Στην βαριά ατζέντα για την επόμενη πενταετία που αφορά ζητήματα αιχμής για το μέλλον και την ανάπτυξη των νησιών της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ψηλά στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής, που κατέχει πλέον και τα 2/3 του περιφερειακού συμβουλίου σε έδρες, είναι τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια στα νησιά, καθώς και η συνέχιση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται.
Επιβεβαίωση σχέσης
Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τους νησιώτες ψηφοφόρους που του χάρισαν τη μεγάλη νίκη, με αυξημένο και πολύ πιο ενισχυμένο ποσοστό που άγγιξε το 70% σε σχέση με το 54% στις προηγούμενες εκλογές του 2019 και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες και στους νησιώτες και να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, για την πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη που έδειξαν με την ψήφο τους τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στους συνεργάτες μου. Ήταν η επιβεβαίωση μίας σχέσης, η οποία έγινε με ένα εντυπωσιακό ποσοστό, το οποίο μας γέμισε με χαρά αλλά και ευθύνη. Είναι η επιβεβαίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης αλλά και μιας πορείας, διότι όποτε έχουμε εκλογές, απευθυνόμαστε στους πολίτες, στεκόμενοι μπροστά τους για να μας κρίνουν. Η αύξηση του ποσοστού αποδοχής, για εμάς είναι κάτι σημαντικό αφού σημαίνει ότι την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν την προηγούμενη φορά οι πολίτες, την τιμήσαμε.
Αν και ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω συγκυριών, μπορούμε να πούμε πως ξεκινάμε από μια αφετηρία, πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, καθώς έχουμε αποκτήσει ένα μεγάλο βηματισμό σε ό,τι αφορά στην παραγωγή έργου. Τα νησιά μας, έχουν περισσότερες ευκαιρίες και μπαίνουμε πλέον σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη βελτίωση της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των νησιωτών, με σημείο αιχμής την πολύ καλή πορεία του τουρισμού –αν και με έλλειψη εργατικών χεριών. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επέλεξε μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, να μην απαντάει συνεχώς σε κάθε επίθεση, κριτική κ.λπ. που δεχόταν, για να μην ‘δαπανά ενέργεια’ σε πράγματα που ήταν γνωστά και μάλιστα με έμπρακτο τρόπο.
Ο περιφερειάρχης, επεσήμανε ακόμη ότι «η σύνθεση του νέου περιφερειακού συμβουλίου είναι διαφορετική και ανανεωμένη (όπως και η παράταξή του) με 45 περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων οι 30 έδρες είναι της παράταξης ‘Μπροστά το Νότιο Αιγαίο’.
«Προσωπική μου δέσμευση είναι να συνεχίσω να είμαι ο Γιώργος Χατζημάρκος όπως με ξέρουν», τόνισε.
Το χωροταξικό σε πρώτο πλάνο
Απαντώντας σε ερώτηση της ‘δ’ ποιος θα είναι ο βασικός στόχος του από τώρα για την επόμενη πενταετία, έχοντας ισχυρή εντολή και δυνατή παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε τα εξής:
«Η επόμενη πενταετία (όχι μόνον σαν φυσικός αλλά και σαν πολιτικός χρόνος) αποτελεί την χρυσή – ιστορική ευκαιρία, να υλοποιηθεί έργο. Αναφέρομαι σε έναν πάρα πολύ φιλόδοξο στόχο που αφορά στην τακτοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων των νησιών (Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια – ΕΠΣ) που δεν έχουν αλλάξει από την μεταπολίτευση κι έπειτα… Όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα που πέρασαν από την κυβέρνηση, θεώρησαν πως τα ζητήματα αυτά ήταν πολύ υψηλού πολιτικού κόστους.
Φτάσαμε στο 2023 και δεν έχουμε ΕΠΣ, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη πίεση στα νησιά αφού υπάρχουν πολλές παράμετροι που εξαρτώνται από αυτά. Εμείς θέτουμε χρονοδιάγραμμα από 20 έως 30 μήνες (και όχι δεκαετίες ολόκληρες που μας έφτασαν μέχρι εδώ). Μέσα από αυτά, θα γίνει η ενσωμάτωση και ο υπολογισμός της έννοιας της φέρουσας ικανότητας των νησιών. Είναι μια συζήτηση που για δεκαετίες, την είχαμε πολύ ψηλά στον δημόσιο διάλογο, αλλά καμία κυβέρνηση δεν έκανε το απονεννοημένο βήμα για να προωθήσει τη λύση…» με προτεραιότητα τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ερωτηθείς εάν ψηλά στην ιεραρχία των ΕΠΣ θα πρέπει να είναι η Ρόδος, ο περιφερειάρχης ήταν κατηγορηματικός: «Ξεκινάμε με τις δύο πιο δύσκολες περιπτώσεις. Υπάρχει μια παράμετρος: η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, δεν έχει καταλήξει σε ένα μονοσήμαντο μοντέλο υπολογισμού. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο για υπολογισμούς».
Μιλώντας, τέλος για τις εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ και πόσο αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή μας στο άμεσο χρονικό διάστημα, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε τα εξής:
«Σήμερα, έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο της Ιστορίας, στην οποία, η αστάθεια έχει γίνει ο κανόνας. Όταν λέω αστάθεια, εννοώ σε όλα τα επίπεδα: δημοσιονομική, γεωπολιτική και κλιματική. Σίγουρα θα πρέπει να μας ανησυχούν όλα αυτά, με την έννοια ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι έχει διαμορφωθεί κι εμείς, θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Αυτή η εστία πολέμου στο Ισραήλ, θα μας επηρεάσει τόσο οικονομικά, όσο και δημοσιονομικά (όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία)».
Πηγή: dimokratiki.gr