φανάρια στη Νάξο και με 2/2 νίκες έχει το πλεονέκτημα στα πλέι οφ...

Η Κάλυμνος τίμησε τη μνήμη των 3 αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια

27 χρόνια μετά... Και η Κάλυμνος τίμησε όπως και η Πολιτεία τους τρεις αξιωματικούς που χάθηκαν τη βραδιά των Ιμίων

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Κωμιακή: Το τελευταίο αντίο αύριο (26/01) στον Γεώργιο Χατζόπουλο (Φραγκουλοέργη)

Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Γιώργος Χατζόπουλος (Φραγκουλοέργης)... Που και πότε η εξόδιος ακολουθία...