Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΕκλογές 2023 - Χατζημάρκος: "Το Ειδικό Χωροταξικό στα νησιά σε πρώτο πλάνο"

Εκλογές 2023 – Χατζημάρκος: “Το Ειδικό Χωροταξικό στα νησιά σε πρώτο πλάνο”

|

Στην βαριά ατζέντα για την επόμενη πενταετία που αφορά ζητήματα αιχμής για το μέλλον και την ανάπτυξη των νησιών της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ψηλά στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής, που κατέχει πλέον και τα 2/3 του περιφερειακού συμβουλίου σε έδρες, είναι τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια στα νησιά, καθώς και η συνέχιση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται.

Επιβεβαίωση σχέσης 
Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τους νησιώτες ψηφοφόρους που του χάρισαν τη μεγάλη νίκη, με αυξημένο και πολύ πιο ενισχυμένο ποσοστό που άγγιξε το 70% σε σχέση με το 54% στις προηγούμενες εκλογές του 2019 και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες και στους νησιώτες και να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, για την πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη που έδειξαν με την ψήφο τους τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στους συνεργάτες μου. Ήταν η επιβεβαίωση μίας σχέσης, η οποία έγινε με ένα εντυπωσιακό ποσοστό, το οποίο μας γέμισε με χαρά αλλά και ευθύνη. Είναι η επιβεβαίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης αλλά και μιας πορείας, διότι όποτε έχουμε εκλογές, απευθυνόμαστε στους πολίτες, στεκόμενοι μπροστά τους για να μας κρίνουν. Η αύξηση του ποσοστού αποδοχής, για εμάς είναι κάτι σημαντικό αφού σημαίνει ότι την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν την προηγούμενη φορά οι πολίτες, την τιμήσαμε.

Αν και ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω συγκυριών, μπορούμε να πούμε πως ξεκινάμε από μια αφετηρία, πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, καθώς έχουμε αποκτήσει ένα μεγάλο βηματισμό σε ό,τι αφορά στην παραγωγή έργου. Τα νησιά μας, έχουν περισσότερες ευκαιρίες και μπαίνουμε πλέον σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη βελτίωση της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των νησιωτών, με σημείο αιχμής την πολύ καλή πορεία του τουρισμού –αν και με έλλειψη εργατικών χεριών. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επέλεξε μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, να μην απαντάει συνεχώς σε κάθε επίθεση, κριτική κ.λπ. που δεχόταν, για να μην ‘δαπανά ενέργεια’ σε πράγματα που ήταν γνωστά και μάλιστα με έμπρακτο τρόπο.

Ο περιφερειάρχης, επεσήμανε ακόμη ότι «η σύνθεση του νέου περιφερειακού συμβουλίου είναι διαφορετική και ανανεωμένη (όπως και η παράταξή του) με 45 περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων οι 30 έδρες είναι της παράταξης ‘Μπροστά το Νότιο Αιγαίο’.
«Προσωπική μου δέσμευση είναι να συνεχίσω να είμαι ο Γιώργος Χατζημάρκος όπως με ξέρουν», τόνισε.

Το χωροταξικό σε πρώτο πλάνο

Απαντώντας σε ερώτηση της ‘δ’ ποιος θα είναι ο βασικός στόχος του από τώρα για την επόμενη πενταετία, έχοντας ισχυρή εντολή και δυνατή παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε τα εξής:

«Η επόμενη πενταετία (όχι μόνον σαν φυσικός αλλά και σαν πολιτικός χρόνος) αποτελεί την χρυσή – ιστορική ευκαιρία, να υλοποιηθεί έργο. Αναφέρομαι σε έναν πάρα πολύ φιλόδοξο στόχο που αφορά στην τακτοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων των νησιών (Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια – ΕΠΣ) που δεν έχουν αλλάξει από την μεταπολίτευση κι έπειτα… Όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα που πέρασαν από την κυβέρνηση, θεώρησαν πως τα ζητήματα αυτά ήταν πολύ υψηλού πολιτικού κόστους.

Φτάσαμε στο 2023 και δεν έχουμε ΕΠΣ, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη πίεση στα νησιά αφού υπάρχουν πολλές παράμετροι που εξαρτώνται από αυτά. Εμείς θέτουμε χρονοδιάγραμμα από 20 έως 30 μήνες (και όχι δεκαετίες ολόκληρες που μας έφτασαν μέχρι εδώ). Μέσα από αυτά, θα γίνει η ενσωμάτωση και ο υπολογισμός της έννοιας της φέρουσας ικανότητας των νησιών. Είναι μια συζήτηση που για δεκαετίες, την είχαμε πολύ ψηλά στον δημόσιο διάλογο, αλλά καμία κυβέρνηση δεν έκανε το απονεννοημένο βήμα για να προωθήσει τη λύση…» με προτεραιότητα τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ερωτηθείς εάν ψηλά στην ιεραρχία των ΕΠΣ θα πρέπει να είναι η Ρόδος, ο περιφερειάρχης ήταν κατηγορηματικός: «Ξεκινάμε με τις δύο πιο δύσκολες περιπτώσεις. Υπάρχει μια παράμετρος: η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, δεν έχει καταλήξει σε ένα μονοσήμαντο μοντέλο υπολογισμού. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο για υπολογισμούς».

Μιλώντας, τέλος για τις εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ και πόσο αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή μας στο άμεσο χρονικό διάστημα, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε τα εξής:

«Σήμερα, έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο της Ιστορίας, στην οποία, η αστάθεια έχει γίνει ο κανόνας. Όταν λέω αστάθεια, εννοώ σε όλα τα επίπεδα: δημοσιονομική, γεωπολιτική και κλιματική. Σίγουρα θα πρέπει να μας ανησυχούν όλα αυτά, με την έννοια ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι έχει διαμορφωθεί κι εμείς, θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Αυτή η εστία πολέμου στο Ισραήλ, θα μας επηρεάσει τόσο οικονομικά, όσο και δημοσιονομικά (όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία)».

Πηγή: dimokratiki.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)