Μπαράζ αποφάσεων με τις οποίες κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δήμοι, κατά βάση στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, εκδίδονται το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η λειψυδρία οξύνεται όλο και περισσότερο, λόγω απουσίας βροχοπτώσεων, αλλά και τουρισμού.
Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου και να έχουμε κάτι παραπάνω από το μισό καλοκαίρι να διανύσουμε -ημερολογιακά τουλάχιστον, καθώς ο καιρός επιφυλάσσει εκπλήξεις και τον Σεπτέμβριο– ήδη όμως έχουν εκδοθεί αποφάσεις για συνολικά έξι περιοχές.
Η αρχή έγινε στις 20 Ιουνίου με τον Δήμο Σίφνου, με το νησί να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.
Λίγες ημέρες μετά, στις 25 του ίδιου μήνα, ακολούθησε ο Δήμος Λέρου. Μάλιστα, έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, κατόπιν αιτήματος του δήμου Λέρου, το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει υδροφόρα πλοία για την υδροδότηση του νησιού.
Σε βίντεο που ανήρτησε ο Δήμος στα social media καταγράφεται η σύνδεση υδροφόρου πλοίου με το δίκτυο του νησιού. Η υδροφόρα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 600 m3 σε κάθε ταξίδι της και έχει ήδη κάνει τέσσερα (!!!)
Και η Κρήτη
Στις 2 Ιουλίου εκδόθηκε απόφαση για τον Δήμο Σερίφου, ενώ το νησί δοκιμαζόταν από τη μεγάλη φωτιά που έκαψε και περιοχή Natura.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας κηρύχτηκε και μία περιοχή του Ιονίου, η μοναδική έως τώρα. Πρόκειται για τον Δήμο Σάμης, στην Κεφαλονιά, για τον οποίο εκδόθηκε απόφαση στις 3 Ιουλίου «για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή».
Παράλληλα, στις 5 Ιουλίου ήρθε η σειρά για τον Δήμο Βιάννου, στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στις 9 του μήνα ακολούθησε και ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.
Όλες οι παραπάνω αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και έχουν ισχύ ενός μήνα. Μένει πλέον να διαπιστωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται τα νησιά και αν θα απαιτηθεί παράταση.
Θέμα στα διεθνή μέσα η λειψυδρία στα νησιά της Ελλάδας
«Τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν κρίση νερού ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters, με το διεθνές πρακτορείο να αναφέρεται σε επιπλέον νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού στη Νάξο που έχει σχεδόν στερέψει και για τις απαγορεύσεις σχετικά με το γέμισμα πισίνων στην Κάρπαθο. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, στη Θάσο οι τοπικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης.
Το δημοσίευμα συσχετίζει τη λειψυδρία σε πολλές περιοχές τόσο με την κλιματική αλλαγή, την απουσία βροχοπτώσεων κλπ, όσο και με τον υπερτουρισμό που οδηγεί στα άκρα τα μικρά ελληνικά νησιά.
Αλλά και σε δημοσίευμα του Indepedent με τίτλο «Τα ελληνικά νησιά των διακοπών αντιμετωπίζουν νέα κρίση την ώρα που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος» κινείται σε παρόμοια λογική:
«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αριθμό ρεκόρ επισκεπτών ακριβώς τη στιγμή που αντιμετωπίζει μια νέα κρίση που σχετίζεται με τον καιρό», σημειώνει χαρακτηριστικά το βρετανικό μέσο, τονίζοντας παράλληλα ότι «το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει δει λίγες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες».
«Τώρα, καθώς τα νησιά προετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τουρίστες, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, σύμφωνα με αξιωματούχους, αγρότες και επιστήμονες», αναφέρεται στη συνέχεια του σχετικού άρθρου.
Με πληροφορίες από τη σελίδα reader.gr