Τα προβλήματα που ανέκυψαν για την μεταφορά ασθενών ανέδειξε με επιστολή της προς τα υπουργεία Ναυτιλίας Υγείας και την εταιρεία Blue Star Ferries η Ένωση Γιατρών Λέρου.
Όπως τονίστηκε στη «δημοκρατική» κατά την πρόσφατη μεταφορά ασθενών παρουσιάστηκε πρόβλημα στην εύρεση δεύτερης καμπίνας ενώ διαπιστώθηκε πως μπροστά από την πόρτα του ασανσέρ που χρησιμοποιείται για την είσοδο των ασθενών στα ενδότερα του πλοίου είχε παρκάρει αυτοκίνητο.
Αναλυτικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
Αγαπητοί κύριοι,
Κατόπιν χτεσινών περιστατικών, που συνέβησαν κατά την προσπάθεια διακομιδής δύο ασθενών από το Γ.Ν. – Κ.Υ. Λέρου προς Αθήνα (έναν ασθενή της Καρδιολογικής κλινικής και έναν της Παθολογικής κλινικής), σας εφιστούμε την προσοχή και απαιτούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου να λυθούν βασικά προβλήματα, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Αιτούμαστε για τα αυτονόητα παρακάτω:
1. Να μην κλείνει η δίοδος του ασανσέρ του πλοίου και να υπάρχει φροντίδα και συντήρηση, προκειμένου το ασανσέρ να λειτουργεί ομαλά.
2. Να τηρείται ο νόμος όσον αφορά στις καμπίνες των αμεα, προκειμένου να υπάρχουν καμπινές ελεύθερες, όταν πρόκειται για ασθενείς, που πρόκειται να διακομιστούν, διότι συνεχώς αντιμετωπίζουμε πρόβλημα όταν χρειαζόμαστε καμπίνα για διακομιδές ασθενών.
3. Να υπάρχει ΠΑΝΤΑ, όπως προβλέπει ο νόμος, κρεβάτι για τον ιατρό που συνοδεύει ασθενείς. Είναι αυτονόητο.
Είναι γεγονός ότι με τα πλοία της γραμμής γίνονται εκατοντάδες διακομιδές από τις μονάδες υγείας των νησιών μας προς τριτοβάθμια νοσοκομεία, εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα μεταφοράς ασθενών.
Η πραγματικότητα φέρνει στην επιφάνεια καθημερινά τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι διακομιδές των ασθενών, τις τραγικές ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η Ένωση μας έχει ζητήσει επανειλημμένα, από τό Υπουργείο Υγείας, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων πού αφορούν την διαδικασία των διακομιδών.
Την πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο για έκτακτα περιστατικά.